Χτίστε μια καλή σχέση με τον γιατρό σας

Χτίστε μια καλή σχέση με τον γιατρό σας

Μερικές συμβουλές για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή σχέση με τον γιατρό σας

Ο άνθρωπος που θα φέρει το παιδί σας στον κόσμο δεν χρειάζεται να είναι ο γυναικολόγος σας. Μπορείτε να τον επιλέξετε με διάφορα κριτήρια, ανάλογα με το τι εσείς θεωρείτε σημαντικό, όπως για παράδειγμα το αν θέλετε να γεννήσετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, εάν θέλετε κάποιον με χαμηλά ποσοστά καισαρικών κοκ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να χτίσετε μια πολύ καλή σχέση με τον γιατρό που τελικά θα παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας, ώστε να συνεργαστείτε με τον καλύτερο τρόπο.

Ορίστε μερικές συμβουλές:

Ειλικρίνεια. Καταρχάς, είναι βασικό να είστε ειλικρινής σχετικά με το πώς αισθάνεστε σωματικά αλλά και συναισθηματικά, έτσι, ώστε ο γιατρός να μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά. Οι πληροφορίες που δίνονται σε ένα γιατρό για την καταγραφή του ιατρικού ιστορικού θα πρέπει να είναι έγκυρες και να ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Μην ξεχνάτε ότι οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές (ιατρικό απόρρητο).

Κοινές αποφάσεις. Μην βιάζεστε να απορρίψετε οτιδήποτε σας συστήνει ο γιατρός σας επειδή δεν συνάδει με το ιδανικό σας πλάνο. Συζητήστε μαζί του, λύστε τις απορίες σας, αποσαφηνίστε και κατόπιν πάρτε μια απόφαση. Φυσικά δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι που δεν σας φαίνεται σωστό ή απορρίπτεται από το ένστικτό σας. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν και οι δεύτερες και οι τρίτες γνώμες.

Συζήτηση. Επειδή καθημερινά κατακλύζεστε από πληροφορίες και νέα δεδομένα σε μαιευτικά θέματα (από περιοδικά, εκπομπές, βιβλία και sites ) είναι σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό σας οτιδήποτε σας ανησυχεί, σας μπερδεύει, σας προβληματίζει. Με τον τρόπο αυτό θα καθησυχάζεστε, θα αποφεύγετε την παραπληροφόρηση και θα γλιτώνετε από ανούσιες ανησυχίες και αρνητική ψυχολογία.

Επαφή. Μην είστε απόμακρη με τον γιατρό σας, πιστεύοντας ότι τον κουράζετε ή τον ενοχλείτε άσκοπα. Όταν νοιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά επικοινωνήστε μαζί του και εκείνος με την πείρα του θα σας κατευθύνει αναλόγως.

Εμπιστοσύνη. Από την στιγμή που θα επιλέξετε ένα συγκεκριμένο γιατρό σύμφωνα με τα θέλω σας, είναι καλό να είστε χαλαρές και να έχετε εμπιστοσύνη στις οδηγίες του, που σκοπό έχουν να σας διασφαλίσουν μια ομαλή έκβαση εγκυμοσύνης και τοκετού. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε περιττό άγχος και στρες και απολαμβάνετε καλύτερα την εγκυμοσύνη σας.

Επικοινωνία. Σε μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι σημαντικό να εκφράζετε αυτά που νιώθετε ακόμα και αν κάποιες φορές δεν είναι θετικά.