Βάλτε τη βιταμίνη D στο πιάτο σας!

Βάλτε τη βιταμίνη D στο πιάτο σας!

Ποιες είναι οι τροφές που θα φέρουν τη βιταμίνη D στο πιάτο σας

Θα γνωρίζετε ασφαλώς πως το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών. Εξίσου σημαντικό ρόλο, όμως, παίζει και η βιταμίνη D, καθώς βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει και να συγκρατήσει το ασβέστιο, όπως και άλλα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το έμβρυο για να αναπτυχθεί. Ο οργανισμός προσλαμβάνει βιταμίνη από την διατροφή αλλά για να την μετατρέψει σε ενεργή μορφή είναι απαραίτητη η έκθεση  στον ήλιο για 15 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα (πάντα με αντηλιακή προστασία).

Η βιταμίνη D στο πιάτο σας

Η έλλειψη βιταμίνης D στις μητέρες έχει συνδεθεί με ραχίτιδα στα παιδιά, τερηδόνα, ενώ σε ακρέες περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση, σύμφωνα με τους μελετητές, να προκληθούν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης τύπου 1. Η έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο συχνή στις έγκυες γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος δεδομένου ότι αυτές παράγουν λιγότερη βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο συγκριτικά με τις γυναίκες με ανοιχτό χρώμα δέρματος.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Καταρχάς να φροντίσουμε να προσλαμβάνουμε αρκετή ποσότητα βιταμίνης D μέσω της διατροφής και, κατόπιν, να φροντίσουμε να την μεταβολίζουμε με την εκθεσή μας στον ήλιο. Εάν, παρόλαυτα, τα επίπεδα της βιταμίνης δεν είναι ικανοποιητικά τότε ο γιατρός συνατγογραφεί σκεύασμα βιταμίνης D για αναπλήρωση.

Βιταμίνη D θα βρείτε στις παρακάτω πηγές:

 

Λιπαρά ψάρια. Πλούσια σε βιταμίνη D αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα, που αποτελούν «τροφή» για τον εγκέφαλο του εμβρύου, είναι η πέστροφα, ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα,  προϊόντα ζωϊκής προέλευσης, όπως το βοδινό και το μοσχάρι,  δημητριακά και οι χυμοί ενισχυμένοι με βιταμίνη D. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν κανονικά βιταμίνη D, το ίδιο και ο χυμός πορτοκάλι. Ωστόσο στην αγορά θα βρείτε προϊόντα ενισχυμένα με βιταμίνη D, όπως γάλα, γιαούρτι, γάλα αμυγδάλου, σόγιας και καρύδας, χυμούς πορτοκαλιού και δημητριακά. Ειδικά για τα τελευταία αναζητήστε τα συστατικά τους στην ετικέτα της συσκευασίας για να αποφύγετε τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αυγά. Το αυγό αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης D, η οποία κρύβεται στον κρόκο του, αλλά παράλληλα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χολίνη, η οποία θωρακίζει την υγεία του εμβρύου. Επομένως φροντίστε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, αλλά όχι μελάτο για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα.

Μανιτάρια. Για τους λάτρεις των μανιταριών, υπάρχει ακόμα ένας λόγος να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Και αυτό γιατί ορισμένες ποικιλίες μανιταριών περιέχουν μια αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμίνης D, όπως η κανθαρέλλα (γνωστό και ως chanterelle) και ημορχέλα(ή αλλιώςmorel με κωνικό και κούφιο καπέλο). 

Διαβάστε ακόμα: "Υγιή μωρά με βιταμίνη D"