Κάνει καλό στον εγκέφαλο η εγκυμοσύνη;

Κάνει καλό στον εγκέφαλο η εγκυμοσύνη;

Οι επιστήμονες διατείνονται ότι η κύηση φέρνει ευεργετικές αλλαγές στην μνήμη σας

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν αλλάζουν μόνο το σώμα σας αλλά και τον εγκέφαλό σας! Πιθανόν να το έχετε διαπιστώσει και η ίδια όταν όσο είστε έγκυος νιώθετε σαν να έχετε χάσει το μυαλό σας ξεχνώντας πράγματα ή έχοντας διαρκώς μια αίσθηση ότι έχει ξεχάσει κάτι. Η αλλαγή επιφυλάσσει εκπλήξεις μιας και σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia της Μ. Βρετανίας, οι επιδράσεις της πιθανόν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια!

  • Η περιστασιακή απώλεια μνήμης οφείλεται κατά ένα μέρος στην έλλειψη ύπνου και τις αυξημένες ανάγκες του σώματος, αν και τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο καταιγισμός των ορμονών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο εγκέφαλος συρρικνώνεται κατά 8% εξαιτίας των ορμονών και επιστρέφει στο κανονικό μέγεθος 6 μήνες μετά τον τοκετό αν και πολλές νέες μαμάδες συνεχίζουν να βιώνουν αυτή την ιδιόμορφη «θολούρα» στο μυαλό πολύ περισσότερο. Και όσο περισσότερα είναι τα παιδιά τόσο εντονότερο είναι το αίσθημα ότι «κάτι έχω ξεχάσει».
  • Όμως τελικά όλη αυτή η διαδικασία κάνει καλό στον εγκέφαλο. Γιατί; Επειδή σύμφωνα με όσα μας λένε οι επιστήμονες, όταν τα παιδιά γίνουν πιο ανεξάρτητα (έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν και να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους), οι μαμάδες έχουν καλύτερη μνήμη από τις γυναίκες που δεν είναι μητέρες. Ο εγκέφαλος φαίνεται να έχει αυξήσει την ελαστικότητά του χάρη στις ορμόνες της κύησης, ενώ η εμπειρία της μητρότητας είναι από μόνη της ευεργετική. 
  • Οι αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο αρκετών ερευνών ώστε να γνωρίζουμε τις συνέπειες που έχουν για την υπόλοιπη ζωή μιας νέας μαμάς. Ωστόσο, υπάρχει μια σύνδεση με πιθανές διαφορετικές αντιδράσεις σε κάποια φαρμακευτική αγωγή αλλά και με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.

Διαβάστε ακόμα τα άρθρα μας «Μαμνησία!» και «Πάλι το ξέχασα! »