Να το πάρω αγκαλιά ενώ είμαι έγκυος;

Αγκαλιά και εγκυμοσύνη

Κατά πόσο είναι ασφαλές να σηκώνετε το νήπιο στην αγκαλιά σας όταν είστε έγκυος;

Όταν διανύετε τη δεύτερη εγκυμοσύνη σας και το πρωτότοκο παιδί σας που βρίσκεται στη νηπιακή ηλικία σηκώνει τα χεράκια γιατί θέλει να το πάρετε αγκαλιά, είναι δύσκολο να αντισταθείτε. Όμως το καλύτερο είναι να αποφύγετε να το σηκώσετε. Δείτε τους λόγους στη συνέχεια.

  • Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας (μέχρι τον 5ο μήνα) πιθανόν να μην υπάρχει πρόβλημα να πέρνετε αγκαλιά το μικρό σας αλλά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική καθώς οι αλλαγές στο σώμα σας πιθανόν να προκαλούν ευκολότερα ζαλάδες, ειδικά αν σκύβετε και σηκώνεστε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην επιχειρήσετε να σηκώσετε το νήπιο ψηλά και γενικότερα αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος προσπαθήστε να το αποφύγετε γιατί μια ζαλάδα μπορεί να συμβεί ξαφνικά.
  • Καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει και η κοιλιά σας μεγαλώνει, το κέντρο βάρους του σώματός σας μετατοπίζεται, γεγονός που ασκεί πίεση στη μέση σας, συνεπώς είναι καλύτερο να αποφεύγετε να μεταφέρετε στην αγκαλιά σας το μικρό σας, όπως και να σηκώνετε βάρη.
  • Πιθανόν να δυσκολευτείτε να δώσετε μια πειστική απάντηση στο μικρό σας για τις πλέον σπάνιες αγκαλιές. Ωστόσο φροντίστε να του δείχνετε κάθε Σλίνγκ πλάτηςστιγμή ότι είναι μοναδικό για εσάς, επιστρατεύοντας φαντασία και δημιουργικότητα. Φροντίστε για παράδειγμα να το αφήνετε να κάθεται πιο συχνά στα πόδια σας ενώ είστε καθιστή, να το μεταφέρετε στο καρότσι όταν είστε έξω και να το αφήνετε να περπατάει πλάι σας κρατώντας το από το χέρι. Αφήστε τον σύντροφό σας ή κάποιον τρίτο να το πηγαίνει στο κρεβάτι του όταν έχει αποκοιμηθεί ή να το μεταφέρει στον δρόμο όταν κουράζεται.
  • Αν κάποιες στιγμές είναι απαραίτητο να σηκώσετε το νήπιο στην αγκαλιά σας, λυγίστε τα γόνατα και προσπαθήστε να κρατήσετε ευθεία την πλάτη σας. Ακόμα, μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν μάρσιπο ή σλινγκ πλάτης. Για να μην επιβαρύνετε και άλλο τη μέση σας φοράτε ίσια παπούτσια και χρησιμοποιήστε μαξιλάρια που στηρίζουν την πλάτη σας όταν κάθεστε.

Συμβουλευτείτε ακόμα το άρθρο μας  «Προσοχή στα βάρη!».