Γυμναστείτε για να συλλάβετε

Γυμναστείτε για να συλλάβετε

Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να είστε σε φόρμα και να προετοιμαστείτε για τη σύλληψη του μωρού σας!

Η άσκηση είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης, από την σύλληψη έως και την επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό. Η καλή φυσική κατάσταση και η αυτοπεποίθηση που προσφέρει διευκολύνουν την σύλληψη και προετοιμάζουν το σώμα ώστε να μπορεί εύκολα να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα.

Ακόμη, εάν έχετε συνηθίσει να ασκήστε συχνά πριν την εγκυμοσύνη τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση και κατά τη διάρκεια της κύησης, πράγμα που είναι κομβικό. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στις μεγάλες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που γίνονται και να ξεπεράσετε εύκολα οποιεσδήποτε ενοχλήσεις, αλλά θα εξοπλιστείτε με αντοχή, θα είστε πιο ευέλικτες και θα μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την αναπνοή σας. Όλα τα παραπάνω κάνουν τη μεγάλη διαφορά κατά την εγκυμοσύνη.

Ξεκινήστε άμεσα

Αν δεν είχατε συνηθίσει να ασκήστε και θέλετε να εισάγετε τη γυμναστική σιγά σιγά στην καθημερινότητά σας, ξεκινήστε από τα εύκολα, αυξάνοντας κάθε εβδομάδα την ένταση και τον αριθμό των ασκήσεων. Στόχος σας αρχικά θα είναι να κάνετε γυμναστική το λιγότερο 4 φορές την εβδομάδα με ασκήσεις διάρκειας 20 λεπτών την κάθε φορά και ιδανικά 4 με 5 φορές την εβδομάδα για 30 με 40 λεπτά.

Τι δραστηριότητες να επιλέξετε

Κολύμπι. Το κολύμπι είναι μια από τις ιδανικότερες ασκήσεις για να ακολουθήσετε αν σχεδιάζετε να κάνετε μωράκι, καθώς μπορείτε να συνεχίσετε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με το κολύμπι ασκείται όλο σας το σώμα καθώς απαιτείται κίνηση από μια μεγάλη γκάμα μυών τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια. Επίσης είναι μια άσκηση που εύκολα μπορεί να ποικίλει όσον αφορά στην ένταση.

Wateraerobics. Αν σας φαίνεται δελεαστική η γυμναστική στο νερό αλλά δυσκολεύστε να κολυμπάτε μόνη σας, τότε ίσως προτιμήσετε το water aerobics για να είστε μέλος μιας ομάδας.

Χαλαρό τρεξιματάκιΠερπάτημα. Ένα περπάτημα διάρκειας 30 λεπτών είναι πολύ καλό για την φυσική σας κατάσταση. Αν βέβαια δεν είστε συνηθισμένη τότε περπατήστε για λιγότερο χρόνο και αυξήστε τη διάρκεια σταδιακά. Για μεγαλύτερη απόδοση επιλέξτε να περπατάτε με βοηθητικά μπατόν ώστε να γυμνάζετε και τα χέρια σας.

Ποδήλατο. Αν ακολουθείτε ευθείες διαδρομές χωρίς ανηφόρες, το ποδήλατο είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα και το κολύμπι.

Yoga και pilates. Τόσο η yoga όσο και το pilates είναι πολύ σημαντικά για την τόνωση των μυών. Σας βοηθούν να είστε πιο ευέλικτες αλλά και να χαλαρώνετε. Επίσης, αν ξεκινήστε αυτού του είδους τη γυμναστική πριν τη σύλληψη θα μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα ειδικά μαθήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

SOSTip: Παρότι η άσκηση είναι ευεργετική και ωφέλιμη, μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα εάν αποτελεί αιτία να καταπονείτε το σώμα σας με σκληρές προπονήσεις. Αποφύγετε να γυμνάζεστε εμμονικά, να κουράζεστε υπερβολικά, ενώ θυμηθείτε πως επίσης σημαντικά για την σύλληψη είναι η σωστή διατροφή και ο ύπνος.