To do list γ τρίμηνο

To do list γ τρίμηνο

Τι πρέπει να κάνετε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας

Βρίσκεστε πλέον στην τελική ευθεία προς τον τοκετό μπαίνοντας στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις παρακάτω «οδηγίες», πάρτε μια γεύση για το τι μπορείτε να κάνετε και για το τι πρέπει να προσέξετε αυτούς τους μήνες.

Πηγαίνετε στα ραντεβού για υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα είναι σημαντικό και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς δίνει πληροφορίες για την ανάπτυξη του εμβρύου, δείχνει την προβολή του μωρού, ελέγχει τη θέση του πλακούντα, μετρά την ποσότητα του αμνιακού υγρού, ελέγχει ορισμένες κινήσεις του εμβρύου, αξιολογεί τυχόν αιμορραγία ενώ η εξέταση με Doppler των αγγείων του εμβρύου δίνει πληροφορίες για την καλή κατάστασή της υγείας του.

Ελέγξτε τις κινήσεις του μωρού σας. Δώστε προσοχή στην κινητικότητα του εμβρύου, καθώς αν παρατηρήσετε ξαφνικά μειωμένη κίνηση ενδέχεται να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πόσες κινήσεις συνηθίζεται να κάνει το έμβρυο κάθε μήνα του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας «Κλωτσάει, κλωτσάει».

Μάθετε τα πάντα γύρω από τον θηλασμό. Παράλληλα με τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα για τον θηλασμό. Επιπλέον ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία διαβάζοντας βιβλία και άρθρα (δείτε τα άρθρα θηλασμού του parentipsεδώ), πηγαίνοντας σε έναν σύμβουλο γαλουχίας και κάνοντας ερωτήσεις σε μια νέα μητέρα ή στις εθελόντριες μητέρες, συμβούλους θηλασμού LLL.

Ενημερωθείτε για την φροντίδα του μωρού. Φυσικά άλλο να το διαβάζετε και άλλο να το ζείτε αλλά δεν είναι άσχημη ιδέα να πάρετε μια γεύση για το πώς θα είναι οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο, διαβάζοντας ή ρωτώντας κάποια άλλη νέα μητέρα.

Διαβάστε

Ενημερωθείτε για τον ασφαλή ύπνο. Ενημερωθείτε για το πώς θα κοιμίζετε το μωρό σας με ασφάλεια, για να το προστατεύσετε από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Είναι αναγκαίο να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για να κάνετε πιο εύκολη και ασφαλή την καθημερινότητά σας με το μωρό.

Βρείτε παιδίατρο. Θα χρειαστείτε έναν παιδίατρο για το μικρό σας συνεπώς τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσετε ποιος θα είναι αυτός. Πάρτε συστάσεις από συγγενείς και φίλους.

Αγοράστε τα απαραίτητα για το μωρό. Αρχίστε σιγά σιγά να προμηθεύεστε τα απαραίτητα για το μωρό σας, όπως κάθισμα αυτοκινήτου, καρότσι και κούνια, πάνες, ρουχαλάκια, είδη για το μπάνιο (βρεφικό αφρόλουτρο, ψαλιδάκι για τα νύχια κτλ.). Φροντίστε να κάνετε από τώρα πρόβα για το πώς εφαρμόζει το κάθισμα στη θέση του αυτοκινήτου, είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται. Φυσικά, μην προσπερνάτε την έρευνα αγοράς, μιας και είναι η περίοδος που πρέπει να κάνετε οικονομία. Βρείτε onlineμαγαζιά με βρεφικά που συνήθως έχουν καλύτερες τιμές, υπέροχα προϊόντα και μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές χωρίς καν να βγείτε από το σπίτι. Θέλετε προτάσεις; Εμάς μας αρέσουν πολύ τα: Cosycorner.gr, Babycarrots.gr, Happybabies.gr, Mypetitboutique.euκτλ.

Πλύνετε τα ρουχαλάκια του μωρού σας. Αν σας έχουν κάνει ήδη δώρα ή έχετε αγοράσει μερικά από τα καινούργια του ρουχαλάκια, ήρθε η στιγμή να βάλετε το πρώτο πλυντήριο με μικροσκοπικά φορμάκια, ώστε να είναι καθαρά όταν το μωρό σας γεννηθεί. 

