28 τρόποι για να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό!

28 τρόποι για να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

28 τρόποι για να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

* Με την συνεργασία του Μαιευτήρας Γυναικολόγου MD, PhD, MSc , Θεόδωρου Αδάμη.

Ο περίγυρος σας συνεχώς σας αναφέρει «τώρα που έμεινες έγκυος σταμάτα να πίνεις και να καπνίζεις». Αυτό, όμως, το γνωρίζατε ήδη! Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πως υπάρχουν ακόμα 28 τρόποι για να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωρό. Τους ανακαλύψαμε για εσάς!

  1. Κάντε ένα check-up δοντιών. Οι έγκυες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων. Αυτές φαίνεται ότι είναι πιθανό να επιταχύνουν τον τοκετό. Έρευνες αποδεικνύουν πως η καλή στοματική υγεία προλαμβάνει τον παραπάνω κίνδυνο σε ποσοστό 84%.
  2. Κάντε νωρίς τον προγεννητικό έλεγχο για την τοξοπλάσμωση. Εάν διαπιστωθεί πως δεν έχετε αναπτύξει αντισώματα στο συγκεκριμένο βακτήριο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές. Ορισμένες τροφές, όπως το μη παστεριωμένο γάλα και τυρί, και ορισμένες εργασίες, όπως το καθάρισμα της άμμου της γάτας ή η κηπουρική, εμπεριέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Φορέστε λαστιχένια γάντια και μάσκα για να τις εκτελέσετε και βγάλτε τις ακατάλληλες τροφές από το μενού σας.
  3. Ενημερωθείτε για το οικογενειακό σας ιστορικό. Εάν η μητέρα σας ή η γιαγιά σας παρουσίασαν διαβήτη ή κάποια άλλη ασθένεια κατά την εγκυμοσύνη, πληροφορήστε τον γυναικολόγο σας. Επίσης, αναφέρατε όλη την αλήθεια στον γιατρό σας. Μπορεί να μην θέλετε να αποκαλύψετε πως είστε μια 40χρονη καπνίστρια ή ότι πάσχετε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει τα πάντα προκειμένου να προφυλάξει το έμβρυο από ενδεχόμενους κινδύνους.
  4. Εξεταστείτε για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Αυτός είναι μια πολύ κοινή κολπική μόλυνση, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ευθύνεται για την πρόωρη γέννηση και το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
  5. Φροντίστε για έναν υγιέστερο και ασφαλέστερο τρόπο και χώρο εργασίας. Εάν οι συνθήκες δουλειάς σας εκθέτουν το αγέννητο μωρό σας σε κίνδυνο μιλήστε με τον εργοδότη σας για να ελαχιστοποιήσετε το ρίσκο. Αυτός μπορεί να σας αναθέσει εναλλακτικά καθήκοντα ή να σας δώσει νωρίτερα την άδεια μητρότητας, που ούτως ή άλλως δικαιούστε!
  6. Κάντε το φολικό οξύ σύμμαχό σας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της δισχιδούς ράχης και της γέννησης λιποβαρών μωρών. Φροντίστε να λαμβάνετε 400μg φολικού οξέος τις πρώτες δώδεκα εβδομάδες και ενισχύστε την διατροφή σας με τρόφιμα που περιέχουν φολικό οξύ, όπως σπανάκι, μπρόκολο, πράσινα φασόλια κτλ. Μάθετε περισσότερα για το φολικό οξύ εδώ.
  7. Καταναλώστε λαχανικά, κόκκινο κρέας, αυγά, όσπρια και αποξηραμένα φρούτα. Όλα αυτά είναι πηγές πρόσληψης σιδήρου, που είναι βασικός για το αίμα και την ανάπτυξη των οργάνων του εμβρύου. Η κατανάλωσή τους καλό θα ήταν να συνοδεύετε από έναν χυμό πορτοκαλιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η βιταμίνη C τετραπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
  8. Απέχετε από το αλκοόλ. Έχετε βαρεθεί να το ακούτε, αλλά, πρόσφατα Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως εκτός των άλλων το αλκοόλ ευθύνεται και για το χαμηλό IQ των παιδιών και για τα προβλήματα συμπεριφοράς, που πιθανόν παρουσιάσουν.
