Αντισταθείτε στο φαγητό για δύο

Τρώω για δύο

Το ότι είστε έγκυος δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε για δύο. Δείτε γιατί!

Η εγκυμοσύνη σε καμία περίπτωση δεν είναι η ιδανική περίοδος για να τρώτε απενοχοποιημένα ό,τι και όσο τραβάει η όρεξή σας. Αντίθετα, η σωστή και μετρημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία σας και στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε είναι τα κιλά που θα πάρετε. Σύμφωνα δε με σχετικές έρευνες, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού την περίοδο της κύησης αυξάνει σημαντικά, μεταξύ άλλων, και το ρίσκο για διαταραχές στη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία του βρέφους τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά συγκέντρωσε διάφορες έρευνες που μελετούν τις συνέπειες που έχει η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη στην υγεία του παιδιού της μελλοντικά. Το κοινό σημείο σε όλες τις έρευνες είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες φαγητού, άρα και η υπερβολική αύξηση βάρους, έχουν αρνητικές συνέπειες στην μελλοντική υγεία του μωρού.

Για παράδειγμα, έρευνα από τις ΗΠΑ δείχνει ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει κιλά παραπάνω από επιτρεπτά την περίοδο της εγκυμοσύνης είχαν χαμηλότερο IQ από εκείνα των οποίων οι μητέρες πρόσεχαν τη διατροφή τους και το βάρος τους.  Επίσης, έρευνα από τη Σουηδία συνδέει τις υπέρβαρες εγκυμονούσες με την εμφάνιση του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (διαβάστε περισσότερα σχετικά εδώ) στα παιδιά τους, ενώ σε σχετική έρευνα από την Αυστραλία σημειώνεται ότι τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη  αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας σχετικής με το φαγητό διαταραχής στο παιδί.     

Θέλετε να μάθετε ποιες άλλες συνέπειες μπορεί να έχουν τα σημαντικά παραπάνω ή λιγότερα κιλά κατά την εγκυμοσύνη; Διαβάστε το άρθρο μας «Ζητήματα βάρους».