Προστασία από τη σαλμονέλα

Προστασία από τη σαλμονέλα

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το βακτήριο της σαλμονέλας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

*Με την συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού Γυναικολόγου, MD DFSRH, Βασίλειου Μπαγιώκου

Η σαλμονέλωση αποτελεί λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο της σαλμονέλας. Η ασθένεια αυτή, προέρχεται συνήθως από το νερό, το χώμα, τα έντομα, τις επιφάνειες εργοστασίων και κουζινών, τα ζωικά περιττώματα και τα ακατέργαστα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά. Ο άνθρωπος έρχεται συχνότερα σε επαφή με το συγκεκριμένο γένος παθογόνων βακτηριδίων μέσω της τροφής. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σχετικά εύκολο να προστατευτεί κανείς ακολουθώντας απλούς και βασικούς κανόνες υγιεινής.

Μετάδοση ασθένειας

Η σαλμονέλωση μεταδίδεται, όπως είπαμε, κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης, από περιττώματα ζώων, τροφής. Η εν λόγω μόλυνση, μάλιστα, δεν είναι δυνατόν να γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή, εφόσον η προσβολή ενός τροφίμου από σαλμονέλα δεν προκαλεί καμία αλλοίωση στην όψη ή την μυρωδιά του. Ακόμα, η μετάδοση της ασθένειας είναι πιθανόν να γίνει από την επαφή με τα περιττώματα προσβεβλημένων ζώων, όπως είναι οι χελώνες, τα φίδια και άλλα ερπετά. Τέλος, επειδή η σαλμονέλα υπάρχει και στα ανθρώπινα κόπρανα είναι εύκολη η μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο και, πιο συγκεκριμένα, όταν ο φορέας του βακτηριδίου δεν πλένει σχολαστικά τα χέρια του μετά την χρήση της τουαλέτας.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Διάρροια

Αυτά εμφανίζονται συνήθως από 6 έως 72 ώρες μετά την προσβολή από το βακτήριο και διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες. Η ασθένεια τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ξεκούραση και λήψη πολλών υγρών.

Ωστόσο, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασής σας καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας, αφού έρευνες έχουν δείξει πως η σαλμονέλωση σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αποβολή. Ακόμα, η διάρροια σε εκτεταμένη μορφή μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και άλλες επιπλοκές που μπορεί να απαιτήσουν ακόμα και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο γιατρός με μια εξέταση κοπράνων ή με καλλιέργεια αίματος θα διαπιστώσει την αιτία των παραπάνω συμπτωμάτων, τα οποία είναι κοινά σε διάφορες ασθένειες, και θα σας συμβουλέψει αναλόγως.

Πρόληψη

Κι επειδή, όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, πάμε να δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να προστατευτείτε.

  • Πλένετε πολύ καλά τα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλώσετε ωμά, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Καταναλώνετε κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά που είναι πολύ καλά μαγειρεμένα ή ψημένα.
  • Επιλέγετε πάντα γάλα και τυριά υψηλής παστερίωσης.
  • Χρησιμοποιείτε διαφορετικά μαχαιροπίρουνα και ξύλα κοπής για τις ωμές και τις μαγειρεμένες τροφές.
  • Διατηρείτε στο ψυγείο ξεχωριστά τις ωμές από τις μαγειρεμένες τροφές και μάλιστα σε σφραγισμένα σκεύη.
  • Ακολουθείτε πάντοτε αυστηρά τους βασικούς κανόνες υγιεινής (π.χ. σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του μπάνιου κλπ.)
  • Πλένετε πάντα τα χέρια σας με ζεστό νερό πριν αγγίξετε το φαγητό, αλλά και κατόπιν.
  • Επιλέγετε να τρώτε σε εστιατόρια που τηρούν τα στάνταρ υγιεινής. Εκείνα που έχουν ανοιχτή κουζίνα στην οποία μπορείτε να δείτε εάν όλα φαίνονται καθαρά και αν το προσωπικό φοράει σκούφο και γάντια προσφέρουν αδιαμφισβήτητα έναν επιπλέον στοιχείο ασφάλειας.

Μάθετε και αυτό!

Το μητρικό γάλα είναι ασφαλές για το μωρό και επιπλέον προσφέρει αντισώματα για την σαλμονέλα.