Μυϊκές κράμπες στα πόδια

Κράμπες στα πόδια

Αφήστε να μαντέψω: Πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης και ταλαιπωρήστε από συχνές κράμπες στα πόδια; Ξέρουμε την αιτία, έχουμε την λύση!

Οι μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια του 2ου και, κυρίως, του 3ου τριμήνου είναι πολύ συχνές στις μέλλουσες μανούλες. Και παρότι οι λόγοι του επώδυνου συμπτώματος είναι πάρα πολλοί, φαίνεται πως η συνηθέστερη αιτία του «κακού» είναι:

  • Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό της εγκύου, λόγω της απορρόφησής του από το έμβρυο. Εμπλουτίστε την διατροφή σας με ασβέστιο, πίνοντας γάλα και τρώγοντας γιαούρτια. Ωστόσο, να θυμάστε: καμιά αλλαγή στην διατροφή δεν θα πρέπει να γίνεται, χωρίς την προηγούμενη άδεια του γιατρού σας, αφού είναι πιθανό η εγκυμοσύνη σας να έχει κάτι ξεχωριστό που να απαιτεί ειδική μεταχείριση.
  • Απουσία κι άλλων βιταμινών, όπως μαγνήσιο, κάλλιο κτλ. Την ανεπάρκειά του μπορεί να διαγνώσει ο γιατρός σας, ο οποίος και θα σας συμβουλέψει για τους τρόπους επανάκτησης των πολύτιμων βιταμινών.
  • Ελλιπής άσκηση: Οι μύες του σώματός δίχως άσκηση «σκουριάζουν». Η γυμναστική (η ελαφριά, εκείνη που σας επιτρέπει να κάνετε κατά την άσκησή της μια χαλαρή κοινωνική συζήτηση) διατηρεί τους μύες εύκαμπτους και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη.
  • Το περιττό βάρος, η στάση του σώματος (που γέρνει προς τα πίσω), αλλά και ο τρόπος που ξαπλώνετε είναι μερικοί ακόμα λόγοι που παθαίνετε κράμπες. Ειδικά όσον αφορά στον τρόπο που ξαπλώνετε, καλό είναι να γνωρίζετε πως όταν βρίσκεστε ξαπλωμένη ανάσκελα επιβραδύνεται η κυκλοφορία στα κάτω άκρα. Επιλέξτε να αναπαύεστε στο πλάι ή προσπαθήστε να κρατάτε τα πόδια σας τεντωμένα.
  • Τέλος, κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να αισθανθείτε σουβλιές στα πόδια, επειδή το κεφάλι του μωρού μπορεί να πιέζει τα νεύρα της λεκάνης, που διασχίζουν το πίσω μέρος του ποδιού.

Ευτυχώς, ό,τι κι αν συμβαίνει όλα αυτά τα… επώδυνα θα σταματήσουν αμέσως μόλις γεννήσετε. Μέχρι τότε, δείτε πως θα ανακουφιστείτε:

  • Το καλύτερο «φάρμακο» είναι το μασάζ. Πιάστε με τα χέρια το πονεμένο σας πόδι και λυγίστε το προς τα επάνω, για να τεντωθεί ο μυς της κνήμης. Εν συνεχεία, τρίψτε με τα χέρια σας τον εν λόγω μυ. Εάν η κράμπα επιμένει, τοποθετήστε πάνω της μία ζεστή κομπρέσα ή θερμοφόρα.
  • Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατήσετε. Ξέρω πως , ίσως, ο πόνος να μην σας αφήνει, αλλά το βάδισμα θα διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που θα διώξει τον πόνο.
  • Επίσης, μπορείτε να τραβήξετε τον μυ ως εξής: Κρατήστε το πόδι σε ευθεία στάση με την φτέρνα να ακουμπά κάτω. Στην συνέχεια σηκώστε τα δάχτυλα των ποδιών προς τα πάνω, δηλαδή κάνοντας το γνωστό «τσαρούχι»!
  • Τέλος, για τις σουβλιές βοηθητική είναι η αλλαγή στάσης ή, σε περίπτωση που μπορείτε, το να ξαπλώσετε σε ύπτια θέση φέρνοντας τα γόνατα προς το στήθος για μερικά λεπτά.