Εργασία σε προχωρημένη κύηση

Εργασία σε προχωρημένη κύηση

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία του μωρού σας;

Μπορεί προς στιγμήν η δουλειά σας να μοιάζει με ό,τι πιο σημαντικό έχετε, είτε επειδή ως σύγχρονη γυναίκα επιθυμείτε την καριέρα είτε επειδή λόγω την οικονομικής συγκυρίας θέλετε να αποκτήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την οικογένειά σας. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι επιπτώσεις της εργασίας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού σας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έσεξ, το να συνεχίσετε να εργάζεστε κατά το τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης σας αυξάνει τις πιθανότητες να φέρετε στον κόσμο ένα λιποβαρές μωρό με τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την υγεία του (π.χ. υψηλότερη θνησιμότητα, αργοί ρυθμοί ανάπτυξης, διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα κτλ.).  Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια σύνδεση. Οι βρετανοί ερευνητές παραδέχονται πως για την μελέτη τους βασίστηκαν σε τρεις προηγούμενες μελέτες σε Βρετανία και Αμερική.

Για να επιβεβαιώσουν την ισχύ των επιστημονικών αποτελεσμάτων, λοιπόν, μελέτησαν τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί και παρατήρησαν πως   στην περίπτωση που οι μητέρες ήταν άνω των 24 ετών και συνέχιζαν να εργάζονται μέχρι και τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης τους γεννούσαν παιδιά κατά 300 περίπου γραμμάρια ελαφρύτερα σε σχέση με τις γυναίκες που σταματούσαν να εργάζονται μεταξύ 6ου και 8ου μήνα. Αντίθετα, οι εγκυμονούσες κάτω των 24 ετών δεν επηρεαζόταν.

Όπως αναφέρει ο Dr Mario Francesconi, καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στην Αγορά Εργασίας και κύριος συγγραφέας της έρευνας:

«Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψην τους τα νέα ευρήματα, ώστε να προσφέρουν στις μέλλουσες μητέρες πιο ευέλικτα σχήματα αδειών λοχείας. […] Θα πρέπει να αναθεωρηθεί το θέμα της γονεϊκής άδειας, αφού -όπως έδειξε η μελέτη μας- τα πιθανά οφέλη προ τοκετού είναι σημαντικά».

Μάθετε κι αυτό!

Λιποβαρή μωρά μπορεί να γεννηθούν για διάφορους λόγους. Σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα, διαδραματίζει το βάρος της μητέρας, το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η ποιότητα του αέρα (διαβάστε περισσότερα εδώ). Σύμφωνα, τώρα, με μια διαχρονική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φλεβάρη στο περιοδικό «British Medical Journal» υπάρχει σαφής σύνδεση της καφεΐνης με το βάρος των νεογέννητων βρεφών, αφού στην περίπτωση γυναικών που κατανάλωναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα βρέθηκε πως είχαν κατά 50% αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν βρέφη με χαμηλό βάρος.