Έτοιμη για αλλαγές!

Έτοιμη για αλλαγές!

10 πράγματα που θα αλλάξουν στην καθημερινότητά σας εξαιτίας της εγκυμοσύνης σας

Αν ο κόσμος σας έχει αλλάξει, αν ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα έχει διαφοροποιηθεί, αν αισθάνεστε πολύ χαρούμενη και την άλλη στιγμή λίγο μελαγχολική, αν νιώθετε πεταλούδες στο στομάχι κάθε φορά που σκέφτεστε τους επόμενους μήνες, αν καλείστε να συνηθίσετε μερικές παράξενες αλλαγές στο σώμα σας και να αντιμετωπίσετε μερικά ενοχλητικά συμπτώματα, τότε δεν μπορεί παρά να είστε έγκυος. Και έτοιμη να αποδεχτείτε μερικές αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή σας. Σας παρουσιάζουμε 10 από αυτές!

Αλλαγή προτεραιοτήτων. Τα πάντα αλλάζουν από τη στιγμή που μαθαίνετε ότι είστε έγκυος. Η καθημερινότητά σας, τα γεύματά σας, οι συνήθειες σας, το σώμα σας. Αν είστε εθισμένη στον καφέ ή το τσιγάρο ή αν συνηθίζατε να φοράτε ψηλοτάκουνα θα δείτε πως, όσο δύσκολο κι αν σας είναι, θα προσπαθήσετε να τα αποχωριστείτε για χάρη του εμβρύου. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή προτεραιότητά σας είναι εκείνο.   

Πρωινή ναυτία. Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να μην ήταν ποτέ το καλύτερό σας αλλά με την εγκυμοσύνη αυτό πιθανόν να γίνει ακόμα χειρότερο. Μάλιστα, το αίσθημα ναυτίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σας ακολουθεί όλες τις ώρες της ημέρας. Εσείς, ωστόσο, θα μάθετε να ζείτε με αυτό, θα βρίσκετε τρόπους να το αντιμετωπίζετε και θα το αποδέχεστε ως ένα αναγκαίο κακό.

Εμμονή με την εξέλιξη του εμβρύου εβδομάδα ανά εβδομάδα. Ανατρέχετε στα βιβλία και στο internet, αναζητάτε λεπτομέρειες για το πώς αναπτύσσεται το έμβρυο ανά εβδομάδα, σερφάρετε στο διαδίκτυο για να δείτε πού οφείλονται τα συμπτώματα ή η πεσμένη σας διάθεση και, γενικότερα, έχετε πάθει σχεδόν εμμονή με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την εγκυμοσύνη σας. Φυσικά, καλή είναι η ενημέρωση και η γνώση αλλά έχετε υπόψη σας πως κάθε κύηση είναι διαφορετική και πως ο γιατρός σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας λύσει τις απορίες σας.

Ορμονικά σκαμπανεβάσματα. Το γιατί η διαφήμιση για πάνες που βλέπετε στην τηλεόραση σας κάνει να ξεσπάτε σε κλάματα μπορεί να αποτελεί μυστήριο για τους γύρω σας αλλά εσείς κατά βάθος γνωρίζετε ότι έχουν έρθει τα πάνω κάτω στο σώμα σας και πως οι ορμόνες σας χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς.

Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή. Αφού επιβιώσατε μετά από τις ναυτίες αρκετών εβδομάδων, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, όπου αναγνωρίζετε ξανά ένα κομμάτι του παλιού σας εαυτού, περιμένετε πως η σεξουαλική σας ζωή θα είναι και πάλι φυσιολογική. Πολλές φορές οι συνθήκες το ευνοούν, άλλες φορές όχι. Μην ξαφνιαστείτε όταν το μόνο που θέλετε όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι είναι να κοιμηθείτε.

Μεταμορφώσεις. Καιρός να συνηθίσετε τους πρησμένους αστραγάλους, τον αφαλό που έχει πεταχτεί προς τα έξω, την δυσκοιλιότητα, τις καούρες, τον πόνο στη μέση, το ότι θα πρέπει να κοιμάστε στη στάση που ποτέ δεν προτιμούσατε και το ότι ο ύπνος σας θα διακόπτετε συχνά από την πίεση που νιώθετε στην ουροδόχο κύστη. Δεν είναι απαραίτητο φυσικά ότι θα βιώσετε όλα τα παραπάνω αλλά είναι πιθανό.

Θα βλέπετε διαφορετικά τη μητέρα σας. Επειδή θα βρεθείτε στη θέση που είχε βρεθεί και εκείνη και επειδή θα καταλάβετε πόσο η γέννησή σας είχε επηρεάσει τη ζωή της, ο θαυμασμός σας για αυτή τη γυναίκα που σας μεγάλωσε θα σας κατακλύσει.

Ανοιχτές συζητήσεις με αγνώστους. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να συζητάει με τη γειτόνισσα που μέχρι πρότινος ανταλλάσσατε μόνο έναν χαιρετισμό ή με τον άγνωστο που κάθεται δίπλα σας στο λεωφορείο. Το θέμα συζήτησης; Φυσικά η στρογγυλεμένη σας κοιλίτσα! Από τη μια οι μικρές αυτές εξομολογήσεις σε αγνώστους για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας και για τις προσδοκίες σας για τον τοκετό θα σας φαίνονται συναρπαστικές και πρωτόγνωρες. Ωστόσο, πολλές φορές οι αδιάκριτες ερωτήσεις και τα αγγίγματα στην κοιλιά χωρίς την άδειά σας, ίσως να σας κουράσουν ή να σας εκνευρίσουν. Μην διστάσετε να κρατήσετε αποστάσεις όταν δεν νιώθετε άνετα.

Πρωτόγνωρες λαχτάρες. Λαχταράτε το κανταΐφι και το παγωτό καϊμάκι και έχετε φάει τόση σοκολάτα όσο ποτέ άλλοτε. Φυσικά το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε είναι να τρέφεστε υγιεινά και ισορροπημένα αλλά μια στο τόσο επιτρέψτε στον εαυτό σας μια μικρή ατασθαλία.

Επισκέψεις στις δημόσιες τουαλέτες. Δεν είναι μόνο το πολύ νερό που χρειάζεται να πίνετε αλλά και η πίεση της μήτρας στην ουροδόχο κύστη που σας κάνει να αναζητάτε τουαλέτα στις καφετέριες, όταν βρίσκεστε έξω. Όπως και να έχει δεν χρειάζεται να ντρέπεστε όταν εισβάλετε στο πρώτο μαγαζί που θα βρείτε μπροστά σας και η μόνη ερώτηση που θα κάνετε στο σερβιτόρο είναι που βρίσκονται οι τουαλέτες.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Εγκυμοσύνη: Ώρα για αλλαγή!».