Τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου
Φτάσατε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπου νιώθετε σαν να είστε και πάλι ο εαυτό σας. Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για μελλοντικούς προγραμματισμούς που αφορούν στο μωράκι σας αλλά και για να κάνετε δραστηριότητες και ταξίδια που θα είναι δύσκολο να πραγματοποιήσετε το τρίτο τρίμηνο και μετά τον τοκετό.
Κάντε το υπερηχογράφημα β τριμήνου. Κατά το δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό κάθε 4 εβδομάδες εκτός και αν προκύψει κάποια επιπλοκή. Θα κάνετε εξετάσεις αίματος αλλά και το υπερηχογράφημα δεύτερου τριμήνου το οποίο εξετάζει με λεπτομέρειες την ανατομία του εμβρύου και ελέγχει συγκεκριμένους δείκτες για τρισωμία 21 (Σύνδρομο Down), ελέγχει την ανάπτυξη του εμβρύου, επιβεβαιώνει το φύλο του και προσδιορίζει την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό ή εμφάνισης υπέρτασης από την έγκυο.
Μάθετε το φύλο του μωρού. Μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να μάθετε ή όχι το φύλο του παιδιού πριν από τη γέννα. Αν θέλετε να παραμείνει έκπληξη – αν και θα σας δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στην επιλογή ονόματος – ενημερώστε όλους τους εμπλεκόμενους στις εξετάσεις που κάνετε για να μην σας το αποκαλύψουν κατά λάθος εν μέσω του υπερήχου.
Ανανεώστε την γκαρνταρόμπα σας. Κάντε μια εξόρμηση στα μαγαζιά για να αγοράσετε ρούχα εγκυμοσύνης. Μην κάνετε, όμως, σπατάλες γιατί ενώ η κοιλιά σας μεγαλώνει πιθανόν να χρειαστείτε τους επόμενους μήνες ρούχα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Διαβάστε εδώ τα 5 βασικά κομμάτια που πρέπει να περιέχει η γκαρνταρόμπα της εγκύου.
Αφιερώστε χρόνο στον σύντροφό σας και δείξτε του πόσο σημαντικός είναι στη ζωή σας. Αυτές τις στιγμές θα τις αναπολείτε νοσταλγικά όταν το μωρό θα έρθει σπίτι και εσείς θα τρέχετε όλη μέρα. Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε!
Οργανώστε δραστηριότητες με τον σύντροφό σας. Προγραμματίστε δραστηριότητες με τον σύντροφό σας ή κάτι το οποίο θα είναι δύσκολο να κάνετε όταν γίνετε γονείς, ειδικά τον πρώτο καιρό. Πηγαίνετε λόγου χάρη να δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο, βγείτε για φαγητό ή πηγαίνετε μια μικρή εκδρομή στον αγαπημένο σας προορισμό. Παράλληλα έχοντας ξεπεράσει τις ναυτίες και την υπνηλία του πρώτου τριμήνου και πριν έρθει το τρίτο τρίμηνο όπου το σώμα σας βαραίνει και κουράζεστε περισσότερο, η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να κάνετε μια τελευταία μεγάλη εκδρομή πριν τον τοκετό. Διαβάστε εδώ τι χρειάζεται να προσέχει μία έγκυος που ταξιδεύει.
Ξεκινήστε κάποια άσκηση για εγκύους. Είναι η κατάλληλη στιγμή να συμμετέχετε σε κάποιο μάθημα γιόγκα ή άλλης άσκησης για εγκύους. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα αλλά και γνωριστείτε με άλλες γυναίκες στην ίδια ακριβώς φάση. Αποφύγετε δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες, κυρίως αθλήματα με έντονη κίνηση ή που εμπεριέχουν την πιθανότητα πτώσης (π.χ. ιππασία, πατινάζ κτλ.).
Γραφτείτε σε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Κάντε την έρευνά σας σχετικά με μαθήματα τοκετού που μπορεί να προσφέρει το μαιευτήριο ή σε κάποιον ιδιωτικό χώρο. Τα μαθήματα θα σας βοηθήσουν να μάθετε πληροφορίες σχετικά με τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος και τον φόβο ενώ θα σας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσετε κι άλλες γυναίκες σε ενδιαφέρουσα για να μοιραστείτε την εμπειρία και τους προβληματισμούς σας.
Φροντίστε το δέρμα σας. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα ενυδάτωσης για την κοιλιά σας προκειμένου να αποφύγετε τις ραγάδες. Εφαρμόζετε καθημερινά κρέμα σώματος και προσώπου, καθώς η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο ξηρό και ευαίσθητο, αλλά προσέξτε τις ετικέτες για να δείτε τι περιέχουν οι κρέμες σας. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα προϊόντα με καφεΐνη, αιθέρια έλαια, όσα περιέχουν ρετινοειδή, σαλικυλικό οξύ και α-υδρο-οξέα. Δείτε εδώ πως έχουμε προγραμματίσει εμείς την τέλεια ημέρα χαλάρωσης για εσάς.
