Συμπτώματα που ξαφνιάζουν

Έγκυος καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης που ίσως να μην περιμένατε καθώς δεν είναι και τόσο συχνά

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που σας έρχεται στο νου όταν σκέφτεστε την εγκυμοσύνη είναι αναμφίβολα οι πρωινές ναυτίες ή το πρησμένο στήθος. Κι όμως υπάρχουν συμπτώματα που αφενός δεν είναι πολύ γνωστά γιατί δεν είναι τόσο συχνά, αφετέρου κάποια σχετίζονται άμεσα με την φυσιολογία της κάθε εγκύου. Έτσι πιθανόν να βιώσετε πόνους σε σημεία που δεν περιμένατε, να υποφέρετε από πιο έντονες αλλεργίες ή απλά να μην νιώθετε κανένα απολύτως σύμπτωμα!

Ισχιαλγία. Η αίσθηση πόνου στο ισχιακό νεύρο, δηλαδή η ισχιαλγία, μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Προκαλείται από την πίεση που ασκείται στο ισχιακό νεύρο στην περιοχή της μέσης, ειδικά αν το έμβρυο προτιμά να λάβει μια ελάχιστα άνετη θέση για εσάς, ενώ ο πόνος εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια μόνο σημεία του.

Αίσθημα κόπωσης στα πόδια. Πέρα από τις κράμπες και το οίδημα στους αστραγάλους, πιθανόν να βιώσετε κόπωση στα πόδια. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων τριμήνων η διαστολή της μήτρας και η αύξηση βάρους προκαλεί δυσκολία στην κυκλοφορία του αίματος που επιστρέφει στην καρδιά. Για να ανακουφιστείτε φροντίστε να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένα τα πόδια, να περπατάτε καθημερινά με άνετα παπούτσια, να μην σταυρώνετε τα πόδια σας όταν κάθεστε και να αποφύγετε στενές κάλτσες ή παντελόνια που εμποδίζουν την κυκλοφορία.  

Έντονες αλλεργίες. Αν υποφέρετε γενικά από αλλεργίες η περίοδος της εγκυμοσύνης ενδέχεται να «φουντώσει» μερικές από αυτές. Η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης, λόγω της εγκυμοσύνης, προκαλεί μεγαλύτερη ανάπτυξη μυκήτων, οι οποίοι προδιαθέτουν τον οργανισμό σε αλλεργίες. Αλλεργία στα λουλούδιαΠαράλληλα υπάρχει πτώση του ανοσολογικού μιας εγκύου, για να μην απορριφθεί το έμβρυο. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της κύησης οι αλλεργίες ενδέχεται να είναι εντονότερες ή πιο βαριές.

Συχνοουρία. Είναι πιθανό κάθε τρεις και λίγο να θέλετε να επισκεφθείτε την τουαλέτα, τη στιγμή μάλιστα που νομίζατε ότι η κύστη σας έχει αδειάσει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η κύστη, που βρίσκεται μεταξύ της μήτρας και του εμπρόσθιου υπογαστρικού τοιχώματος, πιέζεται από τον αυξανόμενο όγκο της μήτρας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η δυνατότητα περιεκτικότητας της κύστης και η έγκυος να νιώθει σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα την ανάγκη ούρησης.

Εξάντληση. Θα έχετε σίγουρα διαβάσει και ενημερωθεί από πολλές πηγές για το αίσθημα της κούρασης που συχνά συνοδεύει την περίοδο της κύησης. Φυσικά μέχρι οι ίδιες να βιώσετε την εξάντληση στο σώμα σας. Η κόπωση αυτή, ωστόσο, δεν πρέπει να σας αποτρέπει από το να ασκήστε. Στην πραγματικότητα θα σας χαρίσει περισσότερη ενέργεια για αυτό αξίζει τον κόπο να πάρετε την απόφαση για ελαφριά άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμπι ή γιόγκα.

«Αμνησία». Δεν έχει σημασία πόσο οργανωτική ήσασταν πριν μείνετε έγκυος ή αν είχατε μνήμη ελέφαντα. Αν τώρα είστε αφηρημένη, ξεχνάτε που βάλατε τα κλειδιά σας ή πότε είναι το επόμενο ραντεβού με το γιατρό, μην ανησυχείτε. Υπεύθυνοι είναι τόσο οι ορμόνες όσο και το άγχος της μητρότητας ή η κούραση από τις αϋπνίες. Διαβάστε περισσότερα για τις διαταραχές στη μνήμη κατά την εγκυμοσύνη στο άρθρο μας «Μαμνησία!».

Κανένα σύμπτωμα. Είστε προετοιμασμένη να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες, τις κράμπες, τους πρησμένους αστραγάλους, τους πόνους στη μέση αλλά για έναν περίεργο λόγο δεν αισθάνεστε τίποτα από τα παραπάνω. Περνάτε μια εγκυμοσύνη σαν να μην είστε έγκυος! Είστε από τις τυχερές και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα θα υπήρχε μόνο αν είχατε κάποια συμπτώματα στην αρχή, τα οποία εξαφανίζονταν στη συνέχεια (ανάλογα και με την περίοδο που συνήθως εμφανίζεται το καθένα).

Θετικές εκπλήξεις. Αν αναμένετε ότι δεν θα σας αρέσει η εικόνα σας ενώ είστε έγκυος, ενδέχεται να πέσετε έξω. Ίσως ξαφνιαστείτε από το πόσο θα αγαπήσετε την στρογγυλάδα του σώματός σας, που είναι γεμάτο ζωή, ή από το πόσο θα θαυμάζετε το δέρμα και τα μαλλιά σας την περίοδο της κύησης.