Πόνοι στην πλάτη

Πόνος στην πλάτη.

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, το οποίο, όμως, δεν χρειάζεται να το «κουβαλάτε» 9 μήνες. Μάθετε τι ευθύνεται και ξεφορτωθείτε το με 7 εύκολους τρόπους.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης είναι ο πόνος στην πλάτη ή χαμηλά κάτω από την μέση. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της προγεστερόνης, η οποία κάνει τους συνδέσμους που στηρίζουν την σπονδυλική στήλη να χαλαρώνουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι μύες και οι αρθρώσεις στο σημείο αυτό, όπως επίσης και στον γοφό και την λεκάνη, καταπονούνται και πονούν.

Η κατάσταση, δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη, αφού η συγκεκριμένη χαλαρότητα πιέζει περισσότερο τους μύες της πυέλου και των ισχύων, επηρεάζοντας την διάθεσή σας, ενώ η κλήση του σώματος προς τα πίσω, όσο η κοιλίτσα μεγαλώνει, μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τον πόνο. Ωστόσο, εσείς δεν χρειάζεται να υποστείτε κάτι τέτοιο. Γιατί; Επειδή παρακάτω θα βρείτε 7 τρόπους για να μειώσετε την ένταση του πόνου.

Ανακουφιστείτε!

  1. Συμφωνούμε πως στην εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να εγκαταλείπετε τον εαυτό σας και το «κοκετισμό» που κάθε γυναίκα λίγο πολύ κουβαλάει, αυτό που ωστόσο καλό θα ήταν να αφήσετε για λίγο πίσω είναι τα τακούνια, συγκεκριμένα τα ψηλά. Προτιμήστε τα μέτρια σε ύψος παπούτσια και περπατήστε πιο ανάλαφρα και ξεκούραστα.
  2. Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλη για ασκήσεις… άρσης βαρών, κατά συνέπεια αφήστε κάποιον άλλο να σηκώσει βαριά αντικείμενα για εσάς. Ακόμα, να θυμάστε πως κάθε φορά που χρειάζεται να σηκώσετε κάτι καλό θα ήταν να λυγίζετε τα γόνατα και να κρατάτε ίσια την πλάτη, για να μην καταπονείτε την μέση σας.
  3. Αντίθετα με τις ασκήσεις άρσης βαρών, η γυμναστική και συγκεκριμένα εκείνη που ενδυναμώνει και καθιστά ευλύγιστη την σπονδυλική στήλη, όχι απλά ενδείκνυται αλλά είναι απαραίτητη. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει κάποιες τέτοιες ασκήσεις και πείτε «αντίο» στον έντονο πόνο!
  4. Μια άλλη παράμετρος που θα πρέπει να ελέγξτε είναι το στρώμα που κοιμάστε. Εάν δεν είναι αρκετά σκληρό, με αποτέλεσμα να «βουλιάζει», ίσως πρέπει να σκεφτείτε να το αλλάξετε. Τα μαλακά στρώματα δεν βοηθούν καθόλου στα θέματα που αφορούν την μέση και της σπονδυλική στήλη.
  5. Θυμάστε την μαμά σας μικρή να σας λέει «μην κάνεις καμπούρα, ίσιωσε την πλάτη»; Ε, αυτή την συμβουλή πρέπει να την ακολουθήσετε σαν… ευαγγέλιο. Καθίστε ευθεία και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και περπατήστε καμαρωτή. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιβαρυνθεί η σπονδυλική σας στήλη.
  6. Ακόμη θα πρέπει να αναθεωρήσετε και τον τρόπο που σηκώνεστε από το κρεβάτι. Δοκιμάστε να γυρίζετε πρώτα στο πλάι, να κατεβάζετε τα πόδια στο πάτωμα, να κάθεστε και μετά να σηκώνεστε. Μικρή αλλαγή, θαυματουργό αποτέλεσμα!
  7. Τέλος, εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν «πιάνει», συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να αφεθείτε στα χέρια ενός ειδικού! Το μασάζ κάνει θαύματα: απαλλάσσει από τους πόνους, χαλαρώνει και δίνει μια αίσθηση ευεξίας μοναδική!

Δείτε συμβουλές φροντίδας αλλά και ινστιτουτα που ειδικεύονται στο προγεννητικό μασάζ εδώ.


SOS Tip: Γνωρίζετε ήδη πως καλό θα ήταν στην εγκυμοσύνη να παίρνετε κατά το δυνατόν λιγότερα φάρμακα και μόνο κατόπιν την συμβουλής του γιατρού σας. Κατά συνέπεια, αποφύγετε τα αναλγητικά. Άλλωστε, απ’ ότι αποδείξαμε υπάρχουν τρόποι να χαλαρώσετε χωρίς να πάρετε φάρμακα!