Πως θα απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας

Πως θα απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας

10 πρακτικοί τρόποι για να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας όσο το δυνατόν περισσότερο

Το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε θετικό και το σώμα σας πλημμύρισε από ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά για την ζωή που μεγαλώνει μέσα σας, ανυπομονησία για να μοιραστείτε τα νέα με τους δικούς σας, άγχος για τις αλλαγές που θα συντελεστούν στην ζωή σας, φόβος για το αν όλα θα πάνε καλά, ανασφάλεια για το αν θα ανταποκριθείτε στον νέο σας ρόλο κοκ. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και συμβαίνουν σε κάθε μελλουσα μητέρα.

Και παρότι μεγαλώσαμε με την εντύπωση πως η εγκυμοσύνη είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, η πραγματικότητα έρχεται για να μας προσγειώσει. Ναι, φυσικά και η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία, ωστόσο συνοδεύεται από μερικά δυσάρεστα συμπτώματα. Το σώμα σας εργάζεται πυρετωδώς για να ανταποκριθεί στις νέες του ...υποχρεώσεις, ενώ οι ορμόνες επηρεάζουν ραγδαία την ψυχολογία και την διάθεσή σας. Το ίδιο αντίκτυπο έχουν πάνω σας και οι ζαλάδες, οι ναυτίες, το αυξανόμενο βάρος, η κούραση και όλα εκείνα που πιθανόν να συνοδεύουν την εγκυμοσύνη σας.

Επειδή, όμως, πρέπει να απολαύσετε αυτήν την μοναδική, όπως είπαμε, εμπειρία καλό θα είναι να βάλετε τον εαυτό σας στο επίκεντρο. Στόχος σας είναι να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας, να κατανοείτε τα μηνύματα που σας στέλνει, να προστατεύετε την υγεία σας, να καλλιεργείτε το πνεύμα σας και να διατηρείτε ακμαίο το ηθικό σας. Πως θα τα καταφέρετε; Ορίστε μερικές πρακτικές συμβουλές!

Επιλέξτε ορθά τον γυναικολόγο σας

Σημασία στην επιλογή του γιατρού που θα σας παρακολουθεί έχουν σαφέστατα οι γνώσεις και η πείρα του αλλά δεν θα πρέπει να παραλείψετε από την εξίσωση τον χαρακτήρα και την φιλοσοφία του. Ο γιατρός θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη, να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και, γενικά, να υπάρχει μεταξύ σας μια χημεία. Ακόμη, εάν επιθυμείτε να γεννήσετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο (φυσιολογικά, σε νερό, στο σπίτι κοκ.) καλό θα είναι να βρείτε κάποιον που να κατανοεί την επιθυμία σας και θα έχει την απαιτούμενη κατάρτιση ώστε να πραγματοποιήσει τα όνειρά σας με ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα: «Τα σημάδια του καλού γιατρού»

Νικήστε την κούραση

Οι ορμονικές αλλαγές σας καταβάλουν και είναι φυσιολογικό να κουράζεστε ευκολότερα. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να σας στερεί εμπειρίες και καθημερινές απολαύσεις. Κάντε μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που τρέφεστε για να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με ενέργεια. Πως; Τρώγοντας μικρά και θρεπτικά γεύματα και snack ανά τρεις ώρες!

happy-pregnant-woman

Απομακρύνετε τους αρνητικούς ανθρώπους

Πολλοί είναι εκείνοι στον περίγυρό σας που θα αποφασίσουν να σας αφηγηθούν μία τρομακτική ιστορία τοκετού. Ωστόσο, αυτές δεν έχουν τίποτα να σας προαφέρουν παρά μόνο αγωνία και φόβο. Πείτε ευγενικά πως δεν επιθυμείτε να ακούσετε τι συνέβη στην κουμπάρα του μπατζανάκη του κουνιάδου τους κι αν επιμείνουν μάλλον έχει έρθει η ώρα να κρατηθείτε μακριά τους.

Φροντίστε την εμφάνισή σας

Για μια απολαυστική εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να διατηρήσετε τους δείκτες της αυτοπεποίθησής σας ψηλά κι αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει εάν φροντίσετε την εμφάνισή σας. Φάτε υγιεινά, πιείτε πολύ νερό, γυμναστείτε (με την άδεια του γιατρού σας), φορέστε τις ελεγμένες ως προς την καταλληλότητα κρέμες σας, αγοράστε όμορφα ρούχα και αξεσουάρ, προμηθευτείτε έναν ειδικό αλλά πολύ θηλυκό στηθόδεσμο εγκυμοσύνης, κάντε ένα μασαζ εγκυμοσύνης κοκ.