  9. Αποφύγετε τους καπνιστές. Το παθητικό κάπνισμα είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία του παιδιού σας όσο και το ενεργητικό. Δεν αρκεί, λοιπόν, να κόψετε η ίδια το κάπνισμα. Ζητήστε και από τον σύζυγό σας να κάνει το ίδιο και αποφύγετε τους χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση καπνού.
  10. Προσοχή στην καφεΐνη. Τα υψηλά ποσοστά καφεΐνης στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα αποβολής ή γέννησης λιποβαρών μωρών. Οι γυναικολόγοι συνιστούν να απέχετε από την καφεΐνη όσο το δυνατόν περισσότερο. Απορρίψτε τον καφέ, τα αναψυκτικά τύπου cola       και το τσάι που περιέχουν καφεΐνη.
  11. Πείτε «όχι» στα φιστίκια και στις τροφές στις οποίες ο σύντροφός σας είναι αλλεργικός. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες πάνω στο θέμα αυτό, φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φιστικιών από την μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εμφάνιση αλλεργιών στο παιδί μετά την γέννηση. Αν λοιπόν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχετε αλλεργία σε τροφές καλό θα ήταν να τις αποφύγετε μέχρι να γεννήσετε.
  12. Καταναλώστε τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε, όπως ξηρούς καρπούς (εκτός από φιστίκια), φύτρες και φυτικά έλαια. Νεότερες έρευνες συνδέουν την βιταμίνη Ε με την μειωμένη εμφάνιση άσθματος, εκζεμάτων και αλλεργιών στα μωρά.
  13. Εντάξτε τα προβιοτικά στην διατροφή σας. Τα προβιοτικά ενισχύουν το πεπτικό σας σύστημα και μειώνουν τους κινδύνους ανάπτυξης κάποιου εκζέματος στο μωρό σας. Στο εμπόριο σήμερα κυκλοφορούν πολλά προϊόντα που έχουν ενισχυθεί με προβιοτικά και θεωρούνται γενικά ασφαλή για εγκύους.
  14. Φάτε για δύο, μην τρώτε διπλά. Κατά την εγκυμοσύνη η ανάγκη σας σε θερμίδες αυξάνετε κατά 15%. Αυτό σημαίνει 200 με 300 θερμίδες περισσότερες. Η ανάγκη σας, ωστόσο, σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τριπλασιάζεται. Οπότε φροντίστε να τρέφεστε καλύτερα, όχι περισσότερο!
  15. Πάρτε ένα συμπλήρωμα βιταμινών. Εάν τρέφεστε υγιεινά και ισορροπημένα ίσως να μην το χρειάζεστε αλλά εάν οι συνθήκες ζωής δεν σας επιτρέπουν να ακολουθείτε πάντα το πρόγραμμα διατροφής σας, ζητήστε από τον γυναικολόγο σας να σας προτείνει κάποιο συμπλήρωμα το οποίο και θα παίρνετε μετά το γεύμα.
  16. Μην παίρνετε φάρμακα πριν ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο σας για την ασφάλειά τους. Απλά σκευάσματα, όπως η ασπιρίνη ή τα ομοιοπαθητικά, είναι πιθανόν να είναι επικίνδυνα! Βεβαιωθείτε για την καταλληλότητά τους.
  17. Πιείτε πολύ νερό. Μπορεί να τρέχετε όλη την ώρα στην τουαλέτα αλλά, με το να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, αναπληρώνετε το αμνιακό υγρό και ενισχύετε την ροή του αίματος, ώστε να φτάνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας.
  18. Μην κρατιέστε. Επισκεφθείτε το μπάνιο αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη. Το να αναβάλλετε την ανακούφιση της κύστης σας ενισχύει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από ουρολοίμωξη, κάτι που, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.
  19. Προτιμήστε τα χλιαρά ντους και πείτε «όχι» στην σάουνα και στο τζακούζι. Οι μηχανισμοί ελέγχου θερμοκρασίας στα έμβρυα δεν είναι ανεπτυγμένοι οπότε το να βυθιστείτε σε μια ζεστή μπανιέρα δεν είναι μια καλή επιλογή. Εάν, λοιπόν, αισθάνεστε να ζεσταίνεστε, να ιδρώνετε, να ζαλίζεστε ή παρατηρείτε να κοκκινίζει το δέρμα σας μάλλον πρέπει να χαμηλώσετε την θερμοκρασία.
  20. Ελέγξτε τις κρέμες που χρησιμοποιείτε. Πολλά προϊόντα, ειδικά τα αντιρυτιδικά, περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης Α (π.χ. ρετινόλη), που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.