Πλύντε τα ρούχα του μωρού

Καθαρίστε το σπίτι. Δεν θα θέλατε το μωρό σας να φτάσει σε ένα ακατάστατο σπίτι, συνεπώς ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει για να έχετε ένα καθαρό σπίτι πριν φύγετε για το μαιευτήριο. 

Φτιάξτε απόθεμα. Για να μην χρειαστεί να τρέχετε στο σουπερμάρκετ λίγες ημέρες μετά τον τοκετό ή να στέλνετε άλλους, προμηθευτείτε από τώρα σε διπλάσιες ποσότητες είδη προσωπικής υγιεινής όπως χαρτί υγείας, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φάρμακα αλλά και είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά ή όσπρια.

Μαγειρέψτε επιπλέον φαγητό. Όταν μαγειρεύετε φτιάξτε επιπλέον μερίδες και βάλτε τις στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε έτοιμο φαγητό όταν θα επιστρέψετε με το μωρό σας από το μαιευτήριο. Έτσι θα χρησιμοποιείτε τον ελεύθερο σας χρόνο για ξεκούραση και ανάρρωση και όχι για μαγείρεμα.

Συλλέξτε ταινίες και βιβλία, ώστε να σας συντροφεύσουν για τις ώρες που θα είστε σπίτι φροντίζοντας το παιδί σας. Μην προτιμήσετε μόνο ταινίες σινεφίλ ή φιλοσοφικά βιβλία, καθώς θα είστε αρκετά κουρασμένη για να συγκεντρωθείτε. Κάτι πιο ανάλαφρο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, διασκεδάζοντάς σας ταυτόχρονα.

Ξεπεράστε τον φόβο για τον τοκετό.Δείτε ποιες λύσεις υπάρχουν για να μειώσετε τον πόνο του τοκετού, ώστε να γνωρίζετε ποιες από αυτές να εφαρμόσετε όταν εισέλθετε στο πρώτο στάδιο του τοκετού. Διαβάστε τα σχετικά άρθρα «Νικήστε τους φόβους σας», «Μην φοβηθείς τον τοκετό!» και «Ο πόνος της γέννας!».

Πάρτε αποφάσεις για τον τοκετό. Αποφασίστε από πριν αν θέλετε λόγου χάρη να κάνετε επισκληρίδιο ένεση ή αν προτιμάτε να είστε από την πρώτη στιγμή στον ίδιο χώρο με το μωρό σας. Φυσικά έχετε υπόψη σας ότι ίσως να μην μπορείτε να ακολουθήσετε το σχέδιο σας κατά γράμμα, μιας και πολλές φορές ενδέχεται τα δεδομένα κατά τον τοκετό να αλλάξουν.

Μάθετε για τις πιθανές επιπλοκές. Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να αγχωθείτε καλό είναι να ενημερωθείτε για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά το τρίτο τρίμηνο, όπως ο πρόωρος τοκετός ή η προεκλαμψία. Η γνώση, άλλωστε, είναι δύναμη! Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας σχετικά με τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους. Περισσότερα για την προεκλαμψία μάθετε εδώ.

Ενημερωθείτε για το σώμα σας μετά τον τοκετό. Μάθετε για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σώμα σας μετά τον τοκετό αλλά και από πότε μπορείτε να ξεκινήσετε να ασκήστε. Θα πρέπει να περάσουν κάποιοι μήνες για να αναρρώσετε είτε μετά από φυσιολογικό τοκετό είτε μετά από καισαρική. Διαβάστε ακόμα το άρθρο «Το σώμα σας μετά τον τοκετό».

Ετοιμάστε την τσάντα σας για το μαιευτήριο. Θα χρειαστείτε ρουχαλάκια για το μωρό, άνετα ρούχα για εσάς, πάνες, μαντιλάκια και κάτι για να τσιμπήσετε. Δείτε εδώ τι να περιέχει η τσάντα του μαιευτηρίου.

Βρείτε ποιος θα σας μεταφέρει στο μαιευτήριο; Το πιο πιθανό είναι να σας μεταφέρει στο μαιευτήριο ο σύντροφός σας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να βρείτε ποιος θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Φροντίστε να κάνετε τουλάχιστον μια φορά από πριν τη διαδρομή από το σπίτι στο μαιευτήριο – βρίσκοντας μάλιστα την πιο σύντομη διαδρομή αλλά και εναλλακτικές διαδρομές – γιατί δεν θα είναι καθόλου καλή εξέλιξη να χαθείτε ή να πέσετε σε κίνηση και να μην μπορείτε να ξεφύγετε λίγο πριν την μεγάλη στιγμή!

