Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας!

Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας!

Η κούραση, η ανία, η δυσκολία να προσαρμοστείτε στις αλλαγές του σώματός σας είναι μέσα στο πρόγραμμα της εγκυμοσύνης. Δείτε πώς να περάσετε ευχάριστα τις εβδομάδες της κύησης, απολαμβάνοντας δραστηριότητες που δεν θα έχετε χρόνο να ακολουθήσετε μετά.

Ό,τι κι αν λέγεται, η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη περίοδος για τις περισσότερες μέλλουσες μαμάδες. Κάποιες αισθάνονται ανία, κούραση και εκνευρισμό, κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, άλλες δεν μπορούν να συνηθίσουν τις αλλαγές στο σώμα τους και να «νικήσουν» τα ενοχλητικά συμπτώματα. Τέλος, υπάρχουν και κάποιες άλλες που βιώνουν την μελαγχολία ή ακόμα και την κατάθλιψη, πριν ακόμα μπουν στην αίθουσα τοκετού.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να ξεφεύγετε και να απολαμβάνετε καθεμιά μέρα ξεχωριστά και, μάλιστα, με τρόπους που αργότερα δεν θα μπορείτε. Φυσικά, εάν αισθανθείτε έντονα αρνητικά συναισθήματα που σας εμποδίζουν να λειτουργήσετε καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Ελεύθερος χρόνος τώρα!

Πριν τη γέννηση του μωρού σας φροντίστε να περάσετε τις τελευταίες εβδομάδες ή μήνες «ελευθερίας» ακόμα και αν είστε από τις μαμάδες που προετοιμάζονται ξεφυλλίζοντας βιβλία για μωρά ή οργανώνοντας όλες τις αγορές για το νεογέννητο μικρό σας. Έχετε κατά νου ότι μετά τον τοκετό, ο χρόνος που θα έχετε για τον εαυτό σας θα είναι ελάχιστος, συνεπώς φροντίστε να τον εκμεταλλευτείτε τώρα όσο το δυνατόν περισσότερο. Προγραμματίστε δραστηριότητες που θα είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε όταν γίνετε μητέρα. Πάρτε μερικές ιδέες:

  • Οργανώστε ένα δείπνο με τους φίλους σας ή μιλήστε με τις ώρες στο τηλέφωνο μαζί τους.
  • Μάθετε κάτι καινούργιο. Διαβάστε ένα βιβλίο με θέμα με το οποίο δεν είχατε ασχοληθεί παλιότερα ή ασχοληθείτε με μια νέα δραστηριότητα, π.χ. τα λουλούδια ή το ράψιμο.
  • Αυξήστε τον ελεύθερο χώρο σας. Οργανώστε το γραφείο και την κουζίνα σας και τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού ώστε να έχετε περισσότερο ελεύθερο χώρο.
  • Φροντίστε το σώμα σαςΧαρίστε ένα μασάζ στον εαυτό σας. Είτε ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει μασάζ είτε επισκεφθείτε κάποιο κέντρο εξειδικευμένο στο προγεννητικό μασάζ (δείτε επιπλέον πληροφορίες εδώ).
  • Κλείστε ραντεβού για ένα κούρεμα που δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποιηθείτε τα άκρα σας με ένα μανικιούρ κι ένα πεντικιούρ.
  • Ελάτε πιο κοντά με τον σύντροφό σας. Απολαύστε ρομαντικά δείπνα και περάστε γενικά χρόνο μαζί.
  • Αποδράστε σε άλλον κόσμο. Ξεφύγετε διαβάζοντας μυθιστορήματα ή βλέποντας ταινίες.
  • Απλά χουζουρέψτε με τις ώρες στο κρεβάτι ξεφυλλίζοντας περιοδικά, κάνοντας όνειρα και σχέδια για το μέλλον παρέα με το αγαπημένο σας κινέζικο γεύμα (ναι, είναι από τα πιο υγιεινά delivery).
  • Πάρτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και πηγαίνετε ένα χαλαρό διήμερο κάπου κοντά στον τόπο διαμονής σας, για να αλλάξετε παραστάσεις.

 

Extra Tip:

Και ενώ αισθάνεστε άβολα με το σώμα σας ή δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, έχετε να αντιμετωπίσετε τα σχόλια και τις ερωτήσεις των ανθρώπων που συναναστρέφεστε ή και τα χέρια τους πάνω στη φουσκωμένη σας κοιλιά. Είναι φυσικό καμιά φορά να κουράζεστε να συζητάτε μονίμως για τις αλλαγές στο σώμα σας, οπότε προσπαθήστε να μιλάτε για θέματα για τα οποία συζητούσατε και πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης μιλήστε ανοιχτά σε φίλους και συγγενείς σχετικά με το πόσο θέλετε ή όχι μιλάτε για θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη σας.

Διαβάστε ακόμα: «Η έγκυος και οι άλλοι».