Τροφή για τη διάθεσή σας

Τροφή για τη διάθεσή σας

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το εργαλείο που θα ξεκλειδώσει την καλή σας διάθεση

Οι δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη διάθεσή σας. Και μπορεί να είναι αδύνατον να ελέγξετε όλες τις διακυμάνσεις ή την κούραση που αισθάνεστε, αλλά έχετε έναν ισχυρό σύμμαχο για να επιδιώξετε μια σχετική ισορροπία, που δεν είναι άλλος από τη διατροφή σας. Αν μέχρι πρότινος θεωρούσατε πως η υγιεινή και θρεπτική τροφή είναι πολύτιμη για την υγεία του εμβρύου και τη δική σας, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι είναι εξίσου σημαντική για τη διάθεσή σας!

Τι προκαλεί απότομες αλλαγές στη διάθεσή σας;

Άγχος. Και μόνο η σκέψη ότι θα γίνετε μητέρα, πιθανόν να εκτοξεύει στα ύψη τα επίπεδα άγχους. Το μωρό θα είναι υγιές; Πώς θα τα καταφέρω στον τοκετό; Τι θα κάνω την πρώτη ημέρα; Θα είναι επιτυχημένος ο θηλασμός; Και η λίστα δεν έχει τέλος. Ως ένα βαθμό η ανησυχία για όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογική αλλά το υπερβολικό άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Κούραση. Ο οργανισμός σας καταβάλει προσπάθεια και όλα δουλεύουν στο φουλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συχνά κουρασμένη. Ωστόσο αναζητήστε φυσικές πηγές άντλησης ενέργειας (όπως είναι και το φαγητό) για να προλάβετε την εξάντληση.

Αλλαγές στο μεταβολισμό. Ο ρυθμός του μεταβολισμού σας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κύησης και για αυτό χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερες πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες για να ανταποκριθείτε στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας. Όταν ο μεταβολισμός απορυθμίζεται, τότε και η διάθεσή σας χαρακτηρίζεται από αστάθεια, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη διαχείριση του άγχους.

Ορμόνες. Οι εναλλαγές στη διάθεση που προκαλούνται από τις ορμόνες είναι πιο συχνές από τους 6η μέχρι τη10η εβδομάδα της κύησης. Συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο η κατάσταση στην ψυχολογία της εγκύου είναι πιο σταθερή, αλλά πολλές φορές εναλλαγές στη διάθεση συμβαίνουν και στο τρίτο τρίμηνο καθώς ο οργανισμός προετοιμάζεται για τον τοκετό.

Ποιες τροφές ανεβάζουν τη διάθεση;

Τα αυξημένα επίπεδα άγχους, αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης που με τη σειρά της αυξάνει την λιγούρα για λιχουδιές, που ναι μεν θα σας ανεβάσουν την διάθεση και την ενέργεια αλλά προσωρινά ρίχνοντάς σας στη συνέχεια απότομα. Αποφύγετε λοιπόν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών (αλμυρά ή γλυκά snacks), και ειδικά όσων τροφών περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων και του λευκού ψωμιού, τα λευκά κρακεράκια, καθώς η ζάχαρη που περιέχεται στο λευκό ψωμί αυξάνει απότομα τη γλυκόζη, ενώ όταν αυτή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα νιώθετε σαν να πέφτετε σε λήθαργο. Τι θα αντικαταστήσει τα παραπάνω; Τα φυσικά προϊόντα ολικής αλέσεως, το καφέ ρύζι, το  κινόα, η βρώμη, τα φασόλια, οι φακές, η γλυκοπατάτα είναι μερικές από τις τροφές στις οποίες πρέπει να εστιάσει την προσοχή της μια μέλλουσα μαμά.

Φροντίστε επίσης να καταναλώνετε φυσικές πηγές ζάχαρης, όπως είναι το γάλα, τα φρούτα και το γιαούρτι μιας και απελευθερώνουν τη ζάχαρη πιο αργά και σταθερά, διατηρώντας την ενέργειά σας. Αν τα συνδυάσετε επίσης με πρωτεΐνες τότε θα μειωθεί η ταχύτητα απορρόφησης της ζάχαρης, βοηθώντας τον οργανισμό να διαχειριστεί πιο εύκολα τα επίπεδα γλυκόζης, την ενέργεια και τη λιγούρα.   

Κι αν είστε fan της σοκολάτας σας έχουμε καλά νέα, αφού μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας θα βελτιώσει την διάθεσή σας (αφού απελευθερώνει στο σώμα σας ενδορφίνες), θα σας προστατέψει από την προεκλαμψία, θα μειώσει τις τιμές "κακής" χοληστερίνης (LDL) , θα καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και θα σας εφοδιάσει με μαγνήσιο.

Όπλα ενάντια στην άσχημη διάθεση είναι επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα), στα θαλασσινά (καλαμάρι, γαρίδες, καβούρια κτλ), στο ελαιόλαδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς. Φροντίστε να τα εντάξετε στη διατροφή σας, και σε περίπτωση που δεν είστε fan των ψαριών, συζητήστε με τον γιατρό σας τη πιθανότητα λήψης συμπληρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα για τα ω-3 στα άρθρα μας «Σύμμαχος υγείας με κωδικό Ω» και «Τα λιπαρά ω-3 στην εγκυμοσύνη σας»

SOS Tip:Παρόλο που τα ψάρια είναι φυσικές πηγές λιπαρών ω-3, ορισμένα είδη πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη, καθώς είναι ύποπτα για υψηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες και βαρέα μέταλλα. Αποφύγετε, λοιπόν, τα πολύ μεγάλα σε μέγεθος ψάρια (π.χ. ξιφίας, πέρκα, βασιλικό σκουμπρί, τόνος κτλ.).Επίσης, αποφύγετε το sushi και τα ωμά θαλασσινά.