Χαλαρώστε με τεχνικές διαλογισμού

Χαλαρώστε με τεχνικές διαλογισμού

Πολεμήστε το άγχος και τις ανησυχίες σας με τον διαλογισμό

Ακολουθείτε κατά γράμμα τη διατροφή που σας συνέστησε ο γιατρός σας και ασκήστε καθημερινά. Όλα καλά. Ή μήπως όχι; Αισθάνεστε ότι κάποιες στιγμές οι αρνητικές σκέψεις και οι ανησυχίες για τον τοκετό και τη φροντίδα του νεογέννητου πολιορκούν το μυαλό σας και δεν σας αφήνουν σε ησυχία; Πιθανόν η εγκυμοσύνη σας να είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε να διαλογίζεστε. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε τις όμορφες σκέψεις και την αισιοδοξία σας, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο και στο μωρό σας. Συνεπώς, μην χάνετε χρόνο: βρείτε μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι, χαλαρώστε και αφαιθείτε στο ταξίδι του διαλογισμού.  

Δεν είναι απαραίτητο να μεταμορφωθείτε σε βούδα για να πετύχετε την τέλεια μέθοδο διαλογισμού. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που επιστρατεύουν την σκέψη, την περισυλλογή και τον στοχασμό για να καταπολεμήσουν το άγχος και την ένταση. Στόχος είναι η ηρεμία του μυαλού και η απελευθέρωση του σώματος από την ένταση που το «κλειδώνει». Άλλωστε τα υψηλά επίπεδα άγχους συνδέονται με την εμφάνιση διάφορων προβλημάτων, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός ή η γέννηση λιποβαρών μωρών κ.α. Η καταπολέμηση του άγχους θα σας βοηθήσει να διανύσετε μια ευκολότερη εγκυμοσύνη, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία διάφορες δυσκολίες, από τα συμπτώματα της ναυτίας μέχρι τον πόνο του τοκετού. Ξεκινήστε ακολουθώντας απλά βήματα για να διαλογιστείτε.  

  • Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας, είτε νωρίς το πρωί είτε μετά τη δουλειά και αφιερώστε τη στο διαλογισμό, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν σταθερή στο πρόγραμμά σας.
  • Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Βάλτε στην σίγαση το κινητό σας τηλέφωνο ή κάτι άλλο που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή, χαμηλώστε το φως ή ανάψτε κεράκια, βάλτε μουσική που σας χαλαρώνει και ζητήστε από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας να μην σας ενοχλήσουν.
  • Φορέστε άνετα ρούχα και επιλέξτε μια θέση που επιτρέπει την σπονδυλική σας στήλη και το κεφάλι σας να βρίσκονται στην ευθεία. Μπορείτε να καθίσετε σε μια καρέκλα, οκλαδόν στο έδαφος ή να παραμείνετε ξαπλωμένη στο πλάι χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι για να στηριχτείτε.
  • Κλείστε τα μάτια και εστιάστε στην αναπνοή σας. Αναπνεύστε αργά και βαθιά με φυσικό ρυθμό κατά προτίμηση από τη μύτη.
  • Τοποθετήστε τα χέρια σας στην κοιλιά σας και εστιάστε στην κίνησή της καθώς εισπνέετε και εκπνέετε.
  • Αρχίστε να αισθάνεστε τα μέλη του σώματός σας από τις πατούσες μέχρι το κεφάλι, εστιάζοντας στην χαλάρωση κάθε μυ.
  • Αδειάστε από σκέψεις το μυαλό σας. Διώξτε τις ανησυχίες μετρώντας αργά από το 1 μέχρι το 10 ή προσπαθώντας να φανταστείτε μια όμορφη εικόνα, όπως τα νερά ενός ποταμού σε ένα καταπράσινο τοπίο ή μια παραλία με άμμο.
  • Προσπαθήστε να διαλογίζεστε καθημερινά 10 με 20 λεπτά.

Extra tips

  • Πιθανόν να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες μέχρι να μάθετε να συγκεντρώνεστε ή έως ότου κατορθώσετε να χαλαρώνετε κάθε σημείο του σώματός σας. Μην το βάζετε κάτω.
  • Πολύ βοηθητικές μπορείτε να βρείτε κάποιες μουσικές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πληκτρολογήστε στο yοutube λέξεις-κλειδια, όπως relaxation music ή meditation, και αφαιθείτε…
  • Αν παρακολουθείτε μαθήματα γιόγκα για εγκύους, ο δάσκαλός σας πιθανόν να σας προτείνει και άλλες τεχνικές διαλογισμού. Μη διστάζετε, ρωτήστε τον!