Διατροφή: Μπορεί να προκαλέσει ενδομητρίωση;

Τι αναφέρει νέα έρευνα;

Τι αναφέρει νέα έρευνα;

Στην ερώτηση εάν η διατροφή σας επηρεάζει το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης, η πιο ειλικρινής απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι πως ακόμα δεν γνωρίζει κανείς με σιγουριά. Ο λόγος είναι πως δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα πολλές έρευνες γύρω από το θέμα αυτό, αλλά όσες έχουν δει το φως της δημοσιότητας παραδέχονται μια πιθανή σχέση, ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου γίνεται μεγάλη  κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν αύξηση των «κακών» προσταγλανδίνων τύπου 2.

Οι προσταγλανδίνες είναι  ουσίες με ορμονική δράση που βιοσυντίθενται από λιπαρά οξέα. Αυτές δεν έχουν όλες την ίδια δράση. Ενώ, δηλαδή, οι προσταγλανδίνες τύπου 2 προκαλούν σύσπαση των μυών και προάγουν τις φλεγμονές, οι προσταγλανδίνες τύπου 1 και 3 φαίνεται να τις μειώνουν. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Reproductive BioMedicine Online οι γυναίκες με ενδομητρίωση καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά και ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ αντίθετα καταναλώνουν περισσότερο καφέ, τρανς λιπαρά και κόκκινο κρέας.

Αυτές οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετές για να ενεργοποιήσουμε τον εσωτερικό μηχανισμό «Προσέχουμε για να έχουμε»! Άλλωστε, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε βιταμίνες, μόνο κακό δεν μπορεί να μας κάνει. Εάν, μάλιστα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενδομητρίωσης, τόσο το καλύτερο!  

Επομένως:

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που καταναλώνουν πολύ κρέας και αλλαντικά έχουν από 80%-100% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση. Αντίθετα, οι γυναίκες που καταναλώνουν τακτικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης  ενδομητρίωσης.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα, που αποτελεί μία από τις παρενέργειες της ενδομητρίωσης.

Αυξήστε την κατανάλωση των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τις φλεγμονές, που αποτελούν μία από τις βασικότερες επιπλοκές της ενδομητρίωσης. Η φλεγμονή ευθύνεται για την πρόκληση πόνου και τη δυσκολία στη σύλληψη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος.

Προτιμήστε την μαύρη ζάχαρη και τα δημητριακά ολικής άλεσης

Πιείτε περισσότερο νερό για να αποτοξινωθείτε, να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα  και να μειώσετε τα φουσκώματα.

Μειώστε την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, οι γυναίκες που πίνουν πολύ καφέ έχουν διπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης ενδομητρίωσης. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν πολύ αλκοόλ επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από την ενδομητρίωση.

Πείτε «ναι» στο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο περιέχεται στα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τους ξηρούς καρπούς. Εάν, ωστόσο, δεν λαμβάνετε ικανοποιητική ποσότητα μέσω της διατροφής σας, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να σας χορηγήσει κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου  που θα βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και την εξάλειψη των κραμπών.

Γυμναστείτε. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Ενδομητρίωση»