Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να βλάψουν το έμβρυο;

Πότε η ομορφιά μπορεί να βλάψει το μωρό;

8 συμβουλές για να δείχνετε όμορφη χωρίς εκθέτετε το έμβρυο σε κινδύνους

Ας το παραδεχτούμε: είστε κοκέτα και καμία εγκυμοσύνη –εύκολη ή δύσκολη- δεν πρόκειται να σας σταματήσει από το να κανακεύετε τον εαυτό σας. Σας αρέσει να ντύνεστε, να βάφεστε, να φτιάχνετε τα νύχια και τα μαλλιά σας και να είστε κάθε μέρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Μήπως, όμως, μερικά από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε δεν κάνουν καλό στο μωρό σας;

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Healthy Child Healthy World δημοσίευσε το παρακάτω infografic για να ενημερώσει τις εγκύους για τους κινδύνους των προϊόντων καλλωπισμού.

infografic-healthy kid healthy world-swsto megethos

Σύμφωνα με αυτό:

  • 168 μοναδικά χημικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πιθανόν αναπαραγωγικών και αναπτυξιακών τοξινών που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, βρέθηκαν σε 12 γυναικεία προϊόντα προσωπικής φροντίδας που χρησιμοποιούνται καθημερινά.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρύνει περισσότερα από 1.000 συστατικά από τα προϊόντα κοσμετολογίας, ενώ η Αμερική έχει απαγορεύσει μόλις 8.
  • Το 1/3 του συνόλου των κοσμετολογικών προϊόντων περιέχει πιθανά καρκινογόνα.
  • Μόνο το 11% των περίπου 10.000 συστατικών για προϊόντα προσωπικής υγιεινής που χρησιμοποιούνται από Αμερικανούς κατασκευαστές έχει ελεγχθεί για την ασφάλειά του.
  • Περισσότερα από 287 τοξικά χημικά έχουν βρεθεί στο ομφάλιο αίμα.

Τι να κάνετε;

Για να προστατεύσετε την υγεία του εμβρύου αλλά και την δική σας ακολουθήστε μερικά απλά βήματα για μια ασφαλέστερη εγκυμοσύνη.

Ελέγξτε το κραγιόν σας. Σύμφωνα με έρευνα, πάνω από το 60% των επώνυμων κραγιόν περιέχει ανιχνεύσιμα επίπεδα μολύβδου. Εάν τρώτε ή πίνετε φορώντας κραγιόν, πιθανότατα καταπίνετε μόλυβδο. Επιλέξτε προσεκτικά ή αποφύγετε το κραγιον.

Η δική μας συμβουλή! Για να διαπιστώσετε εάν το κραγιόν σας περιέχει μόυβδο, βάλτε μια μικρή ποσότητα στο χέρι σας και τρίψτε το χρώμα με ένα χρυσό δαχτυλίδι. Εάν το χρώμα μαυρίσει, τότε έχει έρθει η ώρα να το αποχωριστείτε για πάντα!

Αναβαθμίστε το σαμπουάν σας. Τα σαμπουαν συχνά περιέχουν συστατικά όπως DMDM και υδαντοΐνη (hydantoin) που αντιδρούν με το νερό παράγοντας τοξική φορμαλδεΰδη,  διαιθυλαμίνη(diethylamine, DEA) και τριαιθυλαμίνη (triethalolamine, ΤΕΑ), τα οποία μπορεί να παράγουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες. Φροντίστε να τσεκάρετε πόλυ καλά τις ταμπέλες των προϊόντων που αγοράζετε.

Ψάξτε για μόλυβδο. Μόλυβδος έχει βρεθεί σε πληθώρα προϊόντων πέρα από το κραγιόν. Μπορεί να κρύβεται σε 650 προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, όπως make up, βερνίκια νυχιών και λευκαντικές οδοντόπαστες. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο μόλυβδος έχει συνδεθεί με αποβολές, γυναικεία και ανδρική υπογονιμότητα και καθυστερήσεις στην έναρξη της εφηβείας για τα κορίτσια, αναζητήστε προϊόντα που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν περιέχουν μόλυβδο.

Μην κάνετε μανικούρ-πεντικιούρ (χωρίς να ερευνήσετε). Τα βερνίκια νυχιών περιέχουν ένα συνονθύλευμα χημικών που συλλογικά μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οργανικές και νευρολογικές βλάβες, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο. Αποφύγετέ τα ή αναζητήστε οργανικά βερνίκια νυχιών.

Η δική μας συμβουλή! Μια επίσκεψη σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής μπορεί πραγματικά να σας φτιάξει την διάθεση. Μην αποφεύγετε, εφόσον το επιθυμείτε, ένα καλό μανικιούρ ή πεντικιούρ. Απλώς πάρτε μαζί σας το δικό σας οργανικό βερνίκι νυχιών και ζητήστε να χρησιμοποιήσουν αυτό.

Αποφύγετε τα αρώματα. Τα συνηθισμένα αρώματα μπορεί να περιέχουν περισσότερες από 100 χημικές ενώσεις και συχνά περιέχουν φθαλικές ενώσεις που διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα. Κι επειδή οι αληθινές φόρμουλες προστατεύονται ως εμπορικά μυστικά, καλύτερα προτιμήστε να αρωματιστείτε με κάποιο αιθέριο έλαιο.

Αποφύγετε τα parabens.To 75 με 90% των κοσμετολιγικών προϊόντων περιέχει συντηρητικά γνωστά με τον γενικό όρο parabens, τα οποία έχουν συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, υπογονιμότητα και διαταραχές του ενδοκρινολογικού συστήματος. Αναζητήστε την ένδειξη «paraben-free».

Πείτε «όχι» στα αντιβακτηριδιακά προϊόντα. Από την οδοντόκρεμα μέχρι το σαπούνι των χεριών, τα πάντα μοιάζουν να περιέχουν αντιβακτηριδιακούς παράγοντες. Ο πιο κοινός, η τρικλοσάνη, έχει εντοπισθεί στο 75% των Αμερικανών. Αυτή έχει συνδεθεί με ενδοκτινολογικές διαταραχές, εμβρυϊκές βλάβες του νευρικού συστήματος, χαμηλό βάρος γέννησης και αναπαραγωγικές ανωμαλίες. Προτιμήστε απλό σαπούνι και νερό!

Μην βάφετε τα μαλλιά σας! Τα συστατικά που περιέχουν οι βαφές μαλλιών έχουν συνδεθεί με λέμφωμα Non Hodgkin, λευχαιμία, καθώς και καρκίνο του μαστού και της ουροδόχου κύστης. Περιμένετε να γεννήσετε πριν βάψετε ξανά τα μαλλιά σας!