To do list για το α τρίμηνο

Λίστα α' τριμήνου

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου;

Τι έχετε να κάνετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης; Από τα να αποφασίσετε αν θα ανακοινώσετε τα ευχάριστα νέα μέχρι να κοιμάστε νωρίς και από το να στραφείτε σε πιο υγιείς επιλογές στη διατροφή σας μέχρι να μάθετε να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης, το πρώτο τρίμηνο είναι ενδεικτικό κάποιων αλλαγών, σίγουρα ευχάριστων. Δείτε τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων μηνών και οργανωθείτε!

1. Βεβαιωθείτε ότι είστε έγκυος. Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι συνήθως αξιόπιστα, ειδικά αν το κάνετε μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία που θα είχατε περίοδο κανονικά. Αν το τεστ είναι αρνητικό περιμένετε ακόμα λίγες ημέρες και ξανακάντε το σε περίπτωση που συνεχίζετε να έχετε καθυστέρηση. Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε αλλά και για να είστε 100% σίγουρη πηγαίνετε να κάνετε μία β-χοριακή εξέταση.

2. Επιλέξτε γιατρό. Ο γιατρός σας θα σας πάει μέχρι τον τοκετό και θα σας βοηθήσει και μετά από αυτόν, συνεπώς είναι σημαντικό να είστε ικανοποιημένες με την επιλογή. Αν δεν είστε ευχαριστημένες με τον γυναικολόγο που είχατε μέχρι τώρα, ρωτήστε φίλους για να σας προτείνουν κάποιον άλλον. Μην βιαστείτε να επιλέξετε! Κάντε μία έρευνα, μιλήστε με μερικούς υποψήφιους γιατρούς, δείτε αν ταιριάζουν τα «χνώτα» και μάθετε τις απόψεις του γύρω από τα θέματα που σας ενδιαφέρουν (π.χ. την γνώμη του για την καισαρική και τα στατιστικά του γύρω από αυτήν).

3. Κλείστε το πρώτο ραντεβού με τον γιατρό. Σημειώστε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου αλλά και διάφορες ερωτήσεις που θέλετε να του κάνετε. Φροντίστε να ενημερώσετε με ειλικρίνεια τον γιατρό για το οικογενειακό ιστορικό όσον αφορά σε χρόνιες ασθένειες ή γενετικά προβλήματα. Ενημερώστε τον επίσης για το αν λαμβάνετε φάρμακα, ώστε να σας συμβουλέψει τι πρέπει να κάνετε.

4. Αρχίστε να λαμβάνετε βιταμίνες. Κατά την επίσκεψή σας στον γιατρό συζητήστε το ενδεχόμενο να λάβετε κάποιες απαραίτητες για την εγκυμοσύνη σας βιταμίνες, όπως για παράδειγμα φολικού οξέος.

5. Μάθετε τι ακριβώς καλύπτει το ασφαλιστικό σας ταμείο, πόσα χρήματα θα λαμβάνετε κατά την άδεια εγκυμοσύνης και πόσα καλύπτει για το μαιευτήριο.  

6. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας οι έγκυες με περιοδοντική νόσο παρουσιάζουν εφτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα. Γι’ αυτό ο οδοντίατρος πρέπει να είναι πολύ ψηλά στην λίστα με τους γιατρούς που θα επισκεφθείτε. Αυτός θα προχωρήσει σε έναν εκτενή καθαρισμό των δοντιών σας για την απομάκρυνση των βακτηριδίων, της πέτρας και των τοξινών των βακτηριδίων που βρίσκονται κάτω από τα ούλα. Φυσικά, από εκεί και πέρα θα πρέπει κι οι ίδιες να φροντίσετε την στοματική σας υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, των ούλων και της γλώσσας σας τρεις φορές την ημέρα.

Depositphotos 13597855_s

7. Κόψτε το κάπνισμα, σταματήστε το αλκοόλ και ελαττώστε την κατανάλωση καφεΐνης (μέχρι 200mg την ημέρα). Όλα τα παραπάνω προκαλούν διάφορα προβλήματα και επιπλοκές από αποβολές και πρόωρο τοκετό μέχρι λιποβαρή μωρά αλλά και προβλήματα στην διανοητική και κινητική ανάπτυξη του εμβρύου.

9. Φροντίστε να τρώτε τις καλύτερες τροφές, όπως λαχανικά και φρούτα πλούσια σε βιταμίνες, σολομό, γλυκοπατάτες, γιαούρτι, φασόλια και άλλα. Δείτε ποιες είναι οι 10 super τροφές για την εγκυμοσύνη εδώ. 

10. Αποφύγετε τροφές που μπορεί να είναι βλαβερές για μια έγκυο, όπως για παράδειγμα το μισομαγειρεμένο κρέας, το μη παστεριωμένο τυρί, ό,τι περιέχει ωμό αυγό, το σούσι ή τα ωμά θαλασσινά, τα ψάρια που είναι ύποπτα για υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, το συκώτι κτλ.

11. Φροντίστε να παίρνετε μαζί σας υγιεινά snacks όταν φεύγετε από το σπίτι. Ειδικά οι φρυγανιές ή τα κρακεράκια θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που νιώσετε ναυτία.

