Σοκολάτα: προστασία από την προεκλαμψία

Σοκολάτα: προστασία από την προεκλαμψία

Η κατανάλωση σοκολάτας μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προεκλαμψίας

Για τις απανταχού λάτρεις της σοκολάτας και δη τις εγκυμονούσες τα νέα είναι ευχάριστα: η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προλάβει την εμφάνιση προεκλαμψίας κατά την κύηση, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικών ερευνών, καθώς συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πριν αρχίσετε να ενδίδετε δίχως καμία ενοχή στον σοκολατένιο πειρασμό, ωστόσο, μάθετε ότι τα παραπάνω συμπεράσματα αφορούν κυρίως τη μαύρη σοκολάτα ή σοκολάτα υγείας (70% κακάο), βασικό συστατικό της οποίας είναι η θεοβρωμίνη. Αυτή η χημική ουσία που βρίσκεται στο κακάο φαίνεται ότι λειτουργεί ως ασπίδα στην προεκλαμψία, καθώς λειτουργεί ευεργετικά στα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την σωστή κυκλοφορία του αίματος.  

Σε σχετική έρευνα, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, στην οποία έλαβαν μέρος 2.291 έγκυες γυναίκες, εξετάστηκαν τα επίπεδα της θεοβρωμίνης στο αίμα του ομφάλιου λώρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα και εκείνες των οποίων τα μωρά είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε θεοβρωμίνη είχαν και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προεκλαμψία.   

Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κατανάλωναν ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας το λιγότερο 5 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.