Στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη

Στοματική υγιεινή στην εγκυμοσύνη

Πολύτιμες συμβουλές για υγιή δόντια και ούλα την περίοδο της κύησης

Το ποσοστό των εγκύων που αναπτύσσουν φλεγμονή στα ούλα δεν είναι διόλου αμελητέο. Οι αλλαγές στις ορμόνες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος ενδέχεται να προκαλέσουν πρήξιμο και αιμορραγία στα ούλα και να αυξήσουν την πιθανότητα συγκέντρωσης οδοντικής πλάκας, που με τη σειρά της αυξάνει το ρίσκο για ουλίτιδα. Παράλληλα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης αναπτύσσονται και τα δόντια του εμβρύου. Όλα αυτά κάνουν επιτακτική την ανάγκη της διατήρησης της στοματικής υγιεινής, της σωστής διατροφής αλλά και των συχνών επισκέψεων στον οδοντίατρο, ειδικά αν διαπιστώσετε να υπάρχει πρόβλημα ώστε να μην επεκταθεί.    

Ελέγξτε αν υπάρχουν αλλαγές στα ούλα σας. Καθώς οι ορμονολογικές αλλαγές της εγκυμοσύνης αυξάνουν το ρίσκο για ουλίτιδα, είναι σημαντικό αφενός να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο αφετέρου να προσέχετε για τυχόν αλλαγές στα ούλα, όπως αν είναι πιο ευαίσθητα, αν αιμορραγούν, αν είναι πρησμένα.

Σωστό βούρτσισμα.Για να αποφύγετε την ανάπτυξη ουλίτιδας είναι σημαντικό να διατηρείτε σε καθημερινή βάση τις συνήθειες στοματικής υγιεινής, δηλαδή να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια και να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο βουρτσάκι ή οδοντικό νήμα. Ο οδοντίατρος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη στοματική υγιεινή αλλά και για το πόσο συχνά θα χρειαστεί να τον επισκέπτεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 

Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή.Τα πρώτα δοντάκια του μωρού θα αρχίσουν να αναπτύσσονται περίπου στους τρεις μήνες εγκυμοσύνης. Στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών, όπως και των ούλων αλλά και των οστών του εμβρύου συμβάλλουν τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε από τη διατροφή σας και κυρίως αυτά που περιλαμβάνονται στα γαλακτομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι. Παρόλο που οι λιγούρες είναι συχνές κατά την εγκυμοσύνη, προσπαθήστε να αποφύγετε τα γλυκά, μιας και αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση τερηδόνας και ουλίτιδας.

Φροντίστε η δίαιτά σας να περιλαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της υγείας των δοντιών. Εκτός από το συμπλήρωμα βιταμινών που θα λάβετε, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές που είναι πηγές ασβεστίου και βιταμίνης C.

Διαβάστε ακόμα: «Τροφές για γερά δόντια»

Δώστε προσοχή στα στοματικά διαλύματα.Επειδή τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στη συχνή χρήση κάποιων στοματικών διαλυμάτων είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για το αν είναι σκόπιμο ή όχι να τα χρησιμοποιήσετε. Αν έχετε ήδη ουλίτιδα προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε μόνο εκείνο που σας συστήνει ο γιατρό σας.

Εφαρμόστε τον κανόνα των 4 λεπτών.Φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας 4 λεπτά πρωί και βράδυ, συνήθεια που θα αποτρέψει το σχηματισμό πέτρας στη βάση των ούλων, που οδηγεί σε ουλίτιδα. Ο σωστός καθαρισμός είναι πιο σημαντικός στην εγκυμοσύνη μιας και μικρότερη ποσότητα πέτρας από αυτή που συνηθίζεται ενδέχεται να δημιουργήσει νωρίτερα πρόβλημα στα ούλα.

Αποφύγετε τα αντιβιοτικά.Επειδή κάποια αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών που αναπτύσσει το έμβρυο, το καλύτερο είναι τα αποφεύγετε ή διαφορετικά, αν είναι αναγκαίο, να λάβετε μόνο αυτά που θα συστήσει ο γιατρό σας.

Χρησιμοποιήστε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα. Επειδή οι ορμόνες ευθύνονται για το πρήξιμο των ούλων, που αυξάνει τις πιθανότητες αιμορραγίας κατά το βούρτσισμα χρησιμοποιήστε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια.

Αποφύγετε τα προϊόντα και τις οδοντόκρεμες λεύκανσης των δοντιών. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν υπεροξείδιο που πιθανόν να βλάπτει το έμβρυο. Το συστατικό αυτό προκαλεί οξείδωση των δοντιών για να τα κάνει πιο λευκά, αλλά είναι πιθανό να είναι βλαβερό για τους ιστούς και τα κύτταρα του εμβρύου. Παρόλο που δεν υπάρχουν έρευνες που να πιστοποιούν κάτι τέτοιο, είναι καλύτερο να αποφεύγονται αυτά τα προϊόντα, από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη είναι κομβική περίοδος για την υγιή ανάπτυξη του.

Μην κάνετε οδοντικές θεραπείες στο πρώτο τρίμηνο. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι θεραπείες που έχουν έστω και μια πιθανότητα να επηρεάσουν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και συγκεκριμένα το κομβικό χρονικό διάστημα του πρώτου τριμήνου μέχρι τα μισά του δεύτερου. Αποφύγετε επίσης τις θεραπείες με χρήση ακτίνων Χ, εκτός αν είναι άκρως απαραίτητο που σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός θα διασφαλίσει την προστασία του εμβρύου.

Διαβάστε ακόμα: «Tips για γερά δόντια στην εγκυμοσύνη» και «Ουλίτιδα στην εγκυμοσύνη»