Φροντίστε το σώμα σας!

Έγκυος που βάζει κρέμα

Το σώμα σας είναι εκείνο που φέρει όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και αξίζει λίγη επιπλέον περιποίηση. Δείτε τι επιτρέπεται και τι όχι! Plus: Ινστιτούτα που ειδικεύονται στο προγεννητικό μασάζ.

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Πρήξιμο, ραγάδες, φλεβίτιδα, έντονη τριχοφυΐα είναι μόνο η αρχή των όσων μπορεί να υποφέρει το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή. Ωστόσο, με λίγο παραπάνω κανάκεμα μπορείτε να τα προλάβετε, αλλά και να νιώσετε πολύ πολύ καλύτερα.

Αποτρίχωση: Ξεκινώντας με ένα θέμα που ταλαιπωρεί κάθε γυναίκα από την εφηβεία και μετά, έχουμε καλά νέα! Όχι, η εγκυμοσύνη δεν εξαλειφτεί την τριχοφυΐα ούτε μειώνει τον πόνο της αποτρίχωσης. Αλλά σε αντίθεση με τα τόσα «μη» της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον μπορείτε να ξεριζώνετε τις τρίχες, να ξυρίζεστε ή να κάνετε κερί με απόλυτη ασφάλεια. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν είστε αναγκασμένη να κυκλοφορείτε 9 μήνες σαν τον Hommo Sapiens, μιας και οι υπόλοιπες μέθοδοι (laser, ηλεκτρόλυση, φωτόλυση, ξάνοιγμα κτλ.) απαγορεύονται, αφού δεν έχουν γίνει αξιόπιστες μελέτες που να πιστοποιούν την ασφάλειά τους. Ωστόσο, προσοχή! Κάντε τα με απαλές κινήσεις γιατί η κατάστασή σας πιθανότατα έχει κάνει το δέρμα σας πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπές σε ερεθισμούς.

Απολέπιση: Όπως προείπαμε το δέρμα σας είναι αρκετά ευαίσθητο, όχι όμως τόσο που να καθιστά απαγορευτικά τα προϊόντα απολέπισης. Να είστε ευγενική και να τρίβετε απαλά.

Μέθοδοι μαυρίσματος: Διανύουμε την θερινή περίοδο και είναι φυσικό να θέλετε να απαλλαγείτε από το γαλακτερό χρώμα του χειμώνα. Ωστόσο, στον τομέα αυτό τα πράγματα δεν είναι καλά! Το solarium απαγορεύεται μιας και μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματός σας σε επικίνδυνα για το έμβρυο επίπεδα, ενώ παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε χλόασμα. Ρωτήστε τον γιατρό σας για ασφαλή προϊόντα αυτομαυρίσματος (κρέμες, spray κτλ.) αλλά να θυμάστε πως οι ορμόνες σας αυτήν την περίοδο παίζουν πολλά «παιχνίδια» κι, ως εκ τούτου, αντί για ένα χρυσό σοκολατί χρώμα είναι πιθανό να βγείτε από το μπάνιο σε κεραμιδί απόχρωση. Η δική μας η πρόταση είναι να απολαμβάνετε τον ήλιο και την θάλασσα τις ασφαλείς ώρες της ημέρας φορώντας πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