  21. Βγείτε έξω. Απολαμβάνοντας τον ήλιο υπό την απαραίτητη προστασία και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας βοηθάτε με πολλούς τρόπους τόσο το έμβρυο όσο και το εαυτό σας.. Για παράδειγμα, ο ήλιος ενισχύει την απορρόφηση του μαγνησίου συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ιστών του εμβρύου. Επιπλέον, τονώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, βοηθώντας στο «χτίσιμο» γερού σκελετού και υγειών δοντιών.Γυμναστείτε!
  22. Γυμναστείτε και κολυμπείστε! Η ήπια γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευεργετική. Αυξάνει την ροή του αίματος βοηθώντας στην ανάπτυξη του παιδιού σας και απελευθερώνει ορμόνες που το κάνει να αισθάνεται ευχάριστα. Επιπλέον, η κίνηση των μυών του κάνει ένα ελαφρύ μασάζ που το χαλαρώνει και το κάνει χαρούμενο.
  23. Σκεφτείτε θετικά. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μέλλουσες μαμάδες, που βλέπουν την καλή πλευρά των πραγμάτων, γεννούν πιο γερά και υγιή μωρά απ’ όσες βλέπουν «το ποτήρι μισοάδειο». Εάν είχατε μια άσχημη μέρα, λοιπόν, φροντίστε να χαλαρώσετε με ένα χλιαρό ντους, ένα μασάζ ή με απλές ασκήσεις αναπνοής.
  24. Ασχοληθείτε με το αγέννητο παιδί σας. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το να μιλάτε στο έμβρυο και να χαϊδεύετε την κοιλιά σας βοηθάει στην οπτική και ακουστική ανάπτυξη του. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κίνησης και της ομιλίας. Τέλος, οι ενέργειες αυτές το διευκολύνουν να κοιμηθεί και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του.
  25. Φορέστε ζώνη ασφαλείας. Εάν δεν την φορέσετε μπορεί να τραυματίσετε το έμβρυο σε περίπτωση ατυχήματος. Προσέξτε μόνο να την ρυθμίσετε σωστά ώστε να μην πιέζει την κοιλιά σας. Μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια στα ταξίδια εδώ.
  26. Κοιμηθείτε στο πλάι και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά. Η στάση αυτή επιτρέπει την μέγιστη ροή αίματος προς το μωρό. Αντίθετα, με το να κοιμάστε μπρούμυτα το έμβρυο πιέζεται ,ενώ ανάσκελα μπορεί να εμποδίζεται η ροή αίματος προς την καρδιά και έτσι να υποφέρετε από ζαλάδες.
  27. Ελέγχετε τις κινήσεις του μωρού σας, κυρίως τον 8ο και 9ο μήνα. Εάν διαπιστώσετε διαφορά στην συχνότητα της κίνησης επικοινωνήστε την με τον γυναικολόγο σας. Ίσως σας ζητήσει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με τις κινήσεις του εμβρύου και, εάν δεν καταγράψετε δέκα κινήσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο, να σας κάνει ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξει εάν όλα βαίνουν καλώς.
  28. Ακούστε το σώμα σας. Η φύση σας έχει προικίσει με πολλά μητρικά ένστικτα και έτσι ξέρετε καλύτερα από τον καθένα πως κάτι δεν πάει καλά. Μην φοβάστε πως ενοχλείτε άδικα τον γυναικολόγο σας. Όταν πρόκειται για το αγέννητο παιδί σας όλες οι ανησυχίες πρέπει να καθησυχάζονται.

Όλα τα παραπάνω είναι αποδεδειγμένοι τρόποι για να συμβάλλετε με τον τρόπο ζωής σας στην γέννηση ενός υγιούς μωρού. Αυτοί μαζί με τη βοήθεια του γιατρού και της φύσης θα ελαχιστοποιήσουν κάθε πιθανό κίνδυνο. Βέβαια, επειδή δεν είναι κάθε εγκυμοσύνη ίδια και επειδή η δική σας περίπτωση μπορεί να είναι εξειδικευμένη, απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας για να προσαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές στα δικά σας δεδομένα. Ίσως συντρέχουν λόγοι, για παράδειγμα, που ακόμα και η ήπια άσκηση να απαγορεύεται. Σιγουρευτείτε και προχωρήστε σύμφωνα με τις προσωπικές σας ανάγκες!