Διαβήτης κύησης και ηλικία

Διαβήτης κύησης και ηλικία

Η εμφάνιση του διαβήτη κύησης συνδέεται με ηλικία και βάρος

Υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του διαβήτη κύησης; Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Διεθνές Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, οι παράγοντες αυτοί υπάρχουν και σχετίζονται με την ηλικία αλλά και τον δείκτη μάζας σώματος.

Τα στοιχεία της έρευνας συγκεντρώθηκαν από δείγμα 585.291 γυναικών σε ενδιαφέρουσα στις οποίες περιλαμβάνονταν εγκυμονούσες που είχαν αναπτύξει διαβήτη κύησης (1,688) και άλλες που δεν είχαν παρουσιάσει την εν λόγω ασθένεια (172,632). Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε υποομάδες ανάλογα με την ηλικία τους και το βάρος τους. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εμφάνιση διαβήτη κύησης και της εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία και σε γυναίκες με μεγάλο δείκτη μάζας σώματος. Υπάρχουν επίσης διαφορές ανάλογα με τον τόπο γέννησης των γυναικών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτης κύησης έχουν οι γυναίκες από την Ευρώπη που είναι πάνω από 30, οι γυναίκες από την Αφρική ή την Καραϊβική που είναι πάνω από 25, οι γυναίκες από την νότια Ασία που είναι πάνω από 20 ετών.
  • Το ποσοστό εμφάνισης διαβήτη κύησης αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία που η γυναίκα που εγκυμονεί.

Μάθετε πώς μπορεί να προληφθεί ο διαβήτης κύησης στο άρθρο μας «Διαβήτης Κύησης: Μπορεί να προληφθεί;».