Η BPA μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές

Η BPA μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Standford συνδέει τη δισφαινόλη Α με τις αποβολές.

Πριν από μερικές ημέρες μιλήσαμε για μία επικίνδυνη χημική ουσία που υπάρχει στην καθημερινότητά μας και βλάπτει την υγεία μας. Ο λόγος για την «δισφαινόλη Α» ή «BPA» που συναντάται σε εκατοντάδες αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας: στα πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, τα τάπερ, τα γυαλιά ηλίου, τις κονσέρβες, ακόμα και τις αποδείξεις του supermarkets.

Η δισφαινόλη Α έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για το ότι μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινολογικό σύστημα εισερχόμενη στον οργανισμό και έχει, κατόπιν ερευνών, συνδεθεί με την πρόκληση νευρολογικών ασθενειών, καρκίνου του μαστού και του προστάτη, με τηνενδομητρίωσηκαι με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τώρα, μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Stanfordτης Καλιφόρνια διατείνεται πως οι έγκυες στο αίμα των οποίων η δισφαινόλη Α εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα έχουν έως και 80% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν!

Η έρευνα δεν έχει ακόμη κατορθώσει να αποδείξει την εν λόγω σύνδεση, ωστόσο η επικεφαλής της έρευνας Dr Louth Lathi αναφέρει πως «μέχρι να γίνουν κι άλλες έρευνες που να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία, οι γυναίκες που έχουν βιώσει ανεξήγητες αποβολές, θα πρέπει νααποφεύγουν να εκτίθενται στη δισφαινόλη Α, προκειμένου να περιορίσουν το συγκεκριμένο κίνδυνο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή. Δεν είναι δυνατό να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με τη συγκεκριμένη ουσία, όμως μπορούν να κάνουν κάποια απλά πράγματα, όπως να μην μαγειρεύουν ή ζεσταίνουν φαγητό σε πλαστικά σκεύη, καθώςτα χημικά εκλύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό όταν το πλαστικό θερμαίνεται.Επιπλέον, να αποφεύγουν τις τροφές σε κονσέρβα, αλλά και να αγγίζουν αντικείμενα που έχουν υψηλά επίπεδασυνθετικής ρητίνηςμε BPA, όπως για παράδειγμα οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών».

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό στο άρθρο μας: «BPA: επικίνδυνες ουσίες στο πιάτο μας».