10 υπερτροφές που θα παράσχουν τα μέγιστα σε εσάς και το αγέννητο μωράκι σας.
Η σωστή και υγιεινή διατροφή εφοδιάζει τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για να παραμείνει υγιής και να έχει ενέργεια. Ειδικά στις μέρες μας που τα ράφια των σουπερμάρκετ είναι γεμάτα με τροφές χαμηλές σε θρεπτική αξία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας αφήνει πολύ χρόνο για να ασχοληθούμε με την μαγειρική, ίσως χρειαστεί να καταβάλλετε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια για να έχετε στο πιάτο σας τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές.
Σκεφτείτε ότι τελικά «είμαστε αυτό που τρώμε» και ότι στην περίπτωση της εγκυμοσύνης έχετε πλέον να φροντίσετε εκτός από τον εαυτό σας και το μωράκι που κυοφορείτε. Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με τα top 10 της διατροφής την περίοδο της εγκυμοσύνης, την οποία μπορείτε να αναρτήσετε στην κουζίνα σας για να σας δίνει απαντήσεις όταν αναρωτιέστε «χμ, τι να μαγειρέψω αύριο;».
1.Ψωμί ολικής αλέσεως. Είναι πλούσιο σε ίνες, δίνει ενέργεια και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ. Επίσης, οι ίνες προλαμβάνουν την δυσκοιλιότητα και, κατά συνέπεια, το πρήξιμο και τις αιμορροΐδες.
2.Φρούτα. Είναι γνωστό πως τα φρούτα περιέχουν ίνες, βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε φρούτα εποχής και πείτε ένα μεγάλο ναι στα μήλα που επιφυλάσσουν πολλά καλά τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο (διαβάστε περισσότερα σχετικά εδώ).
3.Γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα περιέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και διασταυρώνετε πάντα πως είναι παστεριωμένα. Αποφύγετε το κατσικίσιο τυρί και το ροκφόρ καθώς μπορεί να μεταδώσουν λιστέρια, μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο και σε νεογέννητα και εγκύους.
4.Σκουρόχρωμα και πλατύφυλλα λαχανικά, όπως σπανάκι ή το μπρόκολο. Είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C, ίνες και φυλλικό οξύ. Δείτε τα πάντα για το φυλλικό ή φολικό οξύ εδώ.
5.Πατάτες. Είναι κύρια πηγή υδρογονανθράκων και θα σας εφοδιάσουν με ενέργεια. Περιέχουν ακόμα ίνες, σίδηρο και βιταμίνες. Προτιμήστε τις βραστές και ψητές, αλλά αποφύγετε τις τηγανιτές.
6.Το άπαχο κόκκινο κρέας και το κοτόπουλο. Είναι πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Φροντίστε το κρέας να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο και αποφύγετε το συκώτι και τα παράγωγά του γιατί περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α με τη μορφή ρετινόλης, η οποία σε μεγάλες ποσότητες είναι επιβλαβής για το έμβρυο.
7.Αποξηραμένα φρούτα. Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως π.χ τα βερίκοκα, τα σύκα και τα δαμάσκηνα είναι καλή πηγή σιδήρου, ινών, βιταμίνης C και μεταλλικών στοιχείων. Είναι ένα πολύ καλό σνακ και θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους γλυκούς πειρασμούς όταν έχετε λιγούρες.
8.Ψάρια. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου, ενώ αποτελούν πηγή πρωτεΐνών. Φροντίστε να καταναλώνετε δύο μερίδες την εβδομάδα ψάρια πλούσια σε λιπαρά ω-3 και ω-6, όπως το σκουμπρί, ο σολομός και η σαρδέλα. Μείνετε, ωστόσο, μακριά από μεγάλα ψάρια (ξιφίας, τόνος κτλ) γιατί είναι ύποπτα για βαρέα μέταλλα.
9.Ζυμαρικά ολικής αλέσεως και σκούρο ρύζι. Είναι πλούσια σε ίνες και σας εφοδιάζουν με ενέργεια.
10.Ξηρά φασόλια. Τα ξηρά άσπρα φασόλια, τα κόκκινα και τα μαυρομάτικα είναι μερικές από τις ποικιλίες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Είναι πλούσια σε ίνες και πρωτεΐνες.
Για να δείτε τι είναι καλύτερο να αποφεύγετε την περίοδο της εγκυμοσύνης διαβάστε το άρθρο «Να το φάω ή όχι; ».