Δείτε με καλό μάτι τις αλλαγές στην διατροφή σας

Πολλές εγκυμονούσες καταπιέζονται από τις αλλαγές στην διατροφή τους. Ωστόσο, εσείς θα πρέπει να δείτε την στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με καλό μάτι. Αυτή είναι η ευκαιρία που ζητούσατε για να βελτιώσετε την ζωή σας! Σκεφτείτε πως το σώμα σας είναι ένας ναός, πολύ ιερός μάλιστα εφόσον μέσα μεγαλώνει το παιδί σας, και αντιληφθείτε πως σε αυτόν τον ναό δεν μπορεί να υπάρχουν ακαθαρσίες. Υιοθετήστε αυτές τις αλλαγές, όχι ως αναγκαίο κακό, αλλά ως πνευματική φώτιση.

Αδράξτε κάθε ευκαιρία για τρυφερότητα

Δεν χρειάζεται να «χαιδεύεστε» λόγω εγκυμοσύνης, αλλά ούτε να το παίζετε σκληρή για να μην σας θεωρήσουν αδύναμη. Είστε ένα ζωντανό θαύμα της φύσης και όλοι ανεξαιρέτως υποκλίνονται στο μεγαλέιο της μητρότητας. Αφήστε τους ανθρώπους που είναι γύρω σας να σας φερθούν με στοργή. Δεχθείτε τις φροντίδες του συντρόφου σας και απολαύστε τα χάδια, τις τρυφερές στιγμές και τα λόγια αγάπης.

Portrait-of-happy-pregnant-woman-with-man-lying-in-bed

Φροντίστε το σώμα σας

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους πολλά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πόνος στην πλάτη και την μέση, δυσκοιλιότητα, καούρες, πρησμένα πόδια, κιρσοί κοκ. Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας αλλά και από τα σχετικά άρθρα του parentips για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης για να τα νικήσετε. Ο συνδυασμός της επιτυχίας τις περισσότερες φορές είναι σωστή διατροφή, πολύ νερό, ελαφριά άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα), ξεκούραση και σωστός εξοπλισμός (π.χ. μια ανατομική καρέκλα για το γραφείο, ένα ζευγάρι άνετα υποδήματα με χαμηλό τακούνι, ένα μαξιλάρι θηλασμού κοκ.).

Εξασφαλίστε έναν άνετο ύπνο

Και ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για αυτό που θα σας λείψει περισσότερο τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, δηλαδή ένας βαθύς και άνετος ύπνος. Λίγο η συχνοουρία, λίγο η αυξαμένη κινητικότητα του μωρού, λίγο η κοιλιά που σας εμποδίζει να βολευτείτε, λίγο οι σκέψεις που δεν σας αφήνουν να χαλαρώσετε και πάνε τα όνειρά σας, πέταξαν! Για να κοιμηθείτε πιο εύκολα φροντίστε να δημιουργήσετε τις σωστές συνθήκες ύπνου (ιδανική θερμοκρασία, απαλός φωτισμός), να φάτε ελαφριά το βράδυ (2 ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι), να ακολουθήσετε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει (μπάνιο-περιποίηση, απαλή μουσική, διάβασμα), να πιείτε ένα φλιτζανι ζεστό γάλα, ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας κάνει ένα ελαφρύ μασαζ στα πόδια με αιθέριο έλαιο λεβάντας, ενώ για να ξαπλώσετε αναπαυτικά, πολύ βοηθητικό είναι και ένα μαξιλάρι θηλασμού. Διαβάστε περισσότερες συμβουλές εδώ.

Επικοινωνήστε με το έμβρυο

Χαιδέψτε την κοιλιά σας, νιώστε τις κινήσεις του, μιλήστε και τραγουδήστε του, αγοράστε του το πρώτο του παιχνίδι και οραματιστείτε τις στιγμές που θα παίζει μαζί του και γενικά αλληλεπιδράστε μαζί του. Μοιραστείτε, με άλλα λόγια, γαλήνιες στιγμές και το πρόσωπό σας σίγουρα θα φωτιστεί με ένα χαμόγελο. Διαβάστε περισσότερες συμβουλές εδώ.

Μην απορρίψετε εξ ολοκλήρου τα γλυκά

Εάν έχετε μια γλυκιά επιθυμία δεν είναι απαραίτητο να την καταπιέσετε. Φυσικά και η κατανάλωση γλυκών πρέπει να περιοριστεί αλλά που και που μπορείτε να κάνετε μικρές ατασθαλίες που θα σας γεμίσουν χαρά. Επιλέξτε, όμως, με σύνεση! Προτιμήστε σπιτικά γλυκά, όπως το ρυζόγαλο, το οποίο και θα σας εφοδιάσει με ασβέστιο ή ένα ζελέ φρούτων. Καλή επιλογή είναι και η σοκολάτα, κυρίως η μαύρη, η οποία μάλιστα επιφυλάσσει οφέλη για εσάς και το μωρό σας (διαβάστε περισσότερα εδώ).