Ψυχολογικοί προβληματισμοί

Ψυχολογικές διακυμάνσεις

Πανευτυχής την μία ημέρα και στα όρια της παράνοιας την επομένη; Πάρτε ιδέες για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκυμοσύνης.

Είναι φυσιολογικές οι αλλαγές της διάθεσης σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για 9 μήνες, θα περάσετε από κύματα αλλαγών, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η κοιλιά σας, η λεκάνη σας και το στήθος θα υποστούν τις μεγαλύτερες αλλαγές. Θα έχετε όμως να διαχειριστείτε συναισθηματικές αλλαγές από απότομες αλλαγές διάθεσης μέχρι άγχος για το πώς θα είναι η ζωή με ένα μωρό. Μην ανησυχείτε γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα κάθε τόσο. Αν ξέρετε τι να περιμένετε και μερικούς τρόπους για να διαχειριστείτε τις αλλαγές αυτές, η περίοδος της κύησης θα κυλήσει εύκολα.


Αισθάνομαι χοντρή και καθόλου ελκυστική

Η προσθήκη βάρους είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Ίσως να είναι λίγο δύσκολο να αποδεχτείτε αυτή την αλλαγή στο σώμα σας, ειδικά τους πρώτους μήνες που φαίνεστε περισσότερο σαν να έχετε παχύνει παρά ότι είστε έγκυος. Έχετε κατά νου ότι το περισσότερο πάχος δεν προέρχεται από λίπος. Τα παραπάνω κιλά περιλαμβάνουν το βάρος του πλακούντα και του αμνιακού υγρού, είναι αποτέλεσμα της αύξησης της μήτρας και του στήθους αλλά και της αύξησης της ποσότητας του αίματος στο σώμα σας.

Αισθάνομαι χοντρή

Τι να κάνετε: Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως κατά την περίοδο της κύησης δεν φροντίζουμε το σώμα μας. Η ήπια γυμναστική σας ενδυναμώνει και σας δίνει μια αίσθηση ευφορίας. Πριν ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή δραστηριότητα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θυμηθείτε ότι το επιπλέον βάρος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Αν ασκείστε συχνά και ακολουθείτε μια λογική δίαιτα, οι πιθανότητες να ανακτήσετε το σώμα που είχατε πριν την εγκυμοσύνη είναι πολύ μεγαλύτερες.

Κλαίω με το παραμικρόΕίμαι τρελή, κλαίω με το παραμικρό

Τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης παράγονται περισσότερες ορμόνες για να δώσουν το σήμα στο σώμα ότι χρειάζεται να λειτουργεί για δύο. Όλες αυτές οι ορμόνες μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογική σας κατάσταση με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι ενοχλείστε από τα πάντα. Μην υποβαθμίζετε το γεγονός ότι ενώ η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος χαράς, είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Η ανησυχία για το πώς ένα νέο μωρό θα επηρεάσει την σχέση με τον σύντροφό σας και τα οικονομικά της οικογένειας σας μπορεί να μετριάσει την καλή σας διάθεση.

Τι να κάνετε: Οι περισσότερες ψυχολογικές μεταπτώσεις θα εξαφανιστούν μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν δηλαδή θα πέσει το επίπεδο των ορμονών. Στο μεσοδιάστημα, μπορείτε να σταθεροποιήσετε τη διάθεσή σας κάνοντας έξυπνες επιλογές. Δοκιμάστε να τρώτε μικρά συχνά γεύματα, ώστε να κρατάτε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, και δοκιμάστε να κόψετε ή να περιορίσετε τη ζάχαρη και την καφεΐνη. Φροντίστε να χαλαρώνετε μια ή δυο φορές την ημέρα και να πηγαίνετε το βράδυ στο κρεβάτι νωρίς. Η κούραση είναι ο συνηθέστερος λόγος για να πυροδοτήσει αρνητική διάθεση.

Δεν θυμάμαι τίποτα πια

Σε πολλές μέλλουσες μαμάδες συμβαίνει να ξεχνάνε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καμιά φορά κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, η οποία λειτουργεί σαν ηρεμιστικό και μπορεί να επιβραδύνει ελαφρά τη διανοητική λειτουργία.

Τι να κάνετε: Ακολουθήστε τις συμβουλές που θα βρείτε στο άρθρο «Πάλι το ξέχασα», που περιέχει 10 τρόπους για να νικήσετε την …μ-αμνησία!

Θα γίνω καλή μητέρα;Δεν θα είμαι καλή μητέρα

Αμέσως μόλις καταλάβετε ότι είστε έγκυος πιθανόν να σας καταβάλλει φόβος, καθώς συνειδητοποιείτε τη μεγάλη ευθύνη που σας περιμένει. Σκέψεις του τύπου «μπορώ να το κάνω αυτό;» ή «θα επαναλάβω τα λάθη των γονιών μου;» δεν σημαίνουν ότι δεν θα είστε μια καλή μαμά. Στην πραγματικότητα οι παραπάνω σκέψεις δείχνουν ότι θα ενδιαφέρεστε και θα είστε ευσυνείδητη.

Τι να κάνετε: Προσπαθήστε να ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε σε θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, τη μητρότητα και το μωρό. Καταρχήν, βρίσκεστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο δεδομένου ότι διαβάζετε το parentips. Παράλληλα, με το διαδίκτυο φροντίστε να αγοράσετε ένα δύο βιβλία που να ταιριάζουν στην δική σας φιλοσοφία ζωής, ενώ το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι να επικοινωνείτε όλα όσα σας προβληματίζουν και σας φοβίζουν με τον γιατρό ή τη μαία σας. Οι απαντήσεις βρίσκονται γύρω σας, αρκεί να τις αναζητήσετε! Τέλος, φτιάξτε ένα πρόγραμμα με το σύντροφό σας για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με το νέο μέλος της οικογένειάς σας. Ακόμα και όταν περάσουν οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο μωρό σας μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από την οικογένεια ή τους φίλους σας.