Θεραπεία γονιμότητας: Πολεμήστε τα αρνητικά συναισθήματα!

Θεραπεία γονιμότητας: Πολεμήστε τα αρνητικά συναισθήματα!

6 συμβουλές για να αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν μια θεραπεία γονιμότητας

Ενώ πάντα ονειρευόσασταν ότι τα να γίνετε γονείς θα είναι από τα πιο όμορφα και εύκολα πράγματα στον κόσμο και ότι όλη η διαδικασία θα χαρακτηριζόταν από ένα αίσθημα ευφορίας και απόλυτης ευτυχίας, ξαφνικά έχετε να αντιμετωπίσετε τον φόβο και το άγχος καθώς οι προσπάθειες για εγκυμοσύνη πέφτουν στο κενό. Και τα αρνητικά συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο όταν αρχίζετε τα ραντεβού για θεραπείες γονιμότητας.

Για να ξεπεράσετε τον φόβο, τη λύπη και το αίσθημα μοναξιάς που συνοδεύουν την προσπάθειά σας, ακολουθήστε μερικές πολύτιμες συμβουλές επιβίωσης. Άλλωστε μόλις διαπιστώσετε ότι θα γίνετε επιτέλους μαμά και μπαμπάς, όλα τα υπόλοιπα θα είναι παρελθόν!

  1. Αποδεχτείτε ότι τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά.Δεν διανύετε και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής σας όταν κάθε εβδομάδα έχετε ραντεβού με τον γιατρό σας και περνάτε από τεστ, επομένως λογικό είναι να αισθάνεστε απογοητευμένοι, θυμωμένοι ή ακόμα και να ζηλεύετε τους φίλους και τους συγγενείς που τόσο εύκολα έγιναν γονείς. Το χειρότερο από όλα είναι να νιώθετε ενοχές επειδή αισθάνεστε όλα αυτά που αισθάνεστε. Αποδεχτείτε ότι τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά και μην προσπαθείτε να φορέσετε το προσωπείο της γενναιότητας αν δεν μπορείτε να το υποστηρίξετε.    
  2. Αρνηθείτε. Αν υπάρχουν καταστάσεις ή κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως βαφτίσια, παιδικά πάρτι και ό, τι έχει να κάνει με μωρά και παιδιά, που σας κάνουν να νιώθετε άβολα και επιτείνουν το αίσθημα άγχους και ανασφάλειας, απλά αρνηθείτε να παραστείτε.
  3. Ξεχαστείτε. Η καθημερινότητά σας καλό είναι να μην περιστρέφεται μόνο γύρω από τη θεραπεία γονιμότητας και η εγκυμοσύνη να μην σας γίνει έμμονη ιδέα. Δοκιμάστε αφενός να βρείτε νέα χόμπι ή δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και θα διαπιστώσετε αμέσως πόσο λιγότερο απασχολεί το μυαλό σας το θέμα του παιδιού. Παράλληλα μην ξεχνάτε να συνεχίζετε τις καθημερινές συνήθειες, εκείνες ειδικά που σας κάνουν να περνάτε καλά.
  4. Χαλαρώστε. Επειδή το άγχος είναι ο χειρότερος εχθρός σε τέτοιες περιπτώσεις, ανακαλύψτε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Η άσκηση (π.χ.γιόγκα), το μασάζ, η αρωματοθεραπεία ή ακόμα και ο διαλογισμός στο σπίτι υπό τους ήχους χαλαρής μουσικής θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε την ένταση.
  5. Γελάστε. Μπορεί να μην έχετε καμία απολύτως διάθεση για γέλιο, αλλά ακόμα και ένα χαμόγελο έχει την ικανότητα να σας ανεβάσει αρκετά τη διάθεση. Προμηθευτείτε λοιπόν κωμωδίες ή χιουμοριστικά βιβλία και μην παραλείπετε να συναντάτε τον φίλο ή την φίλη σας που σας ανεβάζει τη διάθεση πάντα με το αστείρευτο χιούμορ του/της.
  6. Επικοινωνήστε διαδικτυακά. Αν αυτό δεν σας προκαλεί επιπλέον άγχος, δοκιμάστε να έρθετε σε επαφή διαδικτυακά μέσω κάποιου forumμε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσάς, που προσπαθούν να κάνουν παιδί ή ακολουθούν κάποια θεραπεία. Το αίσθημα της μοναξιάς θα είναι λιγότερο έντονο ενώ οι ιστορίες με happy end θα σας δώσουν κουράγιο.