Το μέγεθος της κοιλιάς

Το μέγεθος της κοιλιάς

Γιατί η κοιλιά σας τείνει να φαίνεται μικρότερη ή μεγαλύτερη;

Το πιο συχνά σχόλιο που ακούτε στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας είναι πόσο μικρή ή αντίστοιχα πόσο μεγάλη είναι η κοιλιά σας; Ανησυχείτε ότι θα γεννήσετε ένα πολύ μικρό μωρό ή πρέπει να εξηγείτε σε όλους ότι δεν κυοφορείτε δίδυμα; Φυσικά το μέγεθος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν διανύετε μια υγιή εγκυμοσύνη. Σε γενικές γραμμές (γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική) υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους φαίνεστε λιγότερο ή περισσότερο έγκυος!

Μικρή κοιλιά

Πρώτη φορά έγκυος. Συνήθως στην πρώτη εγκυμοσύνη οι κοιλιακοί μυς είναι πιο σφιχτοί, κρατώντας το μωρό πιο ψηλά, δίνοντας την εντύπωση ότι η κοιλιά είναι πιο μικρή. Επίσης μικρή κοιλίτσα φαίνεται να έχει μια γυναίκα που είναι πολύ γυμνασμένη.

Η θέση του μωρού. Το μωρό κινείται μέσα στη μήτρα αλλάζοντας θέσεις. Η θέση που παίρνει μπορεί να κάνει το μέγεθος της κοιλιάς να φαίνεται άλλοτε πιο μικρό ή πιο μεγάλο.

Ύψος. Οι γυναίκες που είναι ψηλές και έχουν μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους γοφούς και τα πλευρά τους, έχουν αρκετό χώρο, αφήνοντας περιθώριο στο έμβρυο να μεγαλώσει χωρίς η μήτρα να αυξάνεται με κατεύθυνση προς τα έξω.

Πίεση του εντέρου προς τα πάνω ή προς τα πίσω. Η μήτρα καθώς μεγαλώνει ασκεί πίεση στο έντερο προς τα πάνω ή προς τα πίσω για αυτό και άλλες φορές μια έγκυος μοιάζει σαν να έχει φουσκώσει ολόκληρη ή απλά να έχει μόνο κοιλιά.

Μεγάλη κοιλιά

Αν μια γυναίκα δεν έχει διαβήτη κύησης ή το μωρό δεν έχει περίεργη θέση, το έμβρυο αναπτύσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το σωστό μέγεθος για τη λεκάνη της, ώστε να ακολουθήσει φυσιολογικός τοκετός. Γιατί όμως η κοιλιά σας τείνει να φαίνεται μεγαλύτερη; 

Δεύτερη εγκυμοσύνη. Καθώς οι κοιλιακοί μύες είναι πιο ελαστικοί λόγω της πρώτης εγκυμοσύνης, στις επόμενες εγκυμοσύνες οι κοιλιά τείνει να φαίνεται πιο γρήγορα, να είναι μεγαλύτερη και πιο «πεταχτή».   

Η θέση του μωρού. Η εναλλαγή της θέσης του μωρού μπορεί να κάνει την κοιλιά σας να φαίνεται μικρότερη ή μεγαλύτερη ανά περιόδους.

Ύψος. Στις γυναίκες που έχουν χαμηλότερο ύψος και μικρότερη απόσταση ανάμεσα στους γοφούς και στα πλευρά, ο χώρος περιορίζεται για να μεγαλώσει το έμβρυο προς τα πάνω, επομένως η κοιλιά τείνει να πετάγεται προς τα έξω, δείχνοντας μεγαλύτερη.

Μετακίνηση του εντέρου στο πλάι.Αντί η μήτρα να μετακινεί το έντερο προς τα πάνω και προς τα πίσω, το μετακινεί περισσότερο προς τα πλάγια γύρω από τη μήτρα, κάνοντας την κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο στρογγυλή. Αυτό σημαίνει πως δεν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα μιας και δεν ασκείται μεγάλη πίεση στο έντερο.