Πρέπει να κόψω το αλάτι;

Πρέπει να κόψω το αλάτι;

Χρειάζεται να κόψετε το αλάτι για να αποφύγετε το οίδημα στους αστραγάλους κατά την περίοδο της κύησης;

Παρόλο που είναι ενοχλητικό και αντιαισθητικό το οίδημα στους αστραγάλους αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο την περίοδο της κύησης λόγω της αύξησης των υγρών στο σώμα στις 35 εβδομάδες της κύησης. Συνήθως το οίδημα είναι πιο έντονο το απόγευμα, όταν κάνει ζέστη ή μετά από μεγάλο διάστημα σε όρθια ή καθιστή θέση. Αν και το αλάτι έχει συνδεθεί με την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο γενικότερα, φαίνεται πως η ενδεδειγμένη λύση δεν είναι η απομάκρυνσή του εντελώς από τη διατροφή και ας δούμε γιατί.  

Ναι στο αλάτι, αλλά με μέτρο.Ίσως η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό είναι να κόψετε το αλάτι, μιας και ποτέ δεν έχετε ακούσει κανένα γιατρό να λέει «συμπεριέλαβε αλάτι στη διατροφή σου» και αφού θεωρείτε ότι αυτό ευθύνεται για την κατακράτηση υγρών. Όμως το ιωδιούχο αλάτι είναι ένα απαραίτητο συστατικό στη διατροφή μιας εγκύου ή μιας θηλάζουσας μητέρας καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο η σε μεγάλο βαθμό όσο και η μικρή έλλειψή του έχει επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Μάλιστα σε πρόσφατη δημοσίευση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων ιωδιούχου άλατος αν μια έγκυος παρουσιάζει έλλειψη και επισημαίνεται η σημασία της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και ψαριών που είναι πηγές ιωδίου. Επιπλέον η κατανάλωση αλατιού με μέτρο βοηθάει τον οργανισμό στην καλύτερη μεταφορά των υγρών. Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι θα τρώτε το φαγητό σας αλμυρό ή θα επιλέγετε επεξεργασμένες τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι! Η κατανάλωση αλατιού πρέπει να γίνεται με μέτρο ώστε να εξασφαλίσετε ότι θα επωφεληθείτε από αυτό και όχι ότι θα κάνει κακό στην υγεία σας.    

Λύσεις που βοηθούν

Εκτός από τη διατροφή φροντίστε να ακολουθήσετε τις παρακάτω τακτικές για να μειώσετε το οίδημα.

Σηκώστε τα πόδια ψηλά. Όποτε βρείτε την ευκαιρία σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και δοκιμάστε να κοιμάστε στο πλάι από την αριστερή πλευρά για να περιορίζεται η πίεση στις φλέβες.

Κολύμπι ή περπάτημα.Η καλύτερη άσκηση είναι μερικές βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε δοκιμάστε μια οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης (που συνίσταται σε εγκύους), ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρό περίπατο ή απλά να σηκωθείτε για λίγο από όπου κάθεστε και να περπατήσετε μέσα στο σπίτι. 

Πίνετε πολλά υγρά. Όσο περισσότερο νερό και υγρά πίνετε τόσο περισσότερο υγρό αποβάλλεται από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως θα επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα, αλλά σκεφτείτε το ως μια ευκαιρία για σύντομες μετακινήσεις.  

Επιλέξτε τα σωστά παπούτσια.Τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας σωστά; Πρώτα από όλα να μην έχουν λουριά (που κόβουν την κυκλοφορία καθώς πιέζουν τα σημεία που είναι πρησμένα), να είναι άνετα στο πόδι (να μην είναι σφιχτά) και να "αναπνέουν". Αν τα παπούτσια σας σας στενεύουν αγοράστε ένα καινούργιο ζευγάρι αλλά δοκιμάστε τα στο κατάστημα αργά το απόγευμα όταν τα πόδια σας θα έχουν πρηστεί.