Γενετικές ανωμαλίες: Κρατήστε τις μακριά!

Γενετικές ανωμαλίες

Φροντίστε τον οργανισμό σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να γεννήσετε ένα υγιές μωρό

* Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD, PhD, MSc,Θεόδωρου Αδάμη.

Μια υγιής εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός μωρού χωρίς προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης ξεκινά πολύ πιο νωρίς από τη σύλληψη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας για την κύηση και φυσικά να ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας σε σχέση με τη διατροφή, την ξεκούραση και την άσκηση για τους 9 μήνες που θα κυοφορείτε. 

Πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  1. Επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας. Μην παραμελείτε τις επισκέψεις στον γυναικολόγο σας πριν τη σύλληψη. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικούς ελέγχους, ειδικά εάν υποφέρετε από χρόνια προβλήματα υγείας.
  2. Κάντε εξετάσεις για τον ιό HPVΠρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που συνδέεται με πρόωρο τοκετό. Το τεστ ΠΑΠ είναι η πρώτη εξέταση που πρέπει να κάνετε η οποία εντοπίζει παθολογικά ή μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο και έτσι αποτελεί και την πρώτη γραμμή εντοπισμού του ιού. 
  3. Λαμβάνετε φολικό οξύ. Πρόκειται για μια βιταμίνη του συμπλέγματος B (βιταμίνη Β9), απαραίτητη για την ομαλή αύξηση και το μεταβολισμό των κυττάρων.Η έλλειψη φολικού οξέος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες του νευρικού συστήματος, με πιο γνωστή τη δισχιδή ράχη. Οι γυναικολόγοι συνιστούν να λαμβάνετε συμπληρώματα φολικού οξέως ακόμα και 6 μήνες πριν συλλάβετε. Εκτός από τα συμπληρώματα φροντίστε να εισάγετε στην καθημερινή σας διατροφή, τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ, όπως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, πορτοκάλι, μπανάνα, ξηρούς καρπούς.
  4. Πείτε όχι στο αλκοόλ και το κάπνισμα. Για τους επόμενους 9 μήνες και ίσως για την περίοδο του θηλασμού θα χρειαστεί να αποφύγετε το αλκοόλ καθώς η κατανάλωσή του συνδέεται με διανοητικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, ακόμα και με  πρόωρο θάνατο. Απαγορευτικό είναι και το κάπνισμα, καθώς συνδέεται με αποβολές, πρόωρο τοκετό και γέννηση λιποβαρών μωρών. Η έναρξη των προσπαθειών για να συλλάβετε αλλά και η επερχόμενη εγκυμοσύνη σας είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να το κόψετε μια για πάντα!
  5. Τρώτε υγιεινά. Εισάγετε στη διατροφή σας μια ποικιλία φαγητών πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, ω-3 και ω-6 λιπαρά και πρωτεΐνες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  1. Επισκεφθείτε κάποιον γενετικό σύμβουλο, αν κάποιο μέλος της οικογένειά σας παρουσιάζει γενετική διαταραχή, ώστε να ενημερωθείτε για συγκεκριμένες ασθένειες ή για το αν αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το μωρό σας. 
  2. Κάντε την εξέταση του Προγεννητικού Μοριακού Καρυότυπου. Μπορεί να γίνει κατ’ επιθυμία των γονιών στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ επιβάλλεται σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Αποτελεί μια εξέταση η οποία εντοπίζει τις περισσότερες ανωμαλίες, όπως το Σύνδρομο Down, ανιχνεύει στοχευμένα περισσότερα από 120 σύνδρομα-νοσήματα, καθώς και υπομικροσκοπικές  ή και διπλασιασμούς καθόλο το μήκος των χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με συγγενείς ανωμαλίες και πνευματική καθυστέρηση. Ο Μοριακός Καρυότυπος, γενικά θεωρείται πως διαθέτει από 100 έως 1000 φορές μεγαλύτερη ανιχνευτική ικανότητα από τον κλασσικό Καρυότυπο.
  3. Μην λαμβάνετε φάρμακα ή χάπια χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Και αυτό γιατί όλα τα χάπια δεν ενδείκνυνται για την εγκυμοσύνη, ενώ εάν κάποια δεν αναφέρουν ότι είναι ακατάλληλα είναι γιατί πιθανότατα δεν έχουν γίνει μελέτες που να αποδεικνύουν την ασφάλειά τους. Ενημερώστε τον γιατρό σας για τα χάπια που λαμβάνετε (π.χ. για χρόνιες ασθένειες), και μάθετε με σιγουριά εάν είναι κατάλληλα για την περίοδο της κύησης.
  4. Αποφύγετε τα τοξικά. Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά απορρυπαντικά που περιέχουν χημικά και τοξικά και φροντίστε όταν καθαρίζετε να φοράτε γάντια ή μάσκα.
  5. Χαλαρώστε. Το άγχος ενδέχεται να έχει αρνητικές επιδράσεις στο μωρό σας συνεπώς φροντίστε να αποβάλλετε το στρες από την καθημερινότητά σας, είτε με τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών είτε μέσω της άσκησης, όπως είναι η γιόγκα για εγκύους και το κολύμπι.