Λιπαρά ω-3 για την εγκυμοσύνη σας

Λιπαρά ω-3 για την εγκυμοσύνη σας

Η σπουδαιότητα των λιπαρών ω-3 στην εγκυμοσύνη και την υγεία του νεογέννητου

Τα λιπαρά οξέα ω-3 είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού με πιο σημαντικά τα EPA και DHA που βρίσκονται στα ψάρια. Πρόκειται για απαραίτητα λιπαρά γιατί δεν συντίθενται στον οργανισμό αλλά προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής ή μέσω συμπληρωμάτων. Η πρόληψη λιπαρών ω-3 ως συμπλήρωμα βιταμινών συστήνεται από τους γιατρούς τουλάχιστον 6 μήνες πριν την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού. Συγκεκριμένα προτείνεται η πρόσληψη 300-600 mg DHA ημερησίως, το οποίο είναι σημαντικό τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στα πρώτα σταδία της ζωής του μωρού.

Το DHA είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, του οπτικού, ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος του εμβρύου. Η πρόσληψη λιπαρών ω-3 είναι σημαντική πριν τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί κατά την κύηση τα λιπαρά οξέα μεταφέρονται από τον οργανισμό της μητέρας στο έμβρυο, επομένως οι ανάγκες είναι αυξημένες. Μάλιστα στο τρίτο τρίμηνο, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης του εγκεφάλου, το DHA μεταφέρεται στο έμβρυο με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς. Αυτή η «αναδιανομή» των λιπαρών οξέων είναι κομβική για την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά αν τα επίπεδα δεν είναι αρκετά η έλλειψη τους από τον οργανισμό της μητέρας ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα, όπως επιλόχειο κατάθλιψη.

Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψη DHA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά, την ικανότητα προσοχής, συγκέντρωσης και μάθησης στα παιδιά. Παράλληλα μειώνει το ρίσκο ανάπτυξης αλλεργιών στα βρέφη και επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα χαμηλά επίπεδα DHA συνδέονται με διανοητική ανεπάρκεια αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά όπως το άγχος, ο θυμός και η κατάθλιψη στα παιδιά.

Μετά τον τοκετό

Η πρόσληψη, όμως του DHA είναι σημαντική και μετά τον τοκετό, καθώς τα αποθέματα της μητέρας μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό, του οποίου ο εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι τα 2 έτη. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας στις ΗΠΑ, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα κατά τον τοκετό, είχαν πιο ανεπτυγμένη την ικανότητα της προσοχής στα 2 έτη. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών προηγούνταν κατά 2 μήνες σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα DHA. Μάλιστα σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, John Colombo, η προσοχή θεωρείται βασικό συστατικό της ευφυΐας τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Extra tip

Παρόλο που τα ψάρια είναι φυσικές πηγές λιπαρών ω-3, ορισμένα είδη πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη, καθώς είναι ύποπτα για υψηλή περιεκτικότητα σε τοξινών και βαρέων μέταλλων. Αποφύγετε, λοιπόν, τα πολύ μεγάλα σε μέγεθος ψάρια (π.χ. ξιφίας, πέρκα, βασιλικό σκουμπρί, τόνος κτλ.). 

Διαβάστε ακόμα: "Σύμμαχος υγείας με κωδικό ω"