Προστασία από την ακτινοβολία

Προστασία από την ακτινοβολία

Κινδυνεύει το έμβρυο από την έκθεση στην ακτινοβολία;

Η ακτινοβολία βρίσκεται παντού γύρω μας και τη δεχόμαστε από φυσικές και τεχνητές πηγές: από τον ήλιο και τα ραδιενεργά στοιχεία που υπάρχουν στα πετρώματα και στο νερό μέχρι την κινητή τηλεφωνία και τις ακτίνες Χ στις ιατρικές εξετάσεις! Ποια ακτινοβολία είναι βλαβερή για την εγκυμοσύνη; Και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από την έκθεση σε αυτή;

Η ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την ενέργεια και την επίδρασή της στην ύλη, την ιοντίζουσα και τη μη ιοντίζουσα. Η ιοντίζουσα ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά η πιθανότητα βλάβης σχετίζεται άμεσα με τη δόση και το είδος της ακτινοβολίας, καθώς και το είδος του ιστού. Η χρήση της ιοντίζουσας ακτινοβολίας είναι διαδεδομένη στην ιατρική, με πιο κοινή εφαρμογή της τις ακτίνες X. Όμως η ακτινοβολία αυτή χαρακτηρίζεται από αρκετά χαμηλές δόσεις στους ασθενείς σε βαθμό βέβαια που είναι να επαρκείς για να παρέχουν τις απαραίτητες κλινικές πληροφορίες. Πρέπει επίσης να υπάρχουν όρια αλλά και να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προστασία και ασφάλεια (π.χ. στα μηχανήματα) ώστε το μέτρο της έκθεσης να είναι μικρό.

Διαγνωστικές εξετάσεις και εγκυμοσύνη

Τι συμβαίνει σε περίπτωση εγκυμοσύνης; Κατά την περίοδο της κύησης θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται η αξονική τομογραφία, ενώ οι δόσεις από τις απλές ακτινογραφίες για το έμβρυο θεωρούνται γενικά ασφαλείς. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που μια γυναίκα δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος και πρέπει να υποβληθεί σε κάποια ιατρική διαγνωστική εξέταση ή θεραπεία με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, συνεπώς είναι σημαντικό να ενημερώνει τον γιατρό για υποψία εγκυμοσύνης ώστε να καθυστερήσει η εξέταση μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν είναι έγκυος.

Σε κάθε περίπτωση και ο γιατρός πρέπει να ρωτάει για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης πριν την έκθεση σε ακτινοβολία. Διαφορετικά θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερη ή μηδενική ακτινική επιβάρυνση του εμβρύου, όπως είναι οι υπέρηχοι και η μαγνητική τομογραφία. Αν η αναβολή της θεραπείας ή οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι εφικτές τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα για ελαχιστοποιήση της δόσης της ακτινοβολίας στη μήτρα και στο έμβρυο.

Οικιακές και άλλες συσκευές

Παρότι οι έρευνες δεν έχουν καταδείξει κινδύνους από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, καλό θα ήταν να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για παν ενδεχόμενο.

Κινητά τηλέφωνα

Το κινητό τηλέφωνο είναι μια πηγή ακτινοβολίας που κουβαλάμε διαρκώς πάνω μας. Είναι πηγή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, μικρής ενέργειας, που μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρικές, χημικές και θερμικές επιδράσεις στον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνες η συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία και ενδέχεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου προκαλώντας υπερκινητικότητα τα επόμενα χρόνια.

Αν θέλετε να περιορίσετε την έκθεση στην ακτινοβολία από το κινητό είναι καλύτερο να το απενεργοποιείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην το κρατάτε πάντα κοντά σας ή πάνω σας. Επίσης, είναι καλό να μην έχετε ανοιχτό το Bluetooth και το 3G, ενώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ακουστικά για τις συνομιλίες σας.

Τηλεόραση

Ακτινοβολία δεχόμαστε και από την τηλεόραση. Για τον λόγο αυτό καλύτερα να την ανοίγετε μόνο όταν θέλετε να παρακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τις υπόλοιπες ώρες κλείστε την , όχι μόνο από το τηλεκοντρόλ αλλά και από το κουμπί της.

Internet

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής παράγει ακτινοβολία αλλά το μεγαλύτερο «πρόβλημα» σήμερα έγκειται στην χρήση ασύρματων δικτύων. Εάν διαθέτετε ασύρματο internet είναι σαφώς καλύτερα να το γυρίσετε στο ενσύρματο, διαφορετικά φροντίστε να ανοίγετε το router μόνο όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο.

Φούρνος Μικροκυμάτων

Τώρα που τρώτε για δύο ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερούς σας φίλους, εφόσον μπορείτε να ετοιμάσετε ή να ζεστάνετε γρήγορα θρεπτικά γεύματα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να περιορίσετε την χρήση του στις φορές που αυτός είναι αναγκαίος. Υπάρχουν άλλωστε τόσοι εναλλακτικοί τρόποι!