Πρήξιμο στην εγκυμοσύνη: πώς να το περιορίσετε

Οίδημα: πώς να το περιορίσετε

Τι να κάνετε όταν εκτός από τα πόδια πρήζεται όλο σας το σώμα

Εκεί που ξεπεράσετε με επιτυχία την πρόκληση της ναυτίας, μια νέα πραγματικότητα ξεκινάει: το οίδημα. Αρχικά τα συμπτώματα είναι εμφανή στα πόδια αλλά μπορεί να εξαπλωθούν στα χέρια, στο πρόσωπο ή σε όλο το σώμα, ειδικά από το δεύτερο εξάμηνο και μετά. Όσο και αν αισθάνεστε δυσφορία επειδή έχετε την αίσθηση ότι έχετε φουσκώσει παντού, το οίδημα την περίοδο της κύησης μπορεί να περιοριστεί με τις σωστές τακτικές. 

Δεν είναι παράξενο να αισθάνεστε ένα συνολικό πρήξιμο που ξεκινάει από τα πόδια, επεκτείνεται στα χέρια και στο πρόσωπο. Ο διαρκώς  αυξανόμενος όγκος της μήτρας ασκεί πίεση στις αρτηρίες δυσχαιρένωντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα επιπλέον υγρά που χρειάζεται το σώμα για τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με την πίεση της μήτρας στις αρτηρίες των κάτω άκρων επιβραδύνουν την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Έτσι τα σημεία του σώματος που είναι πιο μακριά από την καρδιά, όπως τα κάτω και άνω άκρα και το πρόσωπο, επηρεάζονται περισσότερο με αποτέλεσμα να πρήζονται. Αλλά και οι ορμόνες παίζουν τον ρόλο τους στην παρουσία οιδήματος. Καθώς τα επίπεδα προφεστερόνης αυξάνονται, μειώνεται η ικανότητα των μυών των αρτηριών να λειτουργήσουν σωστά, πράγμα  που οδηγεί σε οίδημα.

Ακόμα, λοιπόν, και αν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς το οίδημα, μπορείτε να αποφύγετε την πιθανότητα να επιδεινωθεί ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Περιορίστε το αλάτι. Όσο και αν λαχταράτε αλμυρές λιχουδιές το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε ή να περιορίσετε στο ελάχιστο για το διάστημα που απομένει μέχρι τον τοκετό τις τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και ειδικά τα τυποποιημένα, επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορεί το ιώδιο που περιέχεται στο αλάτι να είναι σημαντικό για την αρτηριακή πίεση και την καλή λειτουργία του σώματος αλλά η υπερβολική  κατανάλωσή του προκαλεί κατακράτηση υγρών και, κατά συνέπεια, πρήξιμο. Συνεπώς ναι μεν καταναλώνετε τροφές που είναι πηγές ιωδίου (υπάρχουν και άλλες εκτός από όσες περιλαμβάνουν αλάτι) αλλά όταν πρόκειται για κάτι αλμυρό συγκρατηθείτε.

Πίνετε πολύ νερό.Το νερό θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει τα επιπλέον υγρά, επομένως φροντίστε να πίνετε αρκετό κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Ειδικά για το οίδημα στα κάτω άκρα, φροντίστε να τοποθετείτε τα πόδια σας σε υψηλότερο σημείο όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένη και προσπαθήστε να μην παραμένετε στην ίδια θέση για πολλή ώρα (για πάνω από 30 λεπτά ιδανικά). Έστω και μια – δυο βόλτες μέχρι το άλλο δωμάτιο μπορεί να είναι αρκετά ανακουφιστικές.

Επιλέξτε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.Φοράτε άνετα ρούχα χωρίς λάστιχα που θα περιορίσουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και παπούτσια που στηρίζουν σωστά το σώμα σας και είναι άνετα στο περπάτημα.

Extra tip

Αν το πρήξιμο στα χέρια και στα πόδια είναι υπερβολικό πιθανόν να αποτελεί σύμπτωμα άλλων ασθενειών, όπως είναι η προεκλαμψία ή η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αν παρατηρήσετε ξαφνικό οίδημα στο ένα πόδι που συνοδεύεται από πόνο, πονοκεφάλους, θολή όραση και απότομη αύξηση βάρους εποικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.