Αρρωστήσατε; Μην ανησυχείτε!

Αρρωστήσατε ενώ είστε έγκυος;

Μάθετε πώς να προστατευτείτε με τον οδηγό που ακολουθεί.

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα, χειρουγού γυναικολόγου, MD, PhD, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μιλτιάδη Πίτσου.

Και την άνοιξη, τα κρυολογήματα και οι ιώσεις καραδοκούν. Η εγκυμοσύνη, όμως, εκτός από διπλή θα πρέπει να σας κάνει και διπλά προσεχτική. Τι μπορείτε να κάνετε και πώς να αντιμετωπίσετε μια ασθένεια, εφόσον διστάζετε να πάρετε φάρμακα;

Καταρχήν, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσεται τόσο περισσότερο το έμβρυο ωθεί το θωρακικό διάφραγμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι πνεύμονες και να δυσκολεύει η αναπνοή. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι διόλου ακίνδυνο, αφού, σε περίπτωση που αρρωστήσετε, σας καθιστά πιο ευάλωτες σε επιπλοκές.

Μάλιστα, ακριβώς επειδή οι έγκυες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) έχει συστήσει τον εμβολιασμό στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ το αμερικάνικο FDA έχει προτείνει τον εμβολιασμό των εγκύων ανεξαρτήτως τριμήνου.

shutterstock 52133617Εάν, λοιπόν, ένα ισχυρό κρυολόγημα ή μια ιογενής λοίμωξη σας έχει καταβάλλει κι εσείς δεν έχετε εμβολιαστεί, μιλήστε στον γιατρό σας. Μπορεί πολλά φάρμακα να μην είναι κατάλληλα για εγκύους, αλλά κάποια άλλα είναι απόλυτα ασφαλή. Εκείνος γνωρίζει τι ενδείκνυται για την κατάστασή σας και τι όχι, όπως γνωρίζει πως να σταθμίσει τους κινδύνους των φαρμάκων με εκείνους που καιροφυλακτούν, εάν η ασθένειά σας εξελιχθεί. Υπάρχει, με άλλα λόγια, η πιθανότητα να σας χορηγήσει φάρμακα ακατάλληλα, εφόσον κρίνει πως οι επιπτώσεις της ασθένειας θα είναι πιο επιβλαβείς για το έμβρυο.

Θα ήταν, επομένως, φρόνιμο να ακολουθήσετε μια αγωγή, ακόμα κι αν είστε εναντίον των φαρμάκων γενικά ή κατά την εγκυμοσύνη. Καμιά φορά το άριστο δεν υπάρχει και είμαστε αναγκασμένοι να θεωρήσουμε «το μη χείρον, βέλτιστον». Κι αυτό γιατί πρώτη σας προτεραιότητα είναι να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους.

Εάν ανεβάσετε πυρετό, ειδικά πάνω από 38ο C, τότε το έμβρυο μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν η θερμοκρασία του οργανισμού ανεβαίνει επικίνδυνα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος για ανωμαλίες του νευρικού κυρίως συστήματος, που απειλούν την διαμόρφωση του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, αυξάνονται. Επίσης, ο πυρετός κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να οδηγήσει και σε αποβολή. Συνεπώς, η λήψη κατάλληλων φαρμάκων συνταγογραφημένων από τον γιατρό σας είναι το πιο ασφαλές μονοπάτι.

Ωστόσο, όσον αφορά στην λήψη φαρμάκων, μη λαμβάνετε καμιά πρωτοβουλία. Ακόμα και τα πιο αθώα σκευάσματα μπορεί να είναι επιβλαβή. Για παράδειγμα, τα περισσότερα από τα φάρμακα που καταπολεμούν την διάρροια περιέχουν σαλικυλικό βισμούθιο, το οποίο έχει επανηλλειμένα κατηγορηθεί για γενετικές ανωμαλίες. Φροντίστε να καταναλώστε αρκετά υγρά, για να μην αφυδατωθείτε, και περιμένετε έως ότου παρέλθει το σύμπτωμα.

Επιπροσθέτως, φροντίστε να μην πάρετε κανένα φάρμακο «νέας γενιάς», που διατείνεται ότι καταπολεμά το κρυολόγημα. Μπορεί να μην αναγράφουν ότι δεν ενδείκνυνται για εγκύους, αλλά στα περισσότερα αυτό συμβαίνει επειδή απλά δεν έχει γίνει ακόμα κάποιος έλεγχος. Προσπεράστε τα, εκτός κι αν ο γυναικολόγος σας σας τα συστήνει ανεπιφύλακτα.

Ακόμη, μη ξεχάσετε, μαζί με τα φάρμακα που θα σας χορηγηθούν, να λαμβάνετε και τις απαραίτητες βιταμίνες. Έρευνα του Εθνικού Κέντρου Γενετικών Ανωμαλιών και Αναπτυξιακής Δυσκολίας της Αγγλίας σε 2000 εγκύους αναφέρει πως οι εγκυμονούσες που παίρνουν πολυβιταμίνες υψηλής περιεκτικότητας σε φολικό οξύ μειώνουν κατά πολύ τον κίνδυνο ανάπτυξης γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, ακόμα και αν ανέβασαν πυρετό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν, παρόλαυτά, επιμείνετε να περάσετε την ασθένεια σας φυσικά, χωρίς, δηλαδή, να πάρετε φάρμακα, ακολουθήστε τις συνταγές της γιαγιάς. Μείνετε στο κρεβάτι, πιείτε πολλά υγρά και φάτε ελαφρά. Η κοτόσουπα ειδικά ελέγχθηκε από επιστήμονες, οι οποίοι συμπέραναν πως τα ένζυμα της σούπας έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση και καταπραΰνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως ο βήχας και το φτέρνισμα.

Επίσης μπορείτε να πιείτε τσάι στο οποίο θα έχετε προσθέσει μέλι, ειδικά εάν υποφέρετε από πονόλαιμο. Το ζεστό υγρό θα μαλακώσει και θα ηρεμήσει τον ερεθισμένο λαιμό. Τέλος, το μέλι έχει ήπια αντισηπτική δράση και έτσι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανάπτυξη βακτηριδίων στην περιοχή.

Εάν, ωστόσο, αντιληφθείτε τα παρακάτω συμπτώματα σπεύσατε στον γιατρό σας γιατί ίσως η ασθένεια να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί φυσικά:

Εάν παρατηρήσετε κίτρινη ή πράσινη βλέννα ή εάν το συνάχι διαρκεί αρκετές μέρες, ίσως να πάσχετε από ιγμορίτιδα και να έχετε ανάγκη κάποιο αντιβιοτικό

Εάν ανεβάσετε πυρετό.

Εάν παρουσιάσετε διάρροια και εμετούς, που να διαρκούν, εάν νιώθετε έντονους πόνους, εάν η διάρροια ή ο εμετός περιέχουν αίμα και, γενικά, εάν πάσχετε από συμπτώματα που εμφανίζονται και στην δηλητηρίαση, όπως πυρετό και κρυάδες.