8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη δεύτερη εγκυμοσύνη.
Ώρα για δύο! Κάθε εγκυμοσύνη έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά σε ότι αφορά τη δεύτερη εγκυμοσύνη πρέπει να αντεπεξέλθετε τόσο στις αλλαγές του σώματος και της διάθεσής σας όσο και να φροντίσετε το πρωτότοκό σας.
- Πρωινές ναυτίες. Αν ανήκετε στο 70% των γυναικών που ταλαιπωρήθηκαν από τις πρωινές ναυτίες στην πρώτη εγκυμοσύνη, είναι πολύ πιθανό να έχετε τα ίδια συμπτώματα και στη δεύτερη. Η μεγάλη πρόκληση θα είναι να φαίνεστε καλά μπροστά στο πρωτότοκό σας, αλλά σαν μαμά έχετε ήδη ένα πλεονέκτημα να διατηρείτε το κέφι σας όταν περνάτε χρόνο με το μικρό σας. Αυτό θα σας κάνει να νιώθετε κάπως καλύτερα.
- Σωστή διατροφή. Αν στην πρώτη εγκυμοσύνη σας απορρόφησαν αρκετά τα θέματα διατροφής, μην χαλαρώσετε όταν περιμένετε το δεύτερο παιδί σας. Είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας και κατά τη δεύτερη εγκυμοσύνη καθώς τα αποθέματα θρεπτικών ουσιών του σώματος σας εξαντλούνται, ειδικά αν μείνετε έγκυος σε λιγότερο από χρόνο μετά τον τοκετό. Η διατροφή σας πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, ιδιαίτερα κόκκινο κρέας, τροφές ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά για ενέργεια. Μην ξεχνάτε επίσης να λαμβάνετε σίδηρο, φώσφορο και βιταμίνη D. Θα γνωρίζετε ήδη ότι χρειάζεται να πάρετε βιταμίνες για την εγκυμοσύνη, αλλά ίσως είναι δύσκολο να το θυμάστε. Μια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό κουτί για χάπια με ημερομηνίες.
- Νιώθετε το μωρό σας να κινείται νωρίτερα. Είναι πιθανόν να νιώσετε το μωρό σας να κινείται νωρίτερα, στις 14 εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει γιατί εσείς μπορείτε να αναγνωρίζετε ευκολότερα τις κινήσεις και όχι γιατί το δεύτερο μωρό κάνει κάτι διαφορετικό από το πρώτο. Είναι πιθανόν επίσης να φαίνεται νωρίτερα ότι είστε έγκυος. Καθώς οι μύες της κοιλιακής χώρας είναι πιο χαλαροί, ίσως φουσκώσετε νωρίτερα από ότι περιμένετε. Ετοιμαστείτε να μοιραστείτε τα νέα με το όχι και τόσο άμεσο περιβάλλον σας ήδη από το πρώτο τρίμηνο.
- Προσθήκη βάρους. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της δεύτερης εγκυμοσύνης και της προσθήκης βάρους. Προσπαθήστε όσο το δυνατόν να επιστρέψετε στα κιλά σας πριν από τη πρώτη εγκυμοσύνη προτού μείνετε ξανά έγκυος, καθώς η προσθήκη επιπλέον κιλών ενώ δεν έχετε χάσει τα προηγούμενα ενδέχεται να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Ίσως είστε αρκετά κουρασμένη να ασκηθείτε καθώς έχετε να φροντίζετε ήδη το πρωτότοκό σας αλλά ακόμα και 10 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.
- Όταν σηκώνετε βάρη. Αν η εγκυμοσύνη σας δεν έχει επιπλοκές, μπορείτε να σηκώνετε πού και που το μικρό σας χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο καθώς το κέντρο βάρους σας μετακινείτε στην κοιλιά σας, δώστε προσοχή καθώς παίρνετε αγκαλιά το πρωτότοκό σας για να μην χάσετε την ισορροπία σας. Αν έχετε επιπλοκές, ιστορικό πρόωρου τοκετού ή εγκυμονείτε δίδυμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το αν επιτρέπεται να σηκώνετε βάρη.
- Ευκολότερος τοκετός. Αν την πρώτη φορά είχατε φυσιολογικό τοκετό, τότε τη δεύτερη φορά θα γεννήσετε πιο γρήγορα και πιο εύκολα. Αν γεννήσατε με καισαρική, το πιο πιθανό είναι να ξανακάνετε καισαρική αλλά αυτή τη φορά θα ξέρετε τι να περιμένετε. Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να γεννήσετε φυσιολογικά, να ξέρετε πως πλέον αυτό δεν είναι ανέφικτο, αρκεί να προετοιμαστείτε σωστά και να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό.
- Θηλασμός. Η εγκυμοσύνη δεν μειώνει την ποιότητα του γάλατος αλλά, καθώς μεγαλώνει ο πλακούντας, το γάλα σας είναι πιθανό να αποκτήσει κάπως πιο αλμυρή γεύση. Για το λόγο αυτό πολλά μωρά απογαλακτίζονται μόνα τους, όταν η μαμά τους είναι έγκυος σε δεύτερο παιδί. Συμβουλευτείτε έναν σύμβουλο γαλουχίας, εάν επιθυμείτε να συνεχίσετε τον θηλασμό. Να θυμάστε πως όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο το καλύτερο!
- Αισθήματα για το δεύτερο παιδί σας. Πολλές μητέρες κατά τη διάρκεια της δεύτερης κύησης αναρωτιούνται αν θα αγαπούν το ίδιο το δεύτερο παιδί τους. Αν αισθάνεστε και εσείς κάτι παρόμοιο μην ανησυχείτε. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Στην πορεία θα δείτε πόσο αξιαγάπητα είναι και τα δύο παιδιά σας το καθένα με το δικό του τρόπο.
Δείτε ακόμα: «Έγκυος για δεύτερη φορά».