Η μια εγκυμοσύνη μετά την άλλη;

Η μια εγκυμοσύνη μετά την άλλη;

Πόσο σύντομα μπορώ να ξαναμείνω έγκυος;

Μπορεί να βιάζεστε επειδή θέλετε μια μεγάλη οικογένεια ή επειδή επιθυμείτε τα παιδιά σας να έχουν πολύ μικρή διαφορά ηλικίας, ωστόσο καλό θα ήταν να περιμένετε πριν προχωρήσετε στην επόμενη εγκυμοσύνη σας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μια εγκυμοσύνη η οποία ξεκινάει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μετά τον τελευταίο τοκετό ενέχει δυσκολίες  και κινδύνους.  

Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί τι έχουν δείξει οι μελέτες. Ποιες είναι οι επιπτώσεις; Ποιες αλλαγές μπορεί να υπάρξουν; Και πόσο καιρό θα ήταν καλό να περιμένετε πριν βάλετε μπρος και για άλλα κουτσούβελα;

Θέματα υγείας

  • Σύμφωνα με έρευνες η σύλληψη εμβρύου μέσα σε 6 μήνες μετά τον τελευταίο τοκετό υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει επειδή ο οργανισμός, σωματικά και ψυχολογικά, δεν έχει επανέλθει πλήρως από την τελευταία εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακόμα, με ένα μωρό στο σπίτι είναι φυσιολογικό η μητέρα να μην ξεκουράζεται αρκετά, να μην ασκείται επαρκώς, να είναι αναγκασμένη να σηκώνει συνεχώς βάρη, ενώ δεν είναι απίθανο οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην ζωή της να την επιφορτίζουν με αρκετό άγχος.
  • Ακόμα,  μια δεύτερη εγκυμοσύνη σε μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου μάλιστα πως η μητέρα δεν έχει κατορθώσει να απαλλαγεί εντελώς από τα επιπλέον κιλά, αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με το βάρος. Εάν δηλαδή δεν επιστρέψει στο ιδανικό της βάρος και αρχίσει και πάλι να βάζει κιλά, τότε μπορεί να καταστεί δύσκολη η εκτίμηση της κατάστασής της και η σωστή μέτρηση του μωρού, να δυσκολέψει απεικονιστικά την εικόνα του εμβρύου υπερηχογραφικώς, να επιδεινώσει τις συνήθεις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτου κυήσεως, υπέρταση κυήσεως, ενδεχομένως ποροεκλαμψία, να οδηγήσει σε μια δύσκολη κολπική γέννα, επιπλοκές, σε μια πιθανή καισαρική, προβλήματα υγείας στο βρέφος και άλλα πολλά.
  • Εκτός των παραπάνω, μια τόσο σύντομη εγκυμοσύνη δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη μητέρα να χάσει το κιλά της πρώτης εγκυμοσύνης και την δυσκολεύει πολύ στο να αδυνατίσει μετά τον δεύτερο τοκετό.
  • Παρότι, ο θηλασμός του πρωτότοκου ενώ είστε έγκυος στο δεύτερο είναι ασφαλής τόσο για το παιδί που θηλάζει όσο και για το έμβρυο, μια δεύτερη εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ενοχλήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί η ευαισθησία στο στήθος να κάνει την διαδικασία δυσάρεστη για την μητέρα, οι ορμόνες να αλλάξουν την γεύση και την υφή του γάλακτος (χωρίς να αποκλείεται και ένας πρόωρος απογαλακτισμός) , ενώ υπάρχει και μια πιθανότητα να μειωθεί η ποσότητα του μητρικού γάλακτος.
  • Τέλος, επειδή κάθε εγκυμοσύνη και επειδή κανείς δεν εγγυάται πως μια ομαλή πρώτη εγκυμοσύνη θα οδηγεί και σε μία δεύτερη χωρίς προβλήματα, καλό θα ήταν να αναρρώσετε πλήρως ώστε να έχετε το απαραίτητο σωματικό και ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσετε τυχόν επιπλοκές.

Σεξουαλική ζωή

Μετά τον τοκετό και αφού περάσει μια περίοδος ανάρρωσης (μπορεί να διαρκέσει από 2 μέχρι 6 εβδομάδες, αλλά το σύνηθες είναι οι 4 εβδομάδες) ο γιατρός σας θα σας δώσει το «πράσινο φως» για στενότερες επαφές με τον σύντροφό σας. Εάν, λοιπόν, έχετε διάθεση για sex μπορείτε να προχωρήσετε, χρησιμοποιώντας ωστόσο προφυλάξεις. Μπορεί αυτή την περίοδο να είναι δύσκολο να συλλάβετε, δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Με άλλα λόγια, ούτε ο τοκετός αλλά ούτε και ο θηλασμός αποτελούν ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης.

Μάθετε, μάλιστα, ότι οι απανωτές   εγκυμοσύνες συχνά επιδρούν στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.  Για παράδειγμα, η κούραση και το άγχος του δεύτερου τοκετού ενδέχεται να αλλάξει την παραγωγή τεστοστερόνης, αλλά και ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Μακροπρόθεσμα, επειδή η επαναφορά του σώματος καθίσταται πιο δύσκολη, μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα που έχει μια νέα μητέρα για το σώμα της και να μειώσει την διάθεσή της για sex.  

Η ιδανική απόσταση

Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει μια ιδανική απόσταση ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν σε  μια νέα μητέρα να περιμένει 18 με 24 μήνες από τον τελευταίο τοκετό πριν μείνει ξανά έγκυος.

Εάν είστε ήδη έγκυος

Εάν ήρθατε σε αυτό το άρθρο όντας ήδη έγκυος, μην απογοητεύεστε και προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στα θετικά. Εάν έχετε δύο μωρά με μικρή διαφορά ηλικίας, σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα θα αλλάζετε πάνες, θα αποστειρώνετε τα μπιμπερό και θα τους μάθετε να χρησιμοποιούν το γιογιό. Επίσης εκείνα θα μεγαλώσουν μαζί και θα αναπτύξουν στενή σχέση.