Τα Συχνότερα Δερματικά «Προβλήματα» της Εγκυμοσύνης

Τα Συχνότερα Δερματικά «Προβλήματα» της Εγκυμοσύνης

Τι αλλαγές ενδέχεται να βιώσει το δέρμα σας κατά την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι περίοδος ευτυχίας και μια ξεχωριστή εμπειρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λείπουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Σε αυτά ανήκουν ορισμένες αλλαγές στο δέρμα αλλά και δερματικές παθήσεις. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε τις συχνότερες από αυτές και τρόπους για να τις θεραπεύσετε ή να τις απαλύνετε. 

Ακμή. Μπορεί να πιστεύατε ότι θα ξεμπερδεύατε με την ακμή στα 17 αλλά η εγκυμοσύνη ενδεχομένως να σας επιφυλάξει εκπλήξεις. Οι αλλαγές στο επίπεδο των οιστρογόνων, έχουν ως αποτέλεσμα την έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας λιπαρότητας από τη φυσιολογική με αποτέλεσμα να φράζουν οι πόροι, να παράγονται βακτήρια και να δημιουργούνται σπυράκια. Αναζητήστε ένα υγρό καθαρισμού για το πρόσωπο που να μην περιέχει περισσότερο από 2 με 5% υπεροξείδιο του βενζολίου (benzyl peroxide) και αποφύγετε όσα έχουν σαλικυλικό οξύ, καθώς έχει συνδεθεί με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αποφύγετε επίσης το peeling μέχρι τον τοκετό, καθώς οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση μετά την θεραπεία.

Ακροχορδώνες. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών ενδέχεται να προκαλέσουν μικρά καλοήθη θηλώματα στο δέρμα σας, σαν κρεατοελιές, ή να αυξήσουν τα ήδη υπάρχοντα, ειδικά στα σημεία που υπάρχει τριβή με κάποιο ύφασμα, όπως λόγου χάρη στις τιράντες του στηθόδεσμου. Οι λεγόμενες ακροχορδώνες θα εξαφανιστούν μετά τον τοκετό μόνες τους, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να τις αφαιρέσετε αν σας φαίνονται υπερβολικά αντιαισθητικές.

Πανάδες. Πρόκειται για μια δερματική αλλαγή η οποία ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά μια μέλλουσα μαμά καθώς κάνει την εμφάνισή της στο πρόσωπο χωρίς να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Οι πανάδες δημιουργούνται από την αυξημένη κατά τόπους συγκέντρωση μελανίνης, η οποία επίσης ευθύνεται για τη μέλανα γραμμή (lineanigra) που διατρέχει κάθετα την κοιλιακή χώρα. Η καλύτερη φροντίδα για τις πανάδες είναι να αποφεύγετε τον ήλιο, να εφαρμόζετε αντηλιακό γαλάκτωμα υψηλής προστασίας και να αποφύγετε προϊόντα που έχουν ως βάση τη σόγια, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.  

Υπερμελάγχρωση στις ελιές και τις φακίδες. Οι ελιές και οι φακίδες ενδέχεται να αποκτήσουν ένα πιο σκούρο χρώμα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εξαιτίας της αύξησης της προγεστερόνης. Ωστόσο ακόμα και εκτός εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να παρατηρούμε τις κρεατοελιές για να εντοπίσουμε αν έχουν γίνει ασύμμετρες, αν η περιφέρεια παρουσιάσει ανωμαλίες, αν αλλάζει το χρώμα, αν έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών ή αν αυξάνεται η διάμετρος τους. Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας.

Ατοπική δερματίτιδα. Το γνωστό σε όλους έκζεμα εμφανίζεται στο 1/3 με ½ των γυναικών που κυοφορούν, ενώ οι εγκυμονούσες που έχουν ιστορικό αλλεργίας ή άσθμα έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Το πιθανότερο είναι η ατοπική δερματίτιδα να παρέμενε ανενεργή για χρόνια και να εκδηλώνεται εξαιτίας των αλλαγών της εγκυμοσύνης. Παρότι στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή, καλό είναι να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας προτείνει μία κατάλληλη. Τέλος, πολύ βοηθητικό θα ήταν να αγοράσετε έναν ιονιστή για να φιλτράρει τον αέρα, εμποδίζοντας τα αλλεργιογόνα.  

Πολύμορφο εξάνθημα κύησης. Είναι φλεγμονώδης δερματοπάθεια και απαντάται μόνο κατά την εγκυμοσύνη και συνήθως στην πρώτη κύηση ή σε δίδυμη κύηση, καθώς είναι πιθανό να σχετίζεται με την απότομη αύξηση βάρους. Η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει εφαρμογή τοπικών κορτικοστεροειδών και αντιισταμινικών.

Ραγάδες. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αποκτά ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο εάν θα αποκτήσετε και εσείς μεγάλο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και η φροντίδα που παρέχετε στο δέρμα σας (διαβάστε τρόπους να τις προλάβετε εδώ). Μετά τον τοκετό το χρώμα τους ενδέχεται να ξεθωριάσει, ενώ η διαδικασία επιταχύνεται με την εφαρμογή ειδικής κρέμας. Εάν η ύπαρξη των ραγάδων σας φαίνεται αντιαισθητική, υπάρχει και η λύση του laser για τις κάνετε λιγότερο εμφανείς. Διαβάστε προτεινόμενες θεραπείες στο άρθρο «Μάχη με τις ραγάδες».

Ξηρό-κνησμώδες δέρμα στην κοιλιά. Φροντίστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας συχνά, να φοράτε φαρδιά ρούχα, να αποφεύγετε τα ντους με καυτό νερό και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα, αν χρειάζεται. 

Κιρσοί.Για τους κιρσούς της εγκυμοσύνης ευθύνονται οι μηχανικές και ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Πιο συγκεκριμένα, τα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών δέχονται πίεση από τον επιπλέον λόγω εγκυμοσύνης όγκο αίματος, ενώ «εργάζονται» δύο φορές πιο σκληρά για να υπερνικήσουν την βαρύτητα. Και σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, η μήτρα, καθώς μεγαλώνει και καθώς δεν διαθέτει σημαντικά στοιχεία στήριξης, πιέζει όλο και περισσότερο τα λοιπά ενδοκοιλιακά όργανα κάνοντας την κυκλοφορία του αίματος ακόμα δυσκολότερη. Τέλος, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, θέλοντας να προετοιμάσουν το κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου για να χειριστεί την αύξηση του ενδαγγειακού όγκου, «χαλαρώνουν» τα αγγεία και κάνουν τις φλέβες περισσότερο διατατές και ευένδοτες.Φυσικά, όπως πάντα, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, το ίδιο όμως και η δική σας προνοητικότητα (δείτε τρόπους πρόληψης εδώ).

Extra tip

Λαμπερή επιδερμίδα. Μπορεί όλες οι παραπάνω δερματικές παθήσεις να είναι αρκετές ενοχλητικές, αλλά υπάρχει και μια θετική αλλαγή: το λαμπερό δέρμα. Βέβαια η λάμψη της επιδερμίδας σας δεν οφείλεται τόσο στη χαρά σας που είστε έγκυος, αλλά περισσότερο στο γεγονός ότι η ροή του αίματος αυξάνεται, κάνοντας πιο ευδιάκριτες τις φλέβες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.