Άνετες επαφές στενού τύπου για εγκύους

Άνετες επαφές στενού τύπου για εγκύους

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις για σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της κύησης

Κάποιες φορές νιώθετε τη λίμπιντό σας να αυξάνεται και άλλες φορές η ναυτία και η κούραση σας στέλνουν στο κρεβάτι χωρίς καμία διάθεση για τρυφερές περιπτύξεις. Υπεύθυνες για αυτό το αλαλούμ δεν είναι άλλες από τις ορμόνες της κύησης και συγκεκριμένα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αν η εγκυμοσύνη σας προχωρά φυσιολογικά, μπορείτε να απολαμβάνετε το σεξ άφοβα εκτός αν υπάρχει ιστορικό αποβολής, πρόωρου τοκετού ή άλλων επιπλοκών. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας για το αν οι σεξουαλικές επαφές είναι ασφαλείς και αν λάβετε το «πράσινο» φως, δοκιμάστε στάσεις που θα σας κάνουν να νιώθετε άνετα.  

Οι αλλαγές στο σώμα σας και ειδικά η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων (που εκτός του ότι αυξάνουν τη ροή αίματος στη μήτρα, ενισχύουν την λίπανση του κόλπου και την ευαισθησία στο στήθος και τις θηλές) άλλοτε προκαλούν διάθεση για σεξ και άλλοτε σας στέλνουν στο κρεβάτι μόνο για ύπνο. Έτσι η σεξουαλική σας ζωή τη συγκεκριμένη περίοδο εξαρτάται από την πορεία της κύησης και τις μεταβολές της διάθεσή σας. Σε περίπτωση δε που έχετε επιθυμία για σεξ, αλλά αγχώνεστε ή φοβάστε ότι θα βλάψετε το έμβρυο, καλό είναι να εκφράσετε τους προβληματισμούς στον γιατρό σας. Σε γενικές γραμμές το σεξ είναι ασφαλές αν η εγκυμοσύνη προχωράει φυσιολογικά. Το μωρό δεν μπορεί να τραυματιστεί καθώς προστατεύεται από το αμνιακό υγρό και τον τράχηλο.

Καθώς οι συνηθισμένες στάσεις που ακολουθούσατε μπορεί να μην είναι ιδανικές για όσο είστε έγκυος, δοκιμάστε παραλλαγές που θα σας κάνουν να νιώσετε πιο άνετα:

Ξαπλώστε στο πλάι, με τον σύντροφό σας πίσω σας επίσης στο πλάι, για να αποφύγετε την βαθιά διείσδυση.

Αν βρίσκεστε εσείς πάνω από τον σύντροφό σας, αφενός δεν ασκείται πίεση στην κοιλιά σας αφετέρου μπορείτε να ρυθμίσετε την ταχύτητα και το βάθος της διείσδυσης.

Ξαπλώστε στο κρεβάτι με τα γόνατα λυγισμένα να κρέμονται από την άκρη του κρεβατιού. Μοιάζει με την ιεραποστολική στάση, με τη διαφορά ότι δεν ρίχνει το βάρος του σώματός του πάνω σας. 

Γονατίστε μπροστά στον καναπέ με την κοιλιά σας να «κοιτάζει» την πλάτη του και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να στηριχθείτε ενώ ο σύντροφός σας βρίσκεται πίσω σας.

Καθίστε στο κρεβάτι ανάμεσα στα πόδια του συντρόφου σας, ο οποίος επίσης θα κάθεται στο κρεβάτι απέναντί σας. Περάστε τα πόδια σας πάνω από τα δικά του, ώστε να βρεθούν πίσω από την πλάτη του. Στηριχθείτε στα άκρα σας, κρατώντας τις λεκάνες σας στον ελαφρώς αέρα.

Extra tip

Μετά τον τοκετό, πρέπει να κάνετε αποχή για διάστημα τουλάχιστον 6 εβδομάδων (ρωτήστε και πάλι τον γιατρό σας) για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να επανέλθει, να αποφύγετε μολύνσεις αλλά και για να διαχειριστείτε συναισθηματικά τις αλλαγές.