Για μια εγκυμοσύνη χωρίς τσιγάρο

Για μια εγκυμοσύνη χωρίς τσιγάρο

Κόβοντας το κάπνισμα κάνετε ένα μεγάλο δώρο όχι μόνο στον εαυτό σας αλλά και στο αγέννητο παιδί σας.

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα, χειρουγού γυναικολόγου, MD, PhD, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μιλτιάδη Πίτσου.

Φανταστείτε σε κάθε τζούρα να απελευθερώνατε τον καπνό, όχι στον αέρα γύρω σας, αλλά μέσα στην ίδια σας την μήτρα. Εάν ήταν έτσι ούτε που θα ξανασκεφτόσασταν να ανάψετε τσιγάρο. Κι όμως, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει δεν διαφέρει και πολύ. Εισπνέοντας τον καπνό εισάγεται στο σώμα σας πάνω από 400 χημικά, τα οποία μέσω του ομφάλιου λώρου φτάνουν και στο έμβρυο. Ακόμα, μέσα στα χημικά αυτά συμπεριλαμβάνεται και το διοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μειώνει τα ποσοστά οξυγόνου που φτάνουν στο αγέννητο παιδί σας.



Κάπνισμα και εγκυμοσύνηΤι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη σας.

Η σωστή τακτική είναι να αφήσετε τα τσιγάρα στο πακέτο και το πακέτο στο περίπτερο πριν ακόμα αρχίσετε τις προσπάθειες για να συλλάβετε. Κι αυτό γιατί το κάπνισμα μειώνει την γονιμότητά, τόσο την δική σας όσο και του συντρόφου σας. Ακόμα περισσότερο, όσον αφορά στο γυναικείο σώμα, τα χημικά του καπνού μπορούν να προκαλούν γήρανση των ωαρίων. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει πως τα ωάρια μιας καπνίστριας 30 ετών συμπεριφέρονται περισσότερο σας ωάρια 40 ετών, καθιστώντας την σύλληψη δυσκολότερη και μια αποβολή πιθανότερη. Εκτός αυτού, εάν συνεχίζετε αυτήν την «κακιά» συνήθεια, ακόμα και αν πιάσετε παιδί θα συνεχίζετε να καπνίζετε μέχρι να συνειδητοποιήσετε πως είστε έγκυος. Δεν το θέλετε αυτό. Έτσι δεν είναι;

Από την άλλη, εάν είστε ήδη έγκυος, κάντε σήμερα ένα δώρο στον εαυτό σας και πετάξτε το ήδη ανοιγμένο πακέτο σας (και όλα τα κλειστά-μην κλέβετε) στον κάλαθο των αχρήστων. Τώρα έχετε τον καλύτερο λόγο από ποτέ! Σύμφωνα με τους ειδικούς το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, εκτός από την αποβολή, είναι πιθανό να προκαλέσει αιμορραγία, αποκόλληση του πλακούντα και αυξημένο αίσθημα ναυτίας. Επιπλέον, το μωράκι σας, εάν δεν του προσφέρετε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό μέσα στην μήτρα, μπορεί να γεννηθεί πρόωρα και να είναι λιποβαρές. Τέλος, υπάρχει περίπτωση να έρθει στον κόσμο πάσχοντας από αναπνευστικές λοιμώξεις, άσθμα, ενώ θα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πώς να το κόψετε!

Αφού συνεχίζετε να διαβάζετε πάει να πει πως πήρατε την μεγάλη απόφαση και αποφασίσατε να χαρίσετε στο μικρούλι σας μια ζωή χωρίς καπνό, εντός και εκτός μήτρας. Στο δρόμο για την «αποτοξίνωσή» σας αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα! Όσο για το πώς να το κόψετε, η απάντηση είναι «μαχαίρι».

  1. Αναγνωρίστε το κίνητρό σας και πείτε το φωναχτά. Εφόσον, είστε έγκυος αυτό είναι πολύ εύκολο να το βρείτε. Φωνάξτε: «Το κάνω για το μωρό μου». Πιο δυνατά! Τώρα κραυγάστε!
  2. Ανοίξτε την σακούλα των σκουπιδιών και πετάξτε αυτήν την στιγμή το πακέτο με τα τσιγάρα σας. Μην κάνετε ένα «τελευταίο» τσιγάρο για να θυμάστε την… γεύση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο γευστικό από το οξυγόνο που αυτήν την στιγμή προσφέρετε στο παιδάκι σας.
  3. Κατόπιν, βρείτε τον λόγο για τον οποίο μέχρι στιγμής καπνίζατε. Για ευχαρίστηση; Διέγερση; Χαλάρωση; Για να μειώσετε την ένταση ή τον εκνευρισμό σας; Για να απασχολείτε τα χέρια ή το στόμα σας; Από συνήθεια; Για να κόψετε την πείνα σας;

Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να βρείτε τα κατάλληλα υποκατάστατα. Για παράδειγμα, εάν το κάνετε για ευχαρίστηση βρείτε άλλα πράγματα για να σας ευχαριστούν, κυρίως σε μέρη χωρίς καπνό. Μια βόλτα σε ένα μουσείο ή ένα κατάστημα με μωρουδιακά, ένα γεύμα σε ένα εστιατόριο (όχι στα αλά ελληνικά που παραβλέπεται ο αντικαπνιστικός νόμος) ή μια ταινία στον κινηματογράφο. Από την άλλη, εάν καπνίζετε για να απασχολείτε το στόμα σας μασήστε μια τσίχλα, απολαύστε ένα γλειφιτζούρι, μασουλίστε ωμά λαχανικά ή δαγκώνετε μια οδοντογλυφίδα. Εάν θέλετε να απασχολείτε τα χέρια σας, παίξτε με ένα μολύβι, ένα κομπολόι, ένα καλαμάκι, λύστε ένα Sudoku, ένα σταυρόλεξο, πλέξτε, ζωγραφίστε, μουντζουρώστε κτλ.

  1. Στην συνέχεια, βρείτε έναν άδειο κουμπαρά και αρχίστε να βάζετε εκεί τα κέρματα που κανονικά θα δίνατε για να αγοράσετε τσιγάρα. Και μόνο να μετρήσετε σε έναν μήνα πόσα χρήματα γλυτώσατε θα σας αναπτερώσει το ηθικό για να συνεχίσετε.
  2. Εάν, ωστόσο, παραστρατήσετε και καπνίσετε ένα τσιγάρο, απλά ξεχάστε το! Είναι πολύ καλύτερο να σκέφτεστε πόσα τσιγάρα αρνηθήκατε από το να κολλήσει το μυαλό σας στο ένα και μοναδικό τσιγάρο στο οποίο ενδώσατε. Άλλωστε το άγχος κατά την εγκυμοσύνη είναι επίσης βλαβερό.Τσιγάρο σε πιπίλα
  3. Αντιμετωπίστε το κάπνισμα σαν ένα μη διαπραγματεύσιμο θέμα. Κάποτε δεν μπορούσατε να καπνίσετε στο σινεμά, στο θέατρο, στα μαγαζιά κτλ. Έτσι ήταν! Τώρα είναι σημαντικό να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν μπορείτε να καπνίζετε πουθενά, τελεία και παύλα. Έτσι είναι!
  4. Χρησιμοποιήστε το μωρό σας σαν υπενθύμιση. Κολλήστε αντίτυπα του υπερηχογραφήματός σας στα σημεία που κάποτε καπνίζατε. Βάλτε το screensaver στον υπολογιστή σας, κολλήστε το στο τραπέζι της κουζίνας, κορνιζάρετέ το δίπλα στην τηλεόραση, έχετε ένα μέσα στην τσάντα σας […]. Δεν έχετε ακόμη υπερηχογράφημα; Κολλήστε φωτογραφίες αξιολάτρευτων μωρών. Στις σελίδες του parentips αλλά και στην facebook page μας θα βρείτε πολλές!
  5. Προσέξτε τις παρέες σας! Το παθητικό κάπνισμα είναι εξίσου βλαβερό με το ενεργητικό. Οπότε, αποφύγετε τα μέρη όπου καπνίζουν και κάντε περισσότερο παρέα με τους μη καπνιστές φίλους σας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αναπνέετε τον καπνό των άλλων αλλά και δεν θα παρασύρεστε σε ατασθαλίες.
  6. Εάν δεν επιτύχετε στην αρχή προσπαθήστε ξανά και ξανά. Η νικοτίνη είναι μια πολύ εθιστική ουσία και δεν είναι εύκολο να τη σταματήσετε. Ωστόσο, να θυμάστε πως μπορείτε να τα καταφέρετε. Είναι και θέμα εγωισμού. Τόσοι τα κατάφεραν! Γιατί, λοιπόν, εσείς να μην διαθέτετε την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση; Φυσικά και μπορείτε να επιβληθείτε στον εαυτό σας!

SOS Tip: Η χρήση επιθεμάτων, καραμελών, τσιχλών και πιπών νικοτίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επικίνδυνη και δεν συνίσταται. Εντούτοις, αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα μαχαίρι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κάποιο υποκατάστατο νικοτίνης παρά να συνεχίζετε να καπνίζετε. Έτσι το έμβρυο σας εκτίθεται μόνο σε νικοτίνη και όχι στα χιλιάδες χημικά που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου. Ρωτήστε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε κάποια εναλλακτική θεραπεία, όπως ύπνωση, βελονισμό ή ασκήσεις χαλάρωσης.