ΠεντικιούρΜανικιούρ- Πεντικιούρ: Τα πρησμένα σας άκρα θα σας ευγνωμονούν για αυτές τις υπηρεσίες, μιας και τους δίνετε ό,τι χρειάζονται για να χαλαρώσουν, να ξεκουραστούν, να ξεπρηστούν και να δείξουν όμορφα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ασφάλεια των βερνικιών. Αν δεν αισθάνεστε, ωστόσο, σίγουρη φροντίστε να κάνετε μανικιούρ και πεντικιούρ σε έναν χώρο που αερίζεται καλά. Δεν είναι κακή ιδέα εφόσον αναπνέετε για δύο. Επίσης, εάν στραφείτε για τις υπηρεσίες αυτές σε έναν ειδικό, ανακοινώστε πως είστε έγκυος ώστε να αποφύγει να κάνει μασάζ στην περιοχή ανάμεσα στον αστράγαλο και την φτέρνα (θεωρητικά προκαλεί συσπάσεις). Τέλος, εάν μέχρι τώρα βάζατε ακριλικά νύχια ή κάνατε gel καλύτερα να μην συνεχίσετε. Καταρχήν, δεν το χρειάζεστε, εφόσον των εγκύων μεγαλώνουν με ταχύτατους ρυθμούς και είναι πιο γερά από ποτέ. Δεύτερον, δεν έχει αποδειχθεί εάν οι χημικές τους ουσίες είναι καθόλα ασφαλής, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ενδείξεις για το αντίθετο. Και, τέλος, επειδή μπορούν να δημιουργήσουν ένα υπόστρωμα για μολύνσεις και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είστε πιο επιρρεπείς σε αυτές!

Μασάζ: Και φτάσαμε στο πολυπόθητο ζήτημα. Το μασάζ! Είναι η απάντηση σε όλα σας τα προβλήματα: τα νεύρα, την πεσμένη σας διάθεση, το άγχος, την κούραση, τα πρησμένα σας άκρα, την μειωμένη αυτοπεποίθηση, τις ραγάδες, την φλεβίτιδα, την κυτταρίτιδα κτλ. Εάν, λοιπόν, θέλετε που και που να παρέχετε μια πολυτέλεια στον εαυτό σας, ας είναι αυτή. Στραφείτε σε έναν μασερ ειδικευμένο στο προγεννητικό μασάζ* και χαλαρώστε στα χέρια του. Ωστόσο, προσοχή:

  • Το πρώτο τρίμηνο μπορεί να μην αισθανθείτε ευχάριστα γιατί το μασάζ ίσως ενισχύσει τις ζαλάδες και μεγεθυνθεί το αίσθημα ναυτίας. Οπότε καλύτερα αφήστε το για αργότερα.
  • Μετά τον τέταρτο μήνα καλό θα ήταν να αποφεύγετε να μένετε για πολύ ώρα ανάσκελα. Επιλέξτε ένα ινστιτούτο με κρεβάτια που έχουν τρύπα για την κοιλιά ή ξαπλώστε στο πλάι.

Μασάζ στην εγκυμοσύνη

  • Κάποια αρώματα μπορεί να ενοχλήσουν την πιο ευαίσθητη όσφρησή σας, ενώ κάποια άλλα (βασιλικός, δενδρολίβανο, δυόσμος, φασκόμηλο κτλ.) μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και συσπάσεις. Επιλέξτε είτε λάδι χωρίς άρωμα είτε κάποιο ασφαλές για προγεννητικό μασάζ έλαιο, όπως τριαντάφυλλο, λεβάντα, χαμομήλι, γιασεμί, ιλάνγκ-ιλάνγκ κτλ. Ακόμη, φροντίστε να ακολουθείτε την συμβουλή των ειδικών που προτείνουν να αραιώνονται τα αιθέρια έλαια σε συγκεντρώσεις μισές από της συνήθους χρήσης.
  • Τέλος, όπως και στο πεντικιούρ, καλό θα ήταν ο μασέρ να μείνει μακριά από το σημείο ανάμεσα σε αστράγαλο και φτέρνα αλλά και από την κοιλιά σας, καθώς αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ενοχλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε εάν σας κάνει πολύ βαθύ μασάζ ή εάν σας πονάει. Άλλωστε, το κάνετε για να νιώσετε καλά!

Τα μεγάλα όχι: Πριν κλείσουμε, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως στο θέμα περιποίηση υπάρχουν κάποια κομμάτια που καλό θα ήταν να αποφεύγετε. Πείτε, λοιπόν, όχι στα πολύ ζεστά μπάνια, το καυτό τζακούζι, την σάουνα κι το χαμάμ.

 

Ινστιτούτα για προγεννητικό μασάζ στην Ελλάδα:

Ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε 3 ελληνικά ινστιτούτα που ασχολούνται με το προγεννητικό μασάζ: