Αλλαγές στο σώμα σας μετά τον τοκετό

Το σώμα σας μετά τον τοκετό

4 αλλαγές και η επιστροφή στα κιλά και μεγέθη που είχατε πριν την εγκυμοσύνη

Αναρωτιέστε πότε και πώς το σώμα σας θα ξαναγίνει αυτό που ήταν πριν την εγκυμοσύνη; Σας παρουσιάζουμε 4 αλλαγές που θα λάβουν χώρα κατά την κύηση και που σταδιακά μετά τον τοκετό θα δώσουν τη θέση τους στο γνώριμα χαρακτηριστικά του σώματός σας πριν από αυτή.

Μπορεί να φαντάζεστε ότι θα επιστρέψετε άμεσα στα κιλά που είχατε πριν την εγκυμοσύνη, όπως ακριβώς διάφορες διάσημες μαμάδες, σκεπτόμενη ότι «αφού μπορούν εκείνες γιατί όχι και εγώ;». Αλλά εκτός του ότι το πιθανότερο είναι να μην διαθέτετε προσωπικό γυμναστή ή διατροφολόγο, όπως εκείνες, η σκληρή άσκηση μετά τον τοκετό δεν συνίσταται. Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά μια ελαφριά μορφή άσκησης δύο με τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό (αν δεν υπήρχαν επιπλοκές) και αφού πάρετε το πράσινο φως από τον γιατρό σας και μετά από ένα διάστημα δύο εβδομάδων να ακολουθήσετε πιο έντονη άσκηση.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι επίσης πιθανό να δυσκολευτείτε να χάσετε κιλά μιας και η προλακτική, η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος, ενδέχεται να επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Από την άλλη μεριά, βέβαια, ο θηλασμός σας βοηθά να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες, οπότε εάν εξακολουθήσετε την υγιεινή διατροφή που είχατε υιοθετήσει στην εγκυμοσύνη υπάρχουν πιθανότητες να χάσετε τα επιπλέον κιλά εύκολα ούτως ή άλλως.

Το μέγεθος της κοιλιάς σας ακόμα και 6 μήνες μετά τον τοκετό, μπορεί να θυμίζει αρκετά το μέγεθος της κοιλιάς που είχατε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Πιθανόν αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο για να χάσετε βάρος, αλλά ασκήσεις που γυμνάζουν την κοιλιακή χώρα, όπως η αεροβική σε συνδυασμό με γιόγκα και πιλάτες ενδέχεται να βοηθήσουν.

Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων προετοιμάζουν το σώμα σας να παράγει γάλα, διογκώνοντας τους ιστούς του στήθους. Από τη στιγμή του αποθηλασμού το στήθος θα επιστρέψει στο φυσιολογικό του μέγεθος μέσα σε λίγους μήνες, ενώ η «επιστροφή» θα είναι πιο εύκολη αν ελέγχετε το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ διανύσατε μια μεγάλη περίοδο όπου τα πόδια σας ήταν αρκετά πρησμένα, πράγμα που σας ανάγκασε να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας (βέβαια και για λόγους άνεσης), μετά τον τοκετό και τα πέλματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Άρα και τα αγαπημένα σας παπούτσια εισβάλλουν ξανά στην καθημερινότητά σας.

Διαβάστε ακόμα: «Πότε θα επανέλθει το σώμα μου;»