Ιώδιο: «τρέφει» τον εγκέφαλο του βρέφους

Ιώδιο: «τρέφει» τον εγκέφαλο του βρέφους

Μελέτη συνδέει την μειωμένη πρόσληψη ιωδίου στην εγκυμοσύνη με τις χαμηλές νοητικές επιδόσεις του παιδιού

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επειδή οι θυρεοειδικές ορμόνες της μητέρας περνούν και στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, οι απαιτήσεις σε ιώδιο αυξάνονται. Οι εν λόγω ορμόνες είναι πολύ σημαντικές για τη νοητική και νευρολογική λειτουργία του μωρού. Το παραπάνω διαπιστώθηκε και έπειτα από μελέτη ομάδας ερευνητών των βρετανικών Πανεπιστημίων Bristol και Surrey.

Οι μελετητές μέτρησαν τη συγκέντρωση ιωδίου 1040 εγκύων γυναικών από δείγματα ούρων που υπήρχαν συγκεντρωμένα κατά το διάστημα του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους. Τα στοιχεία έλαβαν από την AvonLongitudinalStudyofParentsandChildren (ALSPAC), έναν οργανισμό που ηγείται ενός project υγείας, στο οποίο λαμβάνουν μέρος γυναίκες από τη δεκαετία του ’90.

Οι ερευνητές εξέτασαν παράλληλα τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών τους στην ηλικία των 8 και τις μαθησιακές ικανότητες στην ηλικία των 9. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσο λιγότερη ήταν η συγκέντρωση του ιωδίου στον οργανισμό της μητέρας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το παιδί να παρουσιάσει μειωμένες νοητικές επιδόσεις (πρόβλημα λεκτικής ικανότητας και μαθησιακές δυσκολίες).  

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες. Εκείνες που είχαν συγκέντρωση ιωδίου λιγότερο από 150μg/g, δηλαδή είχαν έλλειψη ιωδίου και εκείνες που είχαν ίσο ή μεγαλύτερο από 150 μg/g. Πάνω από τα 2/3 των γυναικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν έλλειψη ιωδίου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πρόσληψη ιωδίου από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Πηγές πλούσιες σε ιώδιο τα ψάρια (προσοχή στα μεγάλα σε μέγεθος ψάρια που είναι ύποπτα για βαρέα μέταλλα), το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Να θυμάστε!

Ο γυναικολόγος σας (ή ο ενδοκρινολόγος σας) είναι το πλέον κατάλληλο άτομο για να σας κατευθύνει σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος διατροφής με ιώδιο, αφού πρώτα σας προτείνει να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις. Κάνουμε λοιπόν όλες τις εξετάσεις που μας προτείνει ο γυναικολόγος μας και δεν αμελούμε να παίρνουμε τα συμπληρώματα διατροφής που μας προτείνει.

Μάθετε και αυτό!

Προηγούμενη μελέτη του ALSPAC είχε δείξει ότι η μειωμένη κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετιζόταν με μειωμένη νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Οι ερευνητές θεωρούσαν πως αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης του λιπαρού οξέος ω-3, το οποίο περιέχεται στα ψάρια. Όμως η τελευταία έρευνα δείχνει ότι οι επιπτώσεις στη νοητική ανάπτυξη του βρέφους έχουν να κάνουν περισσότερο με την έλλειψη ιωδίου.