Φάγατε το αυγό σας;

Φάγατε το αυγό σας;

Η πρόσληψη χολίνης θωρακίζει το έμβρυο απέναντι σε ασθένειες, σύμφωνα με έρευνα

Αν δεν σας αρέσουν τα αυγά, αναζητήστε κάποιον τρόπο για να τα εντάξετε ως συστατικό στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης. Γιατί; Διότι σύμφωνα με μια νέα έρευνα η κατανάλωση τους κατά την κύηση μειώνει την πιθανότητα να έχει το βρέφος υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα υγείας διανοητικής φύσης στην ενήλικη ζωή του.

Για τις εκλεκτικές στο φαγητό μέλλουσες μαμάδες, τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυγά με το άπαχο κρέας, τα φασόλια και το μπρόκολο. Το κοινό με όλες αυτές τις τροφές είναι ότι περιέχουν χολίνη, το συστατικό εκείνο που έχει τις παραπάνω ευεργετικές ιδιότητες για το έμβρυο.

Τι έδειξε η έρευνα;

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του  Cornell διερεύνησαν σε 26 έγκυες γυναίκες που διένυαν το τρίτο τρίμηνο της κύησης, τις αλλαγές που συντελέστηκαν στις χημικές ουσίες που βρίσκονται προσκολλημένες στο DNAκαι επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων. Αυτές οι χημικές ουσίες καθορίζουν αν ένα γονίδιο λειτουργεί σωστά ή αν παραμένει τελείως αδρανές. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και σε κάθε ομάδα δόθηκε μια ποσότητα χολίνης μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων. Όσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα χολίνης τόσο περισσότερες χημικές ουσίες προστέθηκαν στο DNA των γυναικών, μεταβάλλοντας με τη σειρά τους τη λειτουργία των γονιδίων που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των ορμονών στον οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα λόγω της χολίνης μεταβλήθηκε η δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία συνδέεται με το άγχος και τις διαταραχές του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της συγκεκριμένες ορμόνης στο αίμα των μωρών να είναι κατά 33% μειωμένα.

Παράλληλα οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι μητέρες που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη, καταστάσεις που αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης, θα μπορούσαν ίσως να επωφεληθούν από τη λήψη χολίνης. Υποστηρίζουν δε ότι στο μέλλον η χολίνη θα χορηγείται με τον ίδιο τρόπο που σήμερα χορηγείται το φολικό οξύ.

SOS Tip: Τα αυγά θα πρέπει να καταναλώνονται πολύ καλά μαγειρεμένα και ποτέ ωμά ή μελάτα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος σαλμονέλωσης. Δείτε κι άλλους τρόπους προστασίας εδώ.

Δείτε ακόμα περισσότερα για την αξία των αυγών στην εγκυμοσύνη στο άρθρο μας "Πείτε ναι στα αυγά!"