Τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Πριν κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που θα κινήσουν τις υποψίες σας ότι ίσως γίνετε μαμά

Τα περισσότερα από τα πρόωρα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της περιόδου και ίσως είναι δύσκολο κανείς να τα ξεχωρίσει. Ωστόσο αν προσπαθείτε να γίνετε μητέρα ρίξτε μια προσεκτικότερη ματιά στις μικρές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα.

Πρησμένο και ευαίσθητο στήθος. Το πρησμένο στήθος είναι από τα πρώτα συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης. Για αυτό την ευθύνη αναλαμβάνουν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι ορμόνες που θα αρχίσουν να προετοιμάζουν το σώμα σας για τον θηλασμό.

Κούραση. Μια εγκυμοσύνη δεν είναι και … εύκολη δουλειά. Στην αρχή ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να «χτίσει» ένα σύστημα, όπου το έμβρυο θα μπορεί να αναπτυχθεί. Επομένως δεν είναι παράλογο να αισθάνεστε εξουθενωμένη παρόλο που κάνετε τα μισά πράγματα από όσα συνηθίζατε.

Ελαφριά αιμορραγία και πόνος. Μερικές κηλίδες αίματος πριν τις ημερομηνίες της περιόδου (περίπου 5 με 10 ημέρες μετά τη σύλληψη) ίσως αποτελέσουν σημάδι εγκυμοσύνης. Ωστόσο αυτό το σύμπτωμα (όπως και πόνος στην κοιλιά που μοιάζει με τον πόνο της περιόδου) παρουσιάζεται σε πολύ μικρό ποσοστό γυναικών.

Ναυτία και αναπτυγμένη όσφρηση. Μερικές εβδομάδες μετά τη σύλληψη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της η παράξενη εκείνη αίσθηση, που ακούει στο όνομα πρωινές ναυτίες, και η οποία μπορεί να «χτυπήσει» φυσικά οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Βασικά για αυτή ευθύνονται τα ανεβασμένα επίπεδα της προγεστερόνης, που καθυστερεί την πέψη. Παράλληλα ενδέχεται να έχετε πιο αναπτυγμένη όσφρηση, πράγμα φυσικά που δεν βοηθάει καθόλου – μάλλον χειροτερεύει – το αίσθημα ναυτίας.

Αποστροφή για κάποια φαγητά και λαχτάρα για άλλα. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα εγκυμοσύνης χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι το βιώνουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες. Και πάλι αυτό αποτελεί συνέπεια των ορμονών που σας απομακρύνει από τις ανθυγιεινές επιλογές, όπως είναι το αλκοόλ και ο καφές, ενώ ταυτόχρονα σας στρέφει προς τις τροφές εκείνες που κάνουν καλό στο έμβρυο. Μην υποτιμάτε ακόμα και τη λαχτάρα σας για παγωτό μιας και περιέχει ασβέστιο!

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Δύο με τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη θα παρατηρήσετε ότι έχετε πιο συχνά την ανάγκη να ουρήσετε. Για αυτό ευθύνεται η ορμόνη hCG, που αυξάνει τη ροή αίματος στα νεφρά για να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις ανάγκες τόσο τις δικές σας όσο και του εμβρύου. Παράλληλα η μήτρα που αρχίζει ήδη να μεγαλώνει ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, αφήνοντας λιγότερο χώρο και οδηγώντας σας πιο συχνά στην τουαλέτα.

Φούσκωμα. Ίσως είναι δύσκολο να το ξεχωρίσετε από το φούσκωμα της περιόδου, ωστόσο υφίσταται τις περισσότερες φορές τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη είναι αυτή που μειώνει τους ρυθμούς της πέψης ώστε τα θρεπτικά συστατικά των τροφών να περάσουν στο αίμα και να καταλήξουν στο έμβρυο.

Κάντε ακόμα το quiz που θα βρείτε εδώ.