12. Πίνετε πολύ νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα και 2 ακόμη για κάθε ώρα ελαφριάς δραστηριότητας. 

woman-drinking-water1

13. Βεβαιωθείτε ότι όσα κάνετε είναι ασφαλή.Δηλαδή δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ή να έρχεστε σε επαφή με χημικά, άρα ίσως θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που καθαρίζετε λόγου χάρη το σπίτι σας.

14. Η εγκυμοσύνη είναι περίοδος όπου θα πρέπει να κοιμάστε πολύ. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο που θα νιώθετε κουρασμένη, είναι ευκαιρία να πέφτετε νωρίς στο κρεβάτι. Παράλληλα όταν νιώθετε εξαντλημένη προσπαθήστε να κοιμηθείτε έστω και για 15 λεπτά, ακόμα και αν χρειαστεί να ξαπλώσετε στο αυτοκίνητο.

15. Θα χρειαστεί να εφαρμόσετε μια τεχνική χαλάρωσης για να νιώθετε ήρεμη και να κοιμάστε καλύτερα, συνεπώς κάντε δοκιμές και επιλέξτε εκείνη που σας ταιριάζει. Οι επιλογές πολλές: βαθιές ανάσες, γιόγκα για εγκύους, «ταξίδι» με τη φαντασία, προοδευτική χαλάρωση των μυών. Περισσότερες πληροφορίες για τις τεχνικές χαλάρωσης θα βρείτε εδώ. 

16. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να ασκήστε. Το περπάτημα για περίπου 15 με 20 λεπτά θα ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας. Διαβάστε γιατί είναι σημαντικό να ασκήστε την περίοδο της εγκυμοσύνης εδώ.

17. Δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις stretching που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο ευέλικτες και να νιώθετε πιο χαλαρές. Οι ασκήσεις Kegelθα γυμνάσουν τους μύες του πυελικού εδάφους για να έχετε έναν ευκολότερο, πιο ανώδυνο τοκετό, να αποφύγετε κάποια συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι αιμορροΐδες, και να βοηθήσετε τα γεννητικά σας όργανα να νικήσουν την χαλάρωση μετά τον τοκετό.

18. Υπολογίστε το βάρος που προσθέτετε και φροντίστε να βρίσκεται εντός των επιτρεπτών ορίων. Για ζητήματα βάρους ενημερωθείτε εδώ. 

658x0 cantar

19. Μην αμελήσετε να κάνετε το υπερηχογράφημα του α τριμήνου, το οποίο επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, το φύλο του, τα αίτια μιας αιμορραγίας. 

20.Μάθετε ποια είναι τα σημάδια μιας επιπλοκής ή ενός προβλήματος, δηλαδή ποιοι πόνοι ή ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποιά όχι, αφού συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

21. Αποφασίστε πότε και με ποιον τρόπο θα ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας. Πιθανόν να προτιμάτε να μην κάνετε καμία ανακοίνωση προτού παρέλθει ο τρίτος μήνας της εγκυμοσύνης. Αν πάλι θέλετε να κάνετε μια πρωτότυπη ανακοίνωση πάρτε ιδέες εδώ.

22.Αρχίστε να βγάζετε φωτογραφίες την κοιλίτσα σας που θα φουσκώνει σταδιακά. Θα μπορούσατε σε κάθε φωτογράφιση να φοράτε τα ίδια ρούχα, και να παίρνετε την ίδια πόζα.

23.Επικοινωνήστε με το έμβρυο. Αφιερώστε κάποια λεπτά της ημέρας για να σκεφτείτε το μωρό σας. Βάλτε τα χέρια σας στην κοιλιά σας, μιλήστε του, διαβάστε του ή ακούστε παρέα μουσική. Θα κάνετε το πρώτο βήμα για να δεθείτε μαζί του παρόλο που ακόμα δεν σας ακούει.

24.Θα χρειαστεί σύντομα να αγοράσετε νέα σουτιέν εγκυμοσύνης καθώς το στήθος σας μεγαλώνει. Διαβάστε εδώ συμβουλές για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο στηθόδεσμο.

25.Αν θέλετε να κάνετε σεξ, μην διστάσετε. Το μωρό σας είναι προστατευμένο από το αμνιακό υγρό και τους δυνατούς μύες της μήτρας.

26. Κάντε τις πρώτες συζητήσεις με τον σύντροφό σας για το πώς θα μεγαλώσετε το παιδί σας και πώς θα μοιράσετε τις ευθύνες.

Οικονομία

27. Αρχίστε από τώρα να εξοικονομείτε χρήματα για το μωρό. Σύντομα θα χρειαστεί να αγοράσετε τα πρώτα απαραίτητα, όπως π.χ. κάθισμα αυτοκινήτου για να το μεταφέρετε στο σπίτι μετά το μαιευτήριο.

28. Φτιάξτε μια πρώτη λίστα με πιθανά ονόματα.

  1. Σχεδιάστε κάποια δραστηριότητα που αγαπάτε, κάντε κάτι για τον εαυτό σας, κρατήστε ημερολόγιο, μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας με τους φίλους σας. Ιδέες για να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας θα βρείτε εδώ.