Γιορτάστε τα μισά της εγκυμοσύνης σας! Φτάσατε κιόλας στα μισά συνεπώς αξίζει να το γιορτάσετε, με ένα μασάζ ειδικά για εγκύους ή μια χαλαρή συνάθροιση με φίλους. Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Φροντίστε το σώμα σας» που περιέχει 3 προτάσεις με ινστιτούτα που ειδικεύονται στο προγεννητικό μασάζ.
Μειώστε τη λίστα με τα ονόματα. Γράψτε 10 ονόματα που σας αρέσουν και ζητήστε από τον σύντροφό σας να γράψει άλλα 10. Στη συνέχεια ανταλλάξετε λίστες και διαγράψτε τα ονόματα που δεν σας βρίσκουν σύμφωνους. Έτσι θα καταλήξετε με μερικά ονόματα που φαίνονται συμπαθητικά και στους δύο σας.
Ξεκινήστε τα μαστορέματα. Θα χρειαστεί να οργανώσετε το σπίτι σας για να υπάρχει χώρος και για το μωρό, συνεπώς είναι και μια ευκαιρία για μερικά μαστορέματα. Εσείς βέβαια προτιμήστε τα πιο εύκολα καθώς δεν πρέπει να έρθετε σε επαφή με χημικά, καλύτερο είναι να μην μεταφέρετε έπιπλα και αποφύγετε να ανεβείτε σε σκάλες.
Μάθετε να ζείτε με τα παράξενα όνειρα της εγκυμοσύνης. Φροντίστε μόνο να μην σας αγχώνουν ή προβληματίζουν. Η αλήθεια είναι ότι τα θυμάστε γιατί διακόπτετε τη φάση του ύπνου REM – όπου γεννιούνται τα όνειρα –για να αλλάξετε στάση, για να επισκεφθείτε την τουαλέτα ή επειδή σας ταλαιπωρεί κάποια κράμπα, καούρα ή πόνος στη μέση. Μάθετε περισσότερα για αυτά τα όνειρα εδώ.
Προγραμματίστε τα οικονομικά σας. Αρχίστε να κάνετε έναν οικονομικό προγραμματισμό για τα έξοδα που πρόκειται να έρθουν μαζί με το μωρό σας. Αν δεν θέλετε να ζητήσετε συγκεκριμένα δώρα από συγγενείς και φίλους, μπορείτε να ανοίξετε έναν λογαριασμό για το παιδί για να καταθέτουν χρήματα αντί να κάνουν ένα ακριβό δώρο που πιθανόν να μην είναι τόσο χρήσιμο. Μην διστάσετε ακόμα να ρωτήσετε άλλους νέους γονείς μήπως έχουν να σας δανείσουν πράγματα που δεν χρειάζονται πλέον.
Προετοιμάστε το πρωτότοκό σας για την έλευση του νέου μωρού. Εκτός από το πρωτότοκο θα χρειαστεί να προετοιμάσετε και το κατοικίδιο ζωάκι σας για το καινούργιο μωρό, όπως να έχει έναν ορισμένο χώρο μέσα στο σπίτι ή να μάθει να το αγγίζουν σε περίεργα σημεία (π.χ. μέσα στα αυτιά) χωρίς να αντιδρά απότομα.
Αναζητήστε βοήθεια. Αν το μωρό σας χρειαστεί σύντομα κάποιον να το φροντίζει, και έχετε τη δυνατότητα να το αφήνετε στους γονείς σας κανένα πρόβλημα. Διαφορετικά θα πρέπει να κάνετε μια πρώτη αναζήτηση για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάποια νταντά ή να μάθετε πόσο πρόθυμοι είναι άλλοι συγγενείς και φίλοι να το φροντίζουν.
Αρχίστε να κοιμάστε στο πλάι και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος προς τον πλακούντα και να μειώσετε το πρήξιμο. Για να συνεχίσετε να κοιμάστε άνετα στο πλάι βάλτε ανάμεσα στα πόδια σας ή πίσω από την πλάτη σας ένα μαξιλάρι. Περισσότερα για άνετο ύπνο καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύης θα βρείτε στο άρθρο μας «Ήρεμος ύπνος ανά τρίμηνο».
Κανονίστε την άδεια εγκυμοσύνης. Αποφασίστε πόσο καιρό θα λείπετε με άδεια εγκυμοσύνης και αρχίστε να προγραμματίζετε το πώς θα ανατεθούν οι δουλειές σας για το διάστημα που θα λείπετε.
Βγάλτε τα δαχτυλίδια. Επειδή το πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών δεν είναι κάτι σπάνιο, φροντίστε από τώρα να βγάλετε τα δαχτυλίδια σας μιας και στη συνέχεια δεν θα είναι και πολύ εύκολο.
Γράψτε ένα γράμμα στο μωρό σας. Φανταστείτε τι συγκινητικό να του το δώσετε κάποτε. Γράψτε πώς φαντάζεστε την πρώτη ημέρα παρέα με το μωρό σας, ποια είναι τα όνειρά σας για αυτό και τι σημαίνει για εσάς να είστε μητέρα. Αν δεν σας εκφράζει το γράψιμο, τότε φτιάξτε ένα κουτί με αναμνήσεις από την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, με φωτογραφίες, μουσικές ή χαρακτηριστικές στιγμές.