Είμαι Έγκυος τα Χριστούγεννα, τι πρέπει να ξέρω;

Είμαι Έγκυος τα Χριστούγεννα, τι πρέπει να ξέρω;

7 συμβουλές για υγιή εγκυμοσύνη και τα Χριστούγεννα

 

Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη γιορτή. Όλοι μας περιμένουμε την γέννηση του θείου βρέφους και εσείς περιμένετε και την γέννηση του δικού σας  ξεχωριστού μωρού. Εποχή, λοιπόν, γεμάτη χαρούμενες προσμονές για όλους μας!

Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε; Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές από την συνεργάτιδα μας, χειρουργού μαιευτήρος-γυναικολόγου, Dr Αικατερίνης Γεωργαντοπούλου:

  • Κλείστε ένα ραντεβού με τον/την Γυναικολόγο σας πριν τα Χριστούγεννα για να ελέγξετε ότι όλα βαίνουν καλώς. Ρωτήστε εάν ο/η ιατρός σας θα λείπει ή όχι τις γιορτές και τι να κάνετε εάν χρειαστείτε βοήθεια. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, μάλλον θα χρειαστείτε γνωμάτευση από τον γυναικολόγο σας.
  • Για όσες ακολουθούν την θρησκευτική μας παράδοση, θα συμβούλευα να μην νηστέψουν εφόσον είναι έγκυος γιατί δεν θα ήταν καλό να στερηθείτε τις ζωικές πρωτεΐνες, τον σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο κρέας. Το μωρό χρειάζεται όλα αυτά τα συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά Εάν όμως το επιθυμούν, μπορούν άνετα να κοινωνήσουν.
  • Επειδή τις γιορτές βρισκόμαστε συχνά σε κλειστούς χώρουςμε πολλά άτομα (γιορτές στο σπίτι, εκκλησία, συνεστιάσεις κα) εάν είστε έγκυος, παρακαλώ μην παραλείψετε να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης. Θα προστατέψει εσάς από το κρύωμα και θα προσδώσει προστατευτικά αντισώματα στο μωρό σας.
  • Τα Χριστούγεννα υπάρχουν πολλές λιχουδιές. Οι περισσότερες επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που πρέπει να αποφύγετε.

Αυτές είναι:

Πατέ: Απαγορεύονται τόσο τα ζωικά πατέ (πχ. φουά γκρά ) όσο και τα φυτικά (πατέ ελιάς, πιπεριάς κα)

Αλλαντικά: Απαγορεύονται όλα τα ωμά παστά και συγκεκριμένα όλα τα σαλάμια και το προσιουτο crudo. (Τα ψητά και βραστά ζαμπόν - και γαλοπούλα-  επιτρέπονται).

Τυριά : Απαγορεύονται τυριά από μη παστεριωμένο γάλα πχ ροκφόρ, φρέσκα κατσικίσια τυριά κα. Για σιγουριά διαβάστε την συσκευασία η ρωτήστε το κατάστημα που τα προμηθεύεστε.

Αυγά : Καλό είναι να αποφύγετε γλυκίσματα με ωμό αυγό πχ tiramisu η κάποιους κορμούς, αφού τα ωμά αυγά μπορεί να έχουν σαλμονέλα.

Αλκοόλ: Κανονικά το αλκοόλ απαγορεύεται εντελώς στην εγκυμοσύνη. Εάν όμως στο γιορτινό τραπέζι βάλετε μισό ποτηράκι κρασί ή μπύρα και πιείτε λίγες γουλιές δεν πρόκειται να πάθετε τίποτα ούτε εσείς ούτε το μωρό. Η μεγάλη ποσότητα είναι που βλάπτει.

  • Καλό θα ήταν να αποφύγετε τους χώρους με καπνούς και τσιγάρα καθώς και με έντονους θορύβους και δυνατή μουσική. Είναι γνωστό ότι το μωρό από την 26-28 εβδομάδα και μετά, αντιδρά σε ακουστικά ερεθίσματα.
  • Μπορείτε να χορέψετε και να διασκεδάσετε όσο θέλετε. Το μωρό χαίρεται όταν είστε χαρούμενη. Φροντίστε, ωστόσο, να αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Η ισορροπία στην εγκυμοσύνη δεν είναι πολύ εύκολη και μπορεί να πέσετε ή να πάθετε κάποιο στραμπούληγμα. 
  • Χρησιμοποιείστε τις αργίες για να ξεκουραστείτε και αφήστε λίγο τους γύρω σας να σας περιποιηθούν. Κάντε πράγματα που σας αρέσουν! Η ξεκούραση και η καλή διάθεση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.

Μην ξεχνάτε ότι η γέννηση του Χριστού είναι μήνυμα Ελπίδας και Αγάπης. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δώστε απλόχερα Αγάπη και Φροντίδα. Είναι ο καλύτερος τρόπος να «προπονηθείτε» για την χαρά του δικού σας μωρού!   

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

Dr.  ΓεωργαντοπούλουΑικατερίνη FRCOG, MFSRH,DRCOG,DFSRH.

Χειρουργός Μαιευτήρ-Γυναικολόγος

Λουκιανού 7, Κολωνάκι 10675, Αθήνα

Τηλ.: 210-7256991

www.kgeorgantopoulou.gr