Θετική επίδραση της άσκησης στην ποιότητα σπέρματος

Θετική επίδραση της άσκησης στην ποιότητα σπέρματος

Έρευνα συνδέει τη φυσική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και τα βάρη με αυξημένη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων

Όταν αποφασίσετε να γίνετε γονείς και ξεκινήσετε τις προσπάθειες, ένα από όσα έχετε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες είναι να πείσετε τον σύντροφό σας να ακολουθήσει κάποιο είδος φυσικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους – εκτός από το ποδήλατο – ή να σηκώνει βάρη!

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Harvard School of Public Health, οι άντρες που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ή κάνουν βάρη έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Η έρευνα εστίασε στους άντρες από ζευγάρια που ακολούθησαν κάποια θεραπεία γονιμότητας στο Massachusetts General Hospital Fertility Center από το 2006 έως το 2012. Την περίοδο αυτή 137 άντρες παρείχαν δείγμα σπέρματος και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε το επίπεδο φυσικής άσκησης που ακολουθούν. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι οι άντρες που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για 7 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα είχαν υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή τα βάρη φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, οι άντρες που ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους για περισσότερο από μιάμιση ώρα την εβδομάδα είχαν κατά 42% υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων από εκείνους που δεν γυμνάζονταν καθόλου σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης εκείνοι που έκαναν βάρη δύο ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 25% στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με εκείνους που δεν σήκωναν καθόλου βάρη.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι από τις μορφές άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, το ποδήλατο είναι εκείνο που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος. Συγκεκριμένα οι άντρες που έκαναν ποδήλατο για περισσότερο από μιάμιση ώρα την εβδομάδα είχαν 34% λιγότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε σχέση με τους άντρες που δεν έκαναν ποδήλατο. Πιθανόν αυτό να σχετίζεται με την πίεση που ασκείται στους όρχεις κατά την ποδηλασία η οποία αυξάνει την θερμοκρασία στην περιοχή. 

Σε προηγούμενη έρευνα, που διεξήγαγε η ίδια ομάδα, και η οποία είχε δημοσιευθεί στο British Journal of Sports Medicine είχαν μελετηθεί οι συνήθειες 189 αντρών, ηλικίας 18 με 22 ετών και είχε αναλυθεί η ποιότητα του σπέρματός τους. Το συμπέρασμα ήταν ότι στην ηλικία αυτή η έντονη φυσική άσκηση και η λιγότερη τηλεθέαση συνδεόταν με υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων.

Μάθετε και αυτό

Παρόλο που η έρευνα συνδέει τη γυμναστική με την καλή ποιότητα σπέρματος, δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει μεταξύ τους σχέση αιτίας – αποτελέσματος. 

Διαβάστε ακόμα: "Γυμναστείτε για να συλλάβετε