Ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη

Ανεμοβλογιά στην εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει όταν ενώ είστε έγκυος προσβληθείτε από ανεμοβλογιά;

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου MD, DRCOG, DFSRH, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Καλογήρου.

Ανησυχίες, ανησυχίες, ανησυχίες… Το μυαλό σας βομβαρδίζετε από αυτές και κοντεύετε να τρελαθείτε. Ειδικά εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι ή συναναστρέφεστε με μικρά παιδιά, οι προβληματισμοί σας πολλαπλασιάζονται. «Κάνει να το παίρνω αγκαλιά;», «αν με χτυπήσει στην κοιλιά;», «αν με κολλήσει γρίπη ή, ακόμα χειρότερα, ανεμοβλογιά;». Σταματήστε ένα λεπτό, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ηρεμήστε γιατί στο parentipsθα βρείτε απαντήσεις για όλους τους φόβους σας. Ας δούμε, λοιπόν, το θέμα της ανεμοβλογιάς:

Η ανεμοβλογιά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι και τόσο συχνή όσο ακούγεται. Από έρευνες εκτιμάται ότι η πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κυμαίνεται μεταξύ 0,05-0,07% του συνόλου των κυήσεων. Ωστόσο, αν μια έγκυος προσβληθεί από τον ιό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης βαριάς λοίμωξης-επειδή λόγω εγκυμοσύνης η άμυνα της γυναίκας είναι εξασθενημένη- η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο του μωρού όσο και της μητέρας, αλλά και να δημιουργήσει επιπλοκές.

Πρόληψη

Επειδή, όμως, όλα αυτά πιθανότατα σας φαίνονται τρομακτικά και σας ταράζουν ακόμα περισσότερο, σκεφτείτε πως εάν έχετε περάσει ανεμοβλογιά ή έχετε εμβολιαστεί κατά του ιού έχετε αναπτύξει ανοσία και δεν κινδυνεύετε. Επίσης, επειδή τα περισσότερα παιδιά σήμερα εμβολιάζονται είναι απίθανο να συναντήσετε κάποιο που νοσεί.

Εάν, όμως, συνεχίζετε να ανησυχείτε απλώς φροντίστε να μην συχνάζετε σε χώρους με πολλά παιδιά και αφήστε τον σύντροφό σας ή κάποιον άλλο φίλο/συγγενή να συνοδεύει το μικρό σας στο σχολείο, στους παιδότοπους και στα party. Τέλος, ειδοποιήστε την δασκάλα του σχολείου και ζητήστε την να σας ενημερώσει εάν παρουσιαστεί κρούσμα, ώστε να μην στείλετε το μικρό σας στο σχολείο για μερικές ημέρες.

Αντιμετώπιση

Εάν, παρόλα αυτά, νοσήσετε προσπαθήστε να ειδοποιήσετε και να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. Βλέπετε εκτός από τους παραπάνω κινδύνους, επειδή όπως είπαμε η άμυνα του οργανισμού σας λόγω εγκυμοσύνης είναι εξασθενημένη, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση γιατί μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές (π.χ. πνευμονία της ανεμοβλογιάς). Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει την κατάσταση, θα ζυγίσει τους κινδύνους και θα προτείνει θεραπεία ανάλογη πάντα με τα συμπτώματα, την ένταση και το τρίμηνο στο οποίο βρίσκεστε.

Σύνδρομο συγγενούς ανεμοβλογιάς

Σύνδρομο συγγενούς ανεμοβλογιάς μπορεί να εμφανιστεί στο έμβρυο αν υπάρξει λοίμωξη κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης το ποσοστό μετάδοσης στο έμβρυο μέσω του πλακούντα είναι 25 - 50%, ενώ η λοίμωξη του εμβρύου όταν αρρωστήσει η μητέρα είναι πιο συχνή στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συγκριτικά με το πρώτο.Ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφάνισής του τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης είναι 0.2%, μεταξύ της 13ης και της 20ης εβδομάδας αυξάνεται και ανέρχεται περίπου στο 2%, ενώ στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου εκτιμάται ότι αφορά στο 0.91% των εγκύων που προσβλήθηκαν από τον ιό.

 Τι μπορεί να προκαλέσει; Καθώς ο ιός μεταφέρεται μέσω του πλακούντα και επεκτείνεται κατά μήκος των αισθητήριων νεύρων είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω καταστροφή των νευρώνων, νέκρωση των νευρικών κυττάρων και προσβολή των νευρώνων, με αποτέλεσμα την ελαττωματική νεύρωση των αναπτυσσόμενων οργάνων και άκρων του εμβρύου. Αποτέλεσμα είναι δερματικές, νευρολογικές, οφθαλμολογικές, σκελετικές, γαστρεντερικές διαταραχές και διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικόνα παρακολουθείται το έμβρυο με υπερηχογραφήματα, με συχνότητα που θα σας συστήσει ο γιατρός της.

Μάθετε επίσης:

  • Ο εμβολιασμός αντενδείκνυται στη διάρκεια της κύησης ενώ αν έχετε κάνει εμβόλιο θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον ένα μήνα για να μείνετε έγκυος.
  • Πιθανόν κάποιοι γιατροί να συστήσουν την προληπτική χορήγηση της ειδικής έναντι της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα υπεράνοσης γ - σφαιρίνης (Varicella - Zoster Immune Globulin - VZIG). Ωστόσο δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δοθεί 96 ώρες μετά τη λοίμωξη.
  • Επειδή υπάρχει μικρός κίνδυνος προσβολής του εμβρύου και μικρή πιθανότητα εκδήλωσης συγγενούς λοίμωξης, η λοίμωξη της μητέρας κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης δε θα πρέπει να αποτελεί σοβαρή ένδειξη διακοπής της κύησης.
  • Η ύπαρξη σοβαρών συγγενών διαπλαστικών ανωμαλιών στο έμβρυο, όπως είναι οι υποπλασίες των άκρων και οι δυσπλασίες του κρανίου μπορεί να διαπιστωθεί κατά τον υπερηχογραφικό ανατομικό έλεγχο του εμβρύου από την 20η εβδομάδα της κύησης.
  • Επειδή η συγγενής λοίμωξης είναι σοβαρή, η έγκαιρη προγεννητική διάγνωση της εμβρυοπάθειας από ανεμοβλογιά έχει ιδιαίτερη σημασία για να διασφαλισθούν οι καταλληλότερες συνθήκες για το μωρό.