Οργανώστε όσους θέλουν να βοηθήσουν.Βρείτε ποιοι θα είναι εκείνοι που θα σας προσφέρουν τη βοήθειά τους τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό ή όσο θα λείπετε στο μαιευτήριο, αν λόγου χάρη χρειαστεί κάποιος να φροντίσει το πρωτότοκό σας.

Προετοιμάστε το πρωτότοκό σας

Προετοιμάστε το πρωτότοκό σας για την ημέρα του τοκετού. Πιθανότατα θα πρέπει να το αφήσετε για μερικές ημέρες στην φροντίδα κάποιου άλλου, πράγμα αρκετά αγχωτικό και για τους δυο σας , ειδικά εάν είστε εσείς η μόνη που το φροντίζετε. Δείτε πως θα τα καταφέρετε στο άρθρο «Προετοιμάστε το για τη ημέρα του τοκετού».

Επικοινωνήστε με το έμβρυο. Το μωρό σας ακούει τη φωνή σας συνεπώς μην παραλείπετε να το μιλάτε, να του διαβάζετε και να του βάζετε να ακούει την αγαπημένη σας μουσική. Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Επικοινωνήστε με το έμβρυο».

Φωτογραφηθείτε! Το τρίτο τρίμηνο είναι και η περίοδος που θα σας χαρίσει όμορφες φωτογραφίες. Για πιο ευφάνταστες φωτογραφίσεις δοκιμάστε να χρωματίσετε την κοιλίτσα σας φτιάχνοντας π.χ. ένα τεράστιο χαμόγελο. Διαβάστε το «Η τέχνη της κοιλιάς» και εμπνευστείτε!

Χαλαρώστε. Το τελευταίο τρίμηνο πιθανόν να αγχώνεστε για το αν θα πάνε όλα καλά, να ανησυχείτε για το έμβρυο ή να φοβάστε τον τοκετό. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε ακολουθώντας διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, φανταστείτε τον εαυτό σας μαζί με το μωρό σας και εκφράστε τις σκέψεις σας σε άλλες μαμάδες που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο εγκυμοσύνης ή στον γιατρό σας. Μια άσκηση που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σώμα και νου είναι η εξής: ξαπλώστε στο πλάι σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού με ίσια πλάτη και λυγίστε ελαφρά τα πόδια σας. Για να μην γυρίσετε από την άλλη πλευρά τοποθετήστε το ένα σας χέρι μπροστά. Σε αυτή τη θέση αναπνεύστε αργά και κλείστε τα μάτια. Με κάθε εκπνοή χαλαρώστε και από ένα σημείο του σώματός σας. Δείτε ακόμα το «Άγχος στην εγκυμοσύνη» καθώς και το «10 ανησυχίες και η λύση τους!».

Μειώστε τους ρυθμούς σας. Αποφύγετε τις περιττές κινήσεις και κρατήστε την ενέργειά σας για μετά τον τοκετό.

Μην πανικοβληθείτε αν παρέλθει η ημερομηνία τοκετού.Το μωρό σας δεν λέει να ξεμυτίσει αλλά αυτό δεν είναι κάτι σπάνιο. Αν έχει περάσει μια με δύο εβδομάδες από την ημερομηνία τοκετού που σας έχει δώσει ο γιατρό σας πιθανόν να χρειαστεί να μεταβείτε στο μαιευτήριο προκειμένου να προκληθεί τοκετός. Περισσότερες πληροφορίες για την παρατεταμένη εγκυμοσύνη και τα αργοπορημένα μωράκια θα βρείτε εδώ.

Φυσικά μην ξεχάσετε όσο μάθατε και κάνατε κτήμα σας τους προηγούμενους μήνες. Μην παραλείψετε, δηλαδή, να τρέφεστε σωστά, να πίνετε νερό, να φροντίζετε το σώμα σας και την στοματική σας υγιεινή, να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετά. Θυμηθείτε τις λίστες του α και β τριμήνου και ξαναθυμηθείτε τις «υποχρεώσεις» σας!