Μήπως δεν μπορούμε να κάνουμε παιδί;

Μήπως δεν μπορούμε να κάνουμε παιδί;

Τα DΟ’s και τα DONT’ s όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα γονιμότητας.

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Μπορεί το πρόβλημα γονιμότητας να είναι ένα αρκετά δύσκολο θέμα για πολλά ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν μωρό, αλλά τις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δείτε τα dos και τα donts της γονιμότητας και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, τη σχέση σας και το σώμα σας να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία.

  • Μην καθυστερήσετε πολύ να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Αν είστε κάτω από 35 και προσπαθείτε να συλλάβετε για ένα χρόνο και παραπάνω, δεν θα πρέπει να αναβάλλετε άλλο την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό σε θέματα γονιμότητας. Αν είστε από 35 και πάνω δεν θα πρέπει να περιμένετε πάνω από ένα 6μηνο από τότε που ξεκινήσατε τις προσπάθειες. Όσο πιο νωρίς συμβουλευτείτε το γιατρό τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να μείνετε έγκυος.
  • Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. 1 στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί να οφείλεται είτε στον έναν σύντροφο είτε στον άλλον, και πολλές φορές και στους δύο μαζί. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας για κάτι το οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες συνήθεις ζωής που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα. Αλλά ακόμα και άνθρωποι που έχουν κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ, κακή διατροφή κτλ.) μπορεί να είναι γόνιμοι. Επίσης ζευγάρια που άργησαν αρκετά να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για να κάνουν παιδί πιθανόν να είχαν το ίδιο αποτέλεσμα δύο, πέντε ή δέκα χρόνια πριν.
  • Ζητήστε υποστήριξη. Η έλλειψη γονιμότητας μπορεί να προκαλέσει άγχος, το οποίο δεν θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση να μείνετε έγκυος γρηγορότερα. Υπάρχουν και άλλες γυναίκες στην ίδια θέση οπότε μια ομάδα υποστήριξης στην οποία συμμετέχουν αυτές οι γυναίκες πιθανόν να σας βοηθήσει. Σκεφτείτε επίσης να στραφείτε για ανακούφιση στην οικογένεια και στους φίλους σας. Ενώ πολλά ζευγάρια κρύβουν το πρόβλημα από την οικογένειά τους και ενώ ίσως είναι δύσκολο να ανοιχτεί κανείς, η βοήθεια που μπορεί να λάβει από τους δικούς του ανθρώπους είναι ανεκτίμητη.
  • Μην απομονώνεστε. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιδί αλλά και να διαχειριστείτε τα χαρμόσυνα νέα των φίλων και των γνωστών σας όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να απομονωθείτε για να αποφύγετε καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μια έγκυο φίλη σας. Αν νιώθετε άγχος και φόβο να κοινωνικοποιηθείτε για αυτό το λόγο εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεστε ή συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
  • Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας. Οι συνεχείς προσπάθειες για να συλλάβετε ενδέχεται να δημιουργήσουν ένταση στη σχέση με τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και να «δουλεύετε» μαζί τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Θυμηθείτε ότι ο καθένας σας ανταπεξέρχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Το παιδί του σωλήνα!

  • Δεν είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση ο μόνος δρόμος. Πολλά ζευγάρια θεωρούν πως αν δεν καταφέρουν να συλλάβουν παιδί, ο μόνος τρόπος για να το κατορθώσουν είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας θα σας βεβαιώσουν πως πριν καταφύγετε σε αυτήν την λύση, μπορείτε να δείτε αποτέλεσμα με κάποιον απλούστερο, μονιμότερο και οικονομικότερο τρόπο, την θεραπεία. Η επιστήμη έχει κάνει άλματα και πολλά προβλήματα έχουν κατά καιρούς ξεπεραστεί με… συνταγή γιατρού.
  • Μην αισθάνεστε ντροπή. Έχετε κατά νου ότι πρόκειται για ιατρική περίπτωση και ότι δεν ευθύνεστε 100% εσείς για αυτή. Πέρα από την ντροπή πολλές γυναίκες αισθάνονται ελαττωματικές και πολλοί άντρες ανεπαρκείς και ανίκανοι. Όμως, όσο πιο γρήγορα αποδεχτείτε την κατάσταση με ψυχραιμία, τόσο πιο άμεσα θα δεχτείτε βοήθεια με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερες πιθανότητες να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.
  • Ανακτήστε τον έλεγχο. Η δυσκολία να συλλάβετε μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε κανένα έλεγχο πάνω στο ίδιο σας το σώμα, τη σχέση σας, τη δουλειά και τη ζωή σας. Η λύση είναι να εστιάσετε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε, όπως για παράδειγμα να κόψετε το κάπνισμα, να μειώσετε το αλκοόλ, να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να ξεκινήσετε να ασκήστε τακτικά. Μην θεωρείτε ότι το φταίξιμο είναι δικό σας. Η έλλειψη γονιμότητας αφορά στον ίδιο βαθμό και τους άντρες και τις γυναίκες.
  • Μην χάνετε τις ελπίδες σας. Πρόκειται για μια προσωρινή κρίση, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, καταλήγουν με ένα υγιές μωράκι. Σύμφωνα με έρευνες το πρόβλημα γονιμότητας δεν έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